Matkailubuumista ei saa myöhästyä

Koronajoulu jo kolkuttelee ovella, mutta Suomen matkailualalta iso osa joulusta ja koko sesongista on peruttu.

Suomen Yrittäjien tuoreen matkailualan jäsenilleen tekemän kyselyn luvut ovat paljon lohduttomammat kuin muilla pk-yrityksillä. Korona on kurittanut myyntiä yhdeksällä yrityksellä kymmenestä, ja 55 prosenttia vastaajista kertoo, että myynnistä on kadonnut vähintään puolet.

Lähes joka kolmas pohtii toiminnan lopettamista. Yli puolet on lomauttanut työntekijöitään ja lähes joka viides on joutunut irtisanomaan.

Tämä talvi on useimmille selviytymistä ja kitkuttelua. Kotimaanmatkailijoiden kaipuu pois kotinurkista täyttää onneksi joidenkin yritysten tilauskirjoja. Tänä jouluna suomalaisten aurinkomatkat vaihtuvat kotimaan Lapin lomiin ja mökkeilyyn omalla porukalla.

Suomalaismatkailijat eivät ehkä käy koiravaljakkoajeluilla tai osta samanlaisia luksusmajoituspalveluita kuin muualta tulijat, mutta kotimainen kysyntä pitää nyt alaa hengissä.

Tartuntaluvut ovat nyt täälläkin sitä luokkaa, että jokaisen joulumatkailijan pitää muistaa vastuunsa epidemian hallinnassa. Tautiryppäät vaarantaisivat kovan työn ja toiveet tulevasta.

Levin kisaviikonlopun yöelämästä lähteneet tartunnat saivat viime viikolla Lapin matkailutoimijatkin ärähtämään ja vaatimaan anniskeluun tiukennuksia.

SY:n kyselyssä puolet alan yrittäjistä on sitä mieltä, että valtiovalta on onnistunut kriisissä huonosti. Ei ihme, sillä uusia maahantulon sääntöjä on laadittu koko syksy, mutta valmista ei ole vieläkään. Hallituksen piti antaa lakiesitys eduskunnalle viime viikolla.

Rokoteuutiset ovat onneksi tuoneet valoa tunnelin päähän.

Toistaiseksi kelvollista mallia ei ole. Hallituksen karanteeniin perustuva malli sai marraskuussa murskakritiikin niin sairaanhoitopiireiltä kuin Lääkäriliitoltakin.

Oikeuskansleri on lakiesityksen lausuntokierroksella huomauttanut, että sääntelyn pitäisi olla selkeää ja ymmärrettävää. Sitä se ei todellakaan ole koronavuonna matkailussa ollut.

Matkailualan yrittäjille sekavilla säännöillä on kovia seurauksia. Marraskuussa esimerkiksi matkailujätti TUI perui brittien sesonkimatkat Lappiin epävarmojen matkustusrajoitusten vuoksi.

Rokoteuutiset ovat onneksi tuoneet valoa tunnelin päähän. Kenties loppukeväällä jo voisi olla aika matkailun jonkinlaiselle avautumiselle.

Kun matkailu taas alkaa, silloin markkinat jaetaan uudestaan. Sitä mahdollisuutta ei saa sössiä. Ruuhkaisista metropoleista syrjässä oleva, luonnonläheinen maa, jossa turvavälit on helppo pitää, on monelle kriisin jälkeen houkutteleva vaihtoehto.

Suomalaiset yritykset voivat hyvinkin olla koronanjälkeisen matkailubuumin voittajia. Kunhan ne pysyvät hengissä siihen asti.

Tulevia matkoja aletaan suunnitella jo joulunpyhien jälkeen, mutta toistaiseksi lainsäädäntö laahaa. Jos täällä ei olla valmiina, muut nappaavat matkailijat.

Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja.

Lähde: Kauppalehti