Verkkokauppaan ensi viikolla tärkeä muutos: ”Suomessa ollaan onneksi totuttu siihen, että maksaminen on vaikeaa”

Verkkokaupoissa on heti ensi vuoden alusta alkaen pääsääntöisesti tunnistauduttava ostettaessa pankkitunnuksilla, kun EU:n toisen maksupalveludirektiivin eli psd2:n siirtymäaika lopulta päättyy. Alun perin vaatimus vahvasta tunnistautumisesta tuli voimaan jo viime vuoden syksyllä, mutta muutostöiden takia uudistukselle on annettu jatkoaikaa tämän vuoden loppuun.

– Jos asiakas yrittää ostaa tuotetta verkkokaupasta, eikä pankki pysty tunnistamaan häntä, niin maksu saatetaan hylätä, kertoo johtava lakimies Sanna Atrila Finanssivalvonnasta.

Suomessa vahva tunnistautuminen on jo laajasti käytössä, mutta pulmia saattaa tulla muualla Euroopassa toimivien verkkokauppojen kanssa, kertoo Kari Menender Netsiin kuuluvasta Paytrail-maksupalvelusta.

Jos siis tammikuun alussa koettaa tehdä ostoksen jostain eurooppalaisesta verkkokaupasta, joka ei ole vieläkään toteuttanut vahvan tunnistautumisen käytäntöjä sivuillaan, saattaa kotimainen pankki hylätä maksutapahtuman.

– En osaa sanoa, miten paljon maksuja menee läpi, jos kaikki korttien myöntäjät Euroopassa alkavat vaatia vahvaa tunnistautumista, pohtii Menender.

Yli vuoden kestäneestä siirtymäajasta huolimatta konsulttiarvioiden mukaan 20–30 prosenttia verkkokaupoista ei ole vieläkään valmiita vahvaan tunnistautumiseen, tiedotti NETS lokakuun lopulla.

Kuluttajan kannalta maksutapahtuma on vahvan tunnistautumisen takia hieman mutkikkaampi kuin aiemmin ilman sitä. Kuluttajaa vaaditaan käytännössä tunnistautumaan kortin myöntäjän eli Suomessa usein pankin avulla, mikä tapahtuu Suomessa usein pankkien puhelinsovelluksella.

Lykkäystä on saatu Menenderin mukaan muun muassa maksamisen kuluttajakokemuksen parantamiseen.

– Voisi vähän vitsaillen sanoa, että Suomessa ollaan onneksi totuttu siihen, että maksaminen on vaikeaa, hän naurahtaa.

– Toisaalta esimerkiksi Vastaamo-tapauksen jälkeen luulisi, että Suomessa tähän suhtaudutaan positiivisesti, sillä turvallisuuttahan tällä on tarkoitus parantaa. Verkko-ostaminen varastettujen korttitietojen avulla ainakin vaikeutuu.

Direktiivi sallii kuitenkin jatkossakin joitakin verkko-ostoksia ilman vahvaa tunnistautumista. Alle 30 euron ostoksissa sitä ei vaadita. Lisäksi pankit voivat sääntelyyn perustuvien riskiarvioidensa mukaan sallia maksuja verkkokauppoihin myös ilman vahvaa tunnistautumista, vaikka tämä lisää huijauksien riskiä.

– Väärinkäytöstapauksissa pankilla on tällöin vastuu korvata asiakkaalle, jos se hyväksyy oikeudettoman maksun ilman vahvaa tunnistautumista, Atrila kertoo.

Kuluttajalla, eli pankin asiakkaalla on kuitenkin edelleen vastuu seurata tilitapahtumiaan sekä havaita ja reklamoida pankille väärinkäytökset.

Murrosvaiheeseen liittyy myös vaaroja.

– Pieni pelko on, että millaisia uusia huijaustapoja väärinkäyttäjät keksii, vaikka tämän tavoitteena on nimenomaan turvallisuuden parantaminen, Atrila miettii.

Lähde: Ilta-sanomat