Sovellus korvaa koronatestit Suomen ja Venäjän rajalla – kaikki eivät joudu karanteeniin: “Joudumme luottamaan omaan vastuuntuntoon”

Suomen ja Venäjän välisillä raja-asemilla Kaakkois-Suomessa otetaan käyttöön uusi koronavirussovellus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kehitetty Finentry on sovellus, jonka kautta matkustaja saa tietoa koronavirusepidemian edellyttämistä testauskäytännöistä ja karanteenista Suomessa. Sovelluksen avulla matkustaja voi varata ajan koronavirustestiin Suomessa. Myös testituloksen saa sovelluksen kautta.

– Testiin on todella helppo päästä, kun ottaa sovelluksen käyttöön ja varaa ajan sieltä suoraan, kertoo turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.

Suomen ja Venäjän välinen raja on ollut suljettuna maaliskuusta lähtien. Päivittäin rajanylittäjiä on kuitenkin 1 000 – 1 500. Rajanylittäjät ovat rekkakuskeja, kaksoiskansalaisia ja oleskeluluvan omaavia.

Lue lisää: Venäjältä on tullut koronatartuntoja, vaikka raja on kiinni – johtajaylilääkäri: “Kaikkea tarpeetonta liikkumista Venäjälle tulisi välttää”

– Marraskuun alkupuolella oli viikon tai parin viikon jaksoja, jolloin liki puolet Kymenlaakson koronatapauksista liittyivät käyntiin Venäjän puolella, sanoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsoten johtajaylikääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Hän on vedonnut, ettei Venäjälle matkustettaisi koronariskin takia.

Tällä hetkellä vain hyvin pieni osa Kymenlaakson tartunnoista on Mäntymaan mukaan ollut jäljitettävissä Venäjälle.

Ei koronatestejä itärajalle

Finentry-sovellus on suunnitelmissa ottaa käyttöön Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin sovelluksen on määrä toimia myös venäjän kielellä. Lisäksi käyttöönotto vaatii vielä järjestelmien rakentamista yhteensopivaksi.

Sovelluksesta on tarkoitus kertoa rajanylittäjille Suomen ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla esimerkiksi infotauluilla. Niiden kautta on infottu rajanylittäjiä myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeista ja suosituksista koronavirukseen liittyen.

Finentry on suunnattu kaikille, jotka tällä hetkellä saavat ylittää Suomen ja Venäjän välisen rajan.

Venäjänkielinen ohjeistus korona-käytännöistä Vaalimaan rajanylitysasemalla
Rajanylityspaikoilla on ohjeistettu koronavirukseen liittyvistä suosituksista muun muassa infotauluilla.Pyry Sarkiola / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö on edellyttänyt, että itärajalla tulee varautua testien järjestämiseen, jos tautitilanne niin vaatii. Tällä hetkellä erillisiä testejä ei järjestetä.

– Henkilöliikenteen rajanylitysten määrä pitäisi olla varmasti suurempi, että olisi järkevää siirtää resursseja raja-asemille nykyisistä testauspaikoista.Tehostamme olemassa olevien testauspisteiden käyttöä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, toteaa turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä Kymsotesta.

Kristiina Kapulainen kertoo, että Eksotessa odotetaan vielä vastausta sosiaali- ja terveysministeriöstä, miten Finentryn integroinnista aiheutuvat kustannukset saataisiin katettua Eksotelle.

Negatiivinen testitulos lyhentää karanteenia

Matkustaja täyttää Finentry-sovelluksessa kyselyn ja saa sen perusteella arvion, mihin kolmesta sovelluksessa määritellystä riskiryhmästä kuuluu.

Esitiedoissa kysytään muun muassa, kuinka kauan ja missä matkustaja aikoo oleskella Suomessa, mikä on matkan tarkoitus, onko hänellä koronavirukseen viittaavia oireita ja todistuksia koronavirukseen liittyvistä ennakkotesteistä.

