Turku muuttui Suomen pahimmaksi korona-alueeksi – asiantuntija löysi selityksen tartunta­määrien nousuun: ”En tiedä, tehdäänkö muualla näin”

VIELÄ pari viikkoa sitten koronatilanne näytti Turussa lupaavalta. Ilmaantuvuusluku oli lähtenyt alaspäin, eikä uusia potilaita päätynyt sairaalahoitoon.

Sitten tapahtui jotain. Nyt Turun tilanne on Suomen pahin, kun suhteutetaan kahden viikon aikana löydetyt tapaukset väkilukuun. Koko sairaanhoitopiirissä tilanne on toiseksi pahin Suomessa heti Uudenmaan jälkeen.

Tilanne on hämmentävä, sillä Turussa ei ole missään vaiheessa aikailtu suositusten ja rajoitusten kanssa. Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi ei keksi heti asiaa, joka olisi voitu tehdä toisin.

– On vaikeaa sanoa, onko jotain tehty väärin. Meillä oli hyvä tilanne vielä pari viikkoa sitten, ja ilmaantuvuus oli laskussa. Sitten tuli muutama isompi paikallinen epidemia, ja huomattiin, että tauti levisi salakavalasti mahdollisesti oireettomien kautta. Kun oireettomat pystyvät myös tartuttamaan tautia, tilanne voi roihahtaa yhtäkkiä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Turun tilanne on Suomen pahin, kun suhteutetaan kahden viikon aikana löydetyt tapaukset väkilukuun.

Turun tilanne on Suomen pahin, kun suhteutetaan kahden viikon aikana löydetyt tapaukset väkilukuun.­KUVA: TATU LERTOLA

Matalan kynnyksen testaamista ja ilmaisia maskeja on viety niille alueille, joissa vieraskielisiä väestöryhmiä on paljon.

Matalan kynnyksen testaamista ja ilmaisia maskeja on viety niille alueille, joissa vieraskielisiä väestöryhmiä on paljon.­KUVA: TATU LERTOLA

Tartuntoja on löydetty viime aikoina paljon, pahimmillaan lähes 60 päivässä. Ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus, että koronaa olisi kaupungissa huomattavasti enemmän kuin muualla. Osan lukemista voi selittää se, että Turussa testataan erityisen paljon myös oireettomia altistuneita henkilöitä.

– Olemme aktiivisesti testanneet taudin eri haaroja ja löytäneet myös paljon oireettomia tartunnansaaneita. En tiedä, tehdäänkö testausta muilla Suomen paikkakunnilla samalla tavalla. Haemme näitä tartuntaketjuja ja testaamme oireettomia, jotta saamme kaikki altistuneet karanteeniin. Se on osasyy, että tapauksia löydetään paljon, Peltoniemi selventää.MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Tämä on kansallisen koronastrategian mukaista toimintaa, mutta sitä noudatetaan eri lailla eri paikkakunnilla. Me olemme lähteneet aktiiviselle testauslinjalle, jotta myös oireettomat tartunnat löydetään.

Testejä tehdään Turussa tällä hetkellä julkisella puolella 3 000– 4 000 viikossa. Peltoniemen mukaan he saavat yksityiseltä puolelta tiedot vain positiivisten testien määrästä, joten hän ei pysty sanomaan tarkkaan kokonaistestimäärää.

Turussa tartuntoja on löydetty viime aikoina paljon, pahimmillaan lähes 60 päivässä.

Turussa tartuntoja on löydetty viime aikoina paljon, pahimmillaan lähes 60 päivässä.­KUVA: TATU LERTOLA

Toinen Turun tartuntamäärää nostava syy löytyy maantiedosta.

– Olemme rajapaikkakunta, joten testaamme paljon ulkomailta tulevia. Myös sitä kautta tulee tartuntoja, ja ne jäävät seulonnassa kiinni, Peltoniemi sanoo.

Pohjois-Makedonian Skopjesta tulleilla Wizz Airin lennoilla todettiin runsaasti koronatartuntoja syksyllä. Lennot jäivät kahteen eri otteeseen tauolle, mutta ne starttaavat jälleen 19. joulukuuta.

– Meillä ei ole siihen vaikutusvaltaa. Saamme tietää lentojen aikataulut, ja suunnittelemme toimenpiteet sen mukaan, Peltoniemi sanoo.

