Suomen ensimmäinen koronatorjuntabussi lähti liikkeelle tiistaina – Tarjoaa koronatestejä turkulaisille Halisissa ja Pernossa

Eilen tiistaina 8. joulukuuta Turussa starttasi Suomen ensimmäinen bussiin rakennettu koronanäytteenottoyksikkö. Tavoitteena on siirtää näytteenottokapasiteettia Turun alueille asukkaiden helposti saavutettaville paikoille.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä syntynyt liikkuva yksikkö pysäköi arkisin klo 9–11 Halisiin Huudin edustalle ja suuntaa sieltä Pernoon Höveliä vastapäätä olevalle hiekkakentälle, jossa bussi ottaa asiakkaita vastaan klo 12–14.

Näytteenottoon voi tulla ilman ajanvarausta ja laboratoriolähetettä.

BUSSISSA otetaan koronanäytteitä ja annetaan tietoa koronaviruksesta useilla kielillä.

– Pystymme bussin avulla siirtämään testauskapasiteettia paremmin alueille, joista voi oireilevana olla hankala lähteä drive in -testauspisteille, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo tiedotteessa.

Bussi-idean saattaminen käytäntöön on edennyt vauhdilla. Idea syntyi marraskuun lopussa.

Bussin kyydissä kulkee oirearvion ja lähetteen tekijä Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sekä kaksi Tykslabin näytteenottajaa. Näytteet analysoidaan päivittäin Tyks kliinisen mikrobiologian laboratoriossa.

– Toivomme, että asiakkaat löytävät bussiin yhtä hyvin kuin esimerkiksi Tyksin kantasairaalan parkkihallissa syyskuussa aloittaneeseen drive-in koronanäytteenottopisteeseen, kertoo Anna-Elina Lehtonen Tyks Laboratoriotoimialueelta.

BUSSIN etuosassa kirjataan lähete koronavirustestiin ja näyte otetaan auton keskiosassa. Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi ja tarpeettomat penkit on poistettu.

Näytteenotto bussissa on riippumaton muuttuvista sääolosuhteista, sillä näytteet otetaan sisätiloissa, jotka on suunniteltu tätä toimintaa varten.

Pysähdyspaikat ovat tarkasti ennalta määritellyt, sillä henkilökunta tarvitsee bussiin työnsä tueksi muun muassa sähköliitännän.

Lähde: Mediuutiset