Lapin lomamökeille on nyt kova tunku: ”Ei voi taata, että pääsisi mihin ensisijaisesti haluaa vuodenvaihteeksi tai jouluksi”

Lomarengas pyörittää Lapissa 1 200 mökkikohteen vuokrausta. Niistä vapaana on tällä hetkellä reilut 170 mökkiä vuodenvaihteen juhlapyhiksi, liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo.

Lapin lumikeskuksiin mahtuu edelleen mökkilomalle, mutta tarjonta on melko hajanaista vuokramökeissä. Esimerkiksi Pyhätunturilla yhtiön 112 kohdemökistä vapaana on enää kolme ja Levin 200 mökistä parikymmentä.

”Ei voi taata, että pääsee sellaiseen kohteeseen mihin ensisijaisesti haluaa vuodenvaihteeksi tai jouluksi”, hän sanoo.

Purhosen mukaan alueelliset suositukset matkailuun liittyen eivät myöskään ole heijastuneet laajasti mökkivarauksiin.

”Varaustilanne on meillä hyvä. Olemme nyt 15 prosenttia edellä viime vuoden vastaavaa tilannetta, ja varauksia tippuu koko ajan ympäri Suomea.”

Kevättalveksi mökkeilemään haluavilla on sen sijaan yhä runsaasti valinnanvaraa, sillä suomalaiset varaavat mökkilomansa yhä lähempänä loman alkua. Purhosen mukaan korona on entisestään vahvistanut tätä viime vuosien trendiä.

”Ennakkomyynnin osuus on pienentynyt ja viime hetken varausten määrä kasvanut”, hän sanoo.

”Koko kevättalvea ei ole vielä varattu täyteen missään nimessä.”

Ennätysmäinen mökkeilykesä takana

Lomarengas on ainakin näillä näkymin yksi koronakriisin selviytyjäyhtiöistä.

Yhtiön tilikausi päättyi syyskuussa, eikä se vielä kerro tarkoista tunnusluvuistaan. Purhosen mukaan tilikausi päättyi kuitenkin koronasta huolimatta varsin hyvään tulokseen.

”Paremmin meni kuin odotimme. Tavoitteet ylittyivät siitäkin, mitä olimme budjetoineet ennen koronaa.”

Lomarengas joutui palauttamaan runsaasti rahoja asiakkaille keväällä, kun koronakriisi iski toden teolla Suomeen. Kesän suvantovaihe toi mukanaan kuitenkin ennätysmäisen mökkeilykesän. Kun suomalaiset välttivät ulkomaanmatkailua, mökeistä tuli yksi ensisijaisista lomailupaikoista. Monet kokivat mökkeilyn korona-aikana turvalliseksi lomailutavaksi.

”Mökillä ei tarvitse ketään nähdä oman porukan ulkopuolella. Sovitaan vain avainten jätöstä ja mökillä voi noudattaa kupla-ajattelua”, Purhonen sanoo.

Hän epäilee, ettei menneen kesän kaltaista mökkeilyn huumaa nähdä jatkossa, ainakaan ellei koronakriisi pitkity ensi vuonna kesän yli.

Lähde: Kauppalehti