Näin verotuksesi kiristyy ensi vuonna – Asuntovelallinen, nauti kun vielä voit, kohta se on ohi

Ensi vuonna asuntolainan korkovähennystä höylätään niin, että vähennyskelpoista on enää kymmenen prosenttia, kun tänä vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 15 prosenttia.

Otetaan esimerkiksi 100 000 euron asuntolaina, jossa korko on 0,75 prosenttia ja korot vuodessa siis 750 euroa. Tänä vuonna asuntovelallisen verohyöty oli 34 euroa, ensi vuonna se on enää 23 euroa.

Asuntolainan korkovähennys on pienentynyt asteittain vuodesta 2011 alkaen. Vielä vuonna 2011 koroista vähennyskelpoisia oli sata prosenttia ja verovähennyksestä saatava hyöty 28 prosenttia koroista. Kovien lainakorkojen vuosina veroedusta tuli merkittävä hyöty. Lainan koosta riippuen jopa tuhansia euroja vuodessa.

Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuonna 2023.

Moni kunta nostaa veroastettaan

Myös ansiotulojen verotus kiristyy hieman ensi vuonna. Hallituksen budjettiesityksessä ansiotuloverotukseen tehdään 2,5 prosentin ansiotason nousua vastaavat indeksitarkastukset, ettei ennustettu yleinen ansiotason nousu nostaisi tuloveroprosenttia.

Työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,15 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksu 0,18 prosenttiyksikköä. Työeläkevakuutusmaksu ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu pysyvät ennallaan.

39 kuntaa nostaa ensi vuonna tuloveroprosenttiaan. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 0,06 prosenttiyksiköllä.

Kun otetaan huomioon verot ja veroluoteiset maksut, kokonaisuudessaan palkkaverotus kiristyy hieman tästä vuodesta. Palkansaajien veroprosentit nousevat eri palkkatasoilla 0,2–0,3 prosenttiyksikköä.

Omakotitalon lämmittäminen kallistuu

Hallitusohjelmassa sovittu lämmityspolttoaineiden veronkorotus astuu voimaan vuoden alusta. Nettomääräisesti veronkorotus kiristää energiaveroja 105 miljoonalla eurolla vuositasolla.

Esimerkiksi 2200 litraa vuodessa kuluttavan öljylämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset nousevat veronkorotuksen myötä noin 74 euroa vuodessa. Kaukolämmitteisen omakotitalon lämmityskustannukset kasvavat keskimäärin noin 38 euroa vuodessa.

Myös alkoholin ja tupakan verotus kiristyy ensi vuonna. Alkoholijuomien valmisteveroa nostetaan 50 miljoonalla eurolla, kuten hallitusohjelmassa on sovittu. Mikäli korotus siirtyy hintoihin täysmääräisesti, nousee olut-, siideri- ja lonkeron hinta (33 cl) noin kolmella sentillä. Viinipullon (75 cl) hinta nousisi 22 senttiä ja viinapullon (50 cl) 38 senttiä, mikäli korotus siirtyy täysmääräisenä hintoihin.

Niin ikään tupakoitsijat saavat tuta nousevista hinnoista, kun korotukset jatkuvat. Veroa korotetaan puolivuosittain myös ensi vuonna. Vuosina 2020-2021 tehdyillä verotason korotuksilla toteutetaan hallitusohjelmaan kirjatusta 200 miljoonan euron tupakkaveron kiristyksestä noin puolet, eli sata miljoonaa euroa.

Ensi vuonna tupakka-aski maksaa noin 45 senttiä enemmän kuin nyt, mikäli korotus menee täysimääräisenä hintoihin.

Lähde: Kauppalehti