Matkustajien kolme riskiluokkaa

  • Matalimpaan riskiluokkaan kuuluisivat ulkomaalaiset työmatkustajat, jotka asuvat Suomessa hotellissa tai omassa asunnossa sekä suomalaiset työmatkustajat ja turistit, joiden matkan kesto on alle 3 vuorokautta. He eivät välttämättä tarvitsisi omaehtoista karanteenia.
  • Keskimääräiseen riskiluokkaan kuuluisivat yli kolme vuorokautta Suomessa yöpyvät turistit sekä ulkomaalaiset työmatkustajat, jotka asuvat esimerkiksi yhteisessä asuntolassa. Heille suositeltaisiin koronatestiä kolmen vuorokauden kuluttua Suomeen saapumisesta ja omaehtoista karanteenia, kunnes on saatu testitulos.
  • Suureen riskiluokkaan kuuluisivat henkilöt, jotka ovat oireisia tai joilla on tiedossa oleva altistuminen koronavirukselle. Heiltä otettaisiin näyte heti maahantulon yhteydessä sekä uudestaan kolmen vuorokauden kuluttua.

Matalimpaan riskiluokkaan kuuluvien ei välttämättä katsota tarvitsevan omaehtoista karanteenia lainkaan. Keskisuureen riskiluokkaan kuuluville suositus on, että koronatesti otettaisiin kolmen vuorokauden kuluttua Suomeen saapumisesta. Suureen riskiluokkaan kuuluville testi tehtäisiin heti maahan saapuessa sekä uudelleen kolmen vuorokauden kuluttua.

– Heti maahan saapuessa testattaessa on riski, että myöhemmässä vaiheessa kehittyy oireita ja henkilö sairastuu, vaikka testitulos olisi ollut negatiivinen. Kolmen vuorokauden kuluttua maahan saapumisesta tehdyn testin tuloksesta voimme olla kohtalaisen varmoja, sanoo hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä HUSista, jossa Finentry-sovellus on kehitetty.

Sovellus ohjaa matkustajan koronatestiin lähimpään testipisteeseen matkustajan oleskelupaikasta riippuen. Jos testitulos on negatiivinen, matkustaja voisi lyhentää kymmenen vuorokautta kestävää omaehtoista karanteenia.

Sovellus on tarkoitus ottaa käyttää jo joulukuun aikana muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Velvoittavuus vaatisi lakimuutoksia

Tällä hetkellä esimerkiksi matkaan liittyviä ennakkotietoja, joita matkustaja täyttää sovellukseen, ei voida tallentaa. Jotta matkustajia voitaisiin velvoittaa käyttämään sovellusta ja käyttäjän tietoja voitaisiin tallentaa järjestelmään, tarvittaisiin lakimuutoksia.

Auto saapuu Suomen puolelle rajanylityspaikalla
Kaakkois-Suomen raja-asemilla tehdään 1 000 – 1 500 rajanylitystä päivittäin.Pyry Sarkiola / Yle

Ajan varaaminen koronatestiin sovelluksessa vaatii kuitenkin rekisteröitymisen.

– Itärajalla ongelma ovat kaksoiskansalaiset, jotka voivat liikkua aika vapaasti rajan yli. Siihen Finentry tässä muodossa ei välttämättä tarjoa hirveästi apua. Jos saisimme lakimuutoksia, joilla voisimme edellyttää palvelun käyttöä tai saisimme rekisteröityä matkustajien tietoja, tästä voisi olla apua, Teppo Heikkilä HUSista sanoo.

Heikkilän mukaan sovellus on tässä vaiheessa suunniteltu enemmän työ- ja turistimatkailuun, koska sovelluksen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Emme varmasti pysty ihan loppuun asti kontrolloimaan sovelluksen käyttöä. Joudumme luottamaan matkustajan omaan vastuuntuntoon, sanoo turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä Kymsotesta.

Lue lisää: Valtioneuvosto lievensi koronarajoituksia: Venäjältä pääsee nyt rajan yli, jos Suomessa odottaa seurustelukumppani

Jos kulku Suomen ja Venäjän välillä on esimerkiksi päivittäistä työmatkaliikennettä, kolmen vuorokauden suositus testin ottamisesta ei täyty.

– Varmaan on hyvä käydä välillä testissä, jos kulkee rajan yli säännöllisesti, ettei ole oireeton tartuttaja. Tautitilanne on kuitenkin Venäjällä huomattavasti pahempi kuin Suomessa, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen huomauttaa.

Lähde: Yle