Miksi joulupuu on kuusi eikä mänty?

Kanadassa kelpaa mäntykin, Suomessa ei. Perinteemme on Saksasta.

Viheriöivä puu on monien kansojen ikivanhaa perinnettä. Tunnetuin joulukuusen syntytarina väittää itse Martin Lutherin (1484–1546) kantaneen sen kotiinsa. Todellisuudessa hän ei kuusta tuntenut, eikä tuolloin vielä kukaan muukaan. Tarinaa levitti 1800-luvulla Carl Schwerdgeburthin maalaus, jossa Lutherin perhe on kokoontunut joulunviettoon kuusen ympärille. Uusi, halpa painotekniikka levitti kuvaa, ja se julkaistiin Suomessakin Kyläkirjaston kuvalehdessä 1878.

Joulukuusi yleistyi protestanttisessa Pohjois-Saksassa 1500-luvun lopulla. Katoliset alkoivatkin kutsua luterilaisuutta halveksivasti joulukuusiuskonnoksi, koska heidän joulunsa tunnus oli seimi. Pietarinkirkon eteen pystytettiin ensimmäinen joulukuusi vasta 1982.

Suomessa tapa juhlistaa joulua kuusella yleistyi pappiloissa ja kaupunkien porvarisperheissä 1840–1850-luvulta lähtien. Lopullinen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta kansakoulujen joulujuhlissa 1920-luvulla.

Joulupuuksi kelpaa Suomessa vain kuusi. Syy löytyy tradition syntysijoilta, Saksan kuusimetsistä. Kanadassa joulupuuna palvelee myös mänty, joka kasvatetaan väkisin kuusen muotoon.

Lähde: Tiede