Käytössä ovat yhä samat toimenpiteet kuin syksylläkin.

– Lentokentällä annetaan neuvontaa ja ohjeistuksia eri kielillä, ja siellä on testausmahdollisuus. Toivomme tietysti, että suurin osa matkustajista menisi testiin. Testillä pystyy lyhentämään karanteeniaikaa, ja siksi suurin osa haluaa sen.

Lain puitteissa kaupungissa ei tällä hetkellä voida tehdä juurikaan enempää. Peltoniemen mukaan käytössä ovat jo kaikki lain sallimat rajoitukset. Muun muassa peruskoulun 4.–9.-luokkalaiset on määrätty etäopetukseen, ja liikuntapaikat sekä useat kulttuurilaitokset on suljettu.

Koska vieraskielinen väestö on vahvasti edustettuna koronatartunnoissa, matalan kynnyksen testaamista ja ilmaisia maskeja on viety myös niille alueille, joissa näitä väestöryhmiä on paljon. Turussa toimii myös Suomen ensimmäinen koronantorjuntabussi.

Peltoniemen mukaan kyse onkin nyt siitä, mitä jokainen ihminen tekee omassa arjessaan.

– Meillä on edelleen valitettavasti näitä tapauksia, että iso määrä ihmisiä on altistunut yksityiselämän tilanteessa. Emme pysty vaikuttamaan siihen, kokoontuvatko ihmiset, vaan siihen voi vaikuttaa jokainen itse. Maskin käyttöä voi edelleen parantaa. Esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä käyttö ei ole vielä sataprosenttista.

– Olisi todella tärkeää, että jokainen miettisi tätä asiaa ennen joulua ja jouluna, jotta tilanne ei pahene entisestään.

IS kysyi turkulaisilta koronatilanteesta

IS kävi torstaina eri puolilla Turkua kysymässä kansalaisilta koronatilanteesta. Heiltä kysyttiin: 1) oletko huolissasi koronatilanteesta ja 2) luotatko viranomaissuosituksiin?

Maija Malmberg, Varissuo. 1. Kyllä vähän olen. Keväällä en saanut testiä, vaikka olin kipeänä kotona. Sairaalaan olisin päässyt, jos olisin jaksanut mennä. Kahdessa viikossa oli sairaus ohi. 2. Kyllä minä luotan. Maskia ja käsidesiä käytän ja pesen kädet usein.

Maija Malmberg, Varissuo. 1. Kyllä vähän olen. Keväällä en saanut testiä, vaikka olin kipeänä kotona. Sairaalaan olisin päässyt, jos olisin jaksanut mennä. Kahdessa viikossa oli sairaus ohi. 2. Kyllä minä luotan. Maskia ja käsidesiä käytän ja pesen kädet usein.­KUVA: TATU LERTOLA

Kati Engman, Turun keskusta. 1. Joo, olen 2. No kai. Tavallaan joo, mutta toivon että kaikki noudattaisivat niitä.

Kati Engman, Turun keskusta. 1. Joo, olen 2. No kai. Tavallaan joo, mutta toivon että kaikki noudattaisivat niitä.­KUVA: TATU LERTOLA

Amer Al-Humairi, Varissuo. 1. Kyllä olen (Yes, of course) 2. Kyllä (Of course)

Amer Al-Humairi, Varissuo. 1. Kyllä olen (Yes, of course) 2. Kyllä (Of course)­KUVA: TATU LERTOLA

Marko Karvonen, Halinen. 1. Olen, juu 2. Jossain määrin. Ei ne nyt ihan turhaan näitä kaikkia määräyksiä tee.

Marko Karvonen, Halinen. 1. Olen, juu 2. Jossain määrin. Ei ne nyt ihan turhaan näitä kaikkia määräyksiä tee.­KUVA: TATU LERTOLA

Teemu Hämäläinen, Lauste. 1. Kyllä ja ei. 2. En luota hallituksen toimiin. Viranomaiset ovat asiassa kädet sidottuna.

Teemu Hämäläinen, Lauste. 1. Kyllä ja ei. 2. En luota hallituksen toimiin. Viranomaiset ovat asiassa kädet sidottuna.­KUVA: TATU LERTOLA

Lähde: Ilta-sanomat