Oululainen Tapani kiersi Gordon Ramsayn kanssa Lappia – paljastaa nyt, millaista oli tehdä töitä julkkiskokkien kanssa

Oululainen Tapani Launonen kiersi Gordon RamsaynGino D’Acampon ja Fred Sirieixin mukana Lapissa, kun Ramsay kumppaneineen kuvasi Suomessa joulun erikoisjaksoa Gordon, Gino & Fred: Roadtrip -sarjaansa. Despererately Seeking Santa -erikoisjaksoa kuvattiin Jerisjärvellä, Luostolla, Levillä ja Rovaniemellä.

ITV:n tekemään ohjelmaan kuvauslokaatiot etsi oululainen location scout, eli kuvauspaikkojen tutkija Tapani Launonen.

Launonen sanoo saaneensa yhteydenoton brittiläiseltä tuotantoyhtiöltä, joka halusi tulla kuvaamaan Gordon Ramsayn ohjelmaa Suomeen. Launonen huomauttaa, että kyseessä ei ollut mikään pikaisella aikataululla järjestettävä kuvausreissu, sillä isoissa tuotannoissa kuvauspäivät suunnitellaan tarkkaan ja kuukausia etukäteen.

– Kaikki mitä tuotantoyhtiö Lapissa halusi tehdä, onnistui. Teimme aivan huikeita juttuja. Kuvaukset onnistuivat odotusten mukaan, eikä ollut mitään kommelluksia, Launonen kertoo Ilta-Sanomille.

Launosen mielestä Ramsayn, D’Acampon ja Sirieixin keskinäistä hassuttelua oli ilo seurata.

Launosen mielestä Ramsayn, D’Acampon ja Sirieixin keskinäistä hassuttelua oli ilo seurata.­KUVA: STEVE PETERS

Kuvauspäiviä Gordonilla ja kumppaneilla oli Suomessa viisi.

– Kuvaukset saatiin kasaan nopeasti ja tiimi teki pitkää päivää. Sanoisin kättä päivää leikkaajalle, joka kaikesta siitä valtavasta materiaalista joutui kasaamaan tunnin erikoisjakson, Launonen naurahtaa.

– Taustalla on huipputiimi, joka on tehnyt pitkän ennakkosuunnitelman. Silloin pystytään tekemään suuria kokonaisuuksia hyvin lyhyessä ajassa.

Tunnin mittaisessa jaksossa Ramsay ja kumppanit muun muassa ajavat koiravaljakolla, uivat avannossa ja sukeltavat jään alla, hoitavat poroja, ruokailevat saamelaisperheen kanssa kodassa, maistelevat perinteisiä suomalaisia alkoholijuomia, yöpyvät lasi-igluissa revontulia ihaillen, paistavat makkaraa saunan kiukaalla ja tapaavat joulupukin.

Launonen kuvailee Ramsay, D’Acampon ja Sirieixin olevan mukavia miehiä, joiden keskinäistä hassuttelua oli ilo seurata.

– Gordon on hieno mies. Ei hän enää mikään kovin paha rääväsuu ole. Ohjelmassa keskityttiin kolmikon keskinäiseen dynamiikkaan ja se on se, mitä tv-katsojat haluavat myös seurata.

Viiden Suomessa viettämänsä päivän aikana huippukokit maistelivat muun muassa nuotiolla valmistettuja erikoiskahveja.

Viiden Suomessa viettämänsä päivän aikana huippukokit maistelivat muun muassa nuotiolla valmistettuja erikoiskahveja.­KUVA: VISIT ROVANIEMI

Desperately Seeking Santa -jaksossa Ramsay ja kumppanit valittelevat kylmyyttä, mutta ylistävät vuolaasti Lapin puhdasta luontoa ja rauhallisuutta.

Ramsay, D’Acampo ja Sirieix pääsevät maistelemaan myös suomalaisia ruokia ja alkoholijuomia.

Levillä Bar alakerrassa kolmikko nautiskeli tervashotteja, salmiakkikossua ja jaloviinaa. Ramsay ei tosin tervan makua arvostanut ja vertasi makua ”mummon kainaloihin”

– Hän ei arvostanut tervashottia, mutta makuasioista ei voi kiistellä, Launonen nauraa.

Kokkikolmikon vierailu huipentui tapaamiseen joulupukin kanssa.

Kokkikolmikon vierailu huipentui tapaamiseen joulupukin kanssa.­KUVA: VISIT ROVANIEMI

Launonen uskoo, että ITV:n kuvausryhmälle ja Gordon Ramsaylle jäi Suomesta hyvä kuva ja komeat maisemat tekivät vaikutuksen brittiläiseen työryhmään.

– Lappihan on jo Briteille todella tuttu matkailukohde, mutta on hienoa päästä näyttämään Suomea ohjelman välityksellä ympäri maailmaa.

Hän toivoo, että Suomi ja Lappi houkuttelevat jatkossakin kansainvälisiä tv-ryhmiä.

– Isot tuotantoyhtiöt ovat jo huomanneet, että Suomessa on turvallista, meillä on hienot lokaatiot, kaunis luonto ja toimiva tieverkosto. Suomesta löytyy luotettavaa, osaavaa ja kielitaitoista elokuva-alan työvoimaa.

Lähde: Ilta-sanomat