Levin korona-altis iltaelämä sai Lapin matkailujärjestöt vaatimaan tiukennuksia – anniskelu lopetettava kaksi tuntia nykyistä aiemmin

Lapin matkailualan etujärjestöt vaativat ravintoloita tehostamaan terveysturvallisuustoimia. Järjestöt kehottavat lappilaisia ravintoloita lopettamaan anniskelun jo kello 22, kuten tällä hetkellä vaaditaan koronaviruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on perusvaiheessa, joten valtioneuvoston asetus sallii anniskelun jatkuvan puolille öin. Ravintolat on suljettava klo 01.

Lapin Matkailualan liitto, Visit Rovaniemi, Visit Levi ja useat muut alueorganisaatiot kehottavat Lapin ravintoloita lopettamaan alkoholin tarjoilun aiemmin kuin asetus tällä hetkellä edellyttää.

– Näemme tärkeänä, että Lapissa jatketaan linjaa, jossa toimitaan korostetun terveellisesti, jotta matkailupalveluissa on turvallista eikä tartuntoja pääse täällä leviämään, toteaa Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell.

Levin maailmancupin jälkeen paljastui koronatartuntarypäs, joka oli peräisin kolmesta Levin keskuksen ravintolasta. Levin kisaviikonlopun iltaelämän jäljiltä on toistaiseksi vahvistettu ainakin 13 koronavirustartuntaa.

– Toki se osoittaa, että iltaravintoloissa tilanteet ovat riskialttiita. Nyt täytyy olla todellakin huolellinen, että käytetään maskeja ja turvaetäisyydet säilyvät, sanoo Forsell.

Forsell korostaa myös jokaisen asiakkaan omaa vastuuta tilanteissa, joissa vaaditaan turvavälejä.

Lappiin odotetaan joulun aikaan runsaasti matkailijoita kotimaasta ja matkailujärjestöt haluavat minimoida koronan leviämisen matkailijoiden ja paikallisten keskuudessa. Järjestöt suosittelevat matkailuyrityksiä, ravintoloita ja yökerhoja vaatimaan kasvomaskien käyttöä niin henkilökunnalta kuin asiakkailta.

– Yhtä lailla sielläkin, kun ollaan lähellä toisia ja puhutaan toisille. Ruokaillessa maskia ei voi tietenkään käyttää, mutta muuten kyllä, Forsell toteaa.

Yrityksiä pyydetään myös tiedottamaan aktiivisemmin palveluista, joita koronan vuoksi on tarjolla. Useat yritykset tarjoavat niin ruokien, ostosten kuin vuokravälineidenkin kuljetuspalveluita.

Matkailuelinkeinon järjestöt muistuttavat myös Lapin sairaanhoitopiirin koronaohjeista. Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa julkisissa tiloissa, joissa on vaikeuksia pitää turvavälejä. Ravintolassa asiakkaalle pitää olla oma istumapaikka ja turvavälien riittäviä asikkaiden kesken.

Lähde: Yle