Psykologilla on tärkeä viesti joulun herkutteluun: ”Kaikki ruoka on sallittua” – ruuasta saa nauttia jouluna ja joka päivä

Jos onnistuu juhlapyhinä kerryttämään kehoon muutaman lisäkilon, ei ole mitään syytä hätääntyä. Housut kyllä mahtuvat taas jalkaan, kun konvehdit loppuvat ja arki palautuu uomiinsa.

Tällaisen viestin antaa tunnesyömiseen, kehonkuvaongelmiin ja syömishäiriöihin perehtynyt psykologi Katarina Meskanen. Hän kannattaa sallivuutta ja karsastaa kaksijakoista suhtautumista ruokaan.

– Kaikki ruoka on sallittua, eikä syömistä pidä kieltää itseltään. Rajoitukset ja jyrkät säännöt vinouttavat ruokasuhteen ja lopulta herkusta tulee kielletty hedelmä, joka houkuttelee ja vetää puoleensa. Jos konvehdit olisivat lähtökohtaisesti sallittuja joka päivä, ei niitä tarvitsisi tankata niin paljon silloin kun niitä on saatavilla.

– Sitä tietenkin voi pohtia, että riittäisikö vähän pienempikin annos tai määrä. Mutta vaikka jouluna tulisikin syötyä herkkuja kaksin käsin, siitä ei pidä potea huonoa omaatuntoa, sillä joulunaika on kuitenkin suhteellisen lyhyt.

Kehokriittisyys nousee herkästi pintaan

Syömistä ja herkuttelua seuraa usein syyllisyys.

– Jos oppisimme, ettei herkuttelu ole paheellista ja paheksuttavaa, emme tuntisi syyllisyyttä, vaan pystyisimme sen ohikiitävän hetken keskittymään syömisen tuomaan nautintoon ja mielihyvään ja iloitsemaan siitä, toteaa Meskanen.

Hän tietää, että vaa’at kaivetaan esiin pian joulunpyhien jälkeen, jolloin herkkureseptien sijasta kiinnostus alkaa kohdistua erilaisiin dieetteihin ja laihdutusohjelmiin. Kehokriittisyys ja syyllisyys nousevat pintaan.

– Vuodenvaihde mielletään uuden elämän aloituspisteeksi ja käännekohdaksi, jossa halutaan muutoksia elämään ja hyvinvointiin. Valitettavan monelle se tarkoittaa laihduttamista.

Psykologi toivoo, että ihmiset ryhtyisivät työstämään syyllisyyttä ja häpeää pois omasta syömisestään.

Psykologi toivoo, että ihmiset ryhtyisivät työstämään syyllisyyttä ja häpeää pois omasta syömisestään.­KUVA: COLOURBOX

– Pitäisi opetella luottamaan omaan kehoon, siihen, että keho kyllä tasapainottaa itsensä ilman dieettejä ja kuntokuureja, kun energiansaanti ei ole enää niin intensiivistä.

Sen sijaan, että ryhtyy kurittamaan kehoaan karuilla laihdutuskuurilla, Meskanen toivoo, että ihmiset ryhtyisivät työstämään syyllisyyttä ja häpeää pois omasta syömisestään.

– Jos ensi vuonna aloitettaisiinkin uusi harrastus: itsetutkiskelu ja itsensä hoitaminen kurittamisen ja itseinhoamisen sijaan.

Hän muistuttaa dieettien vaaroista ja siitä, että toistuvat laihdutuskuurit johtavat aineenvaihdunnan ongelmiin ja hankaloittavat pitkäjänteistä painonhallintaa.

– Useimmiten näissä pikavoittoihin tähtäävissä kuureissa käy niin, että kun menetetään reippaasti kiloja, samalla menetetään myös lihaksia. Ja kun paino tulee takaisin, lihakset harvemmin kasvavat, vaan pikemminkin menetetty lihas korvautuu rasvakudoksella. Lisäksi tulee pettymys, syyllisyys ja häpeä epäonnistumisesta.

Juhlat kuuluvat elämään

Myös TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Marjaana Kemppainen toivoo, ettei joulupöydissä tunnettaisi syyllisyyttä, vaan sallittaisiin herkuttelu.

– Juhlat kuuluvat elämään, eikä meidän tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa herkuttelusta. On kuitenkin hyvä muistaa kohtuullisuus: kun ei vedä konvehteja kilotolkulla tai syö ruokaa kuin viimeistä päivää, arkeen palaaminen on helpompaa.

Kemppainen kehottaa miettimään, mitkä jouluherkut ovat itselle tärkeitä sekä keskittymään niihin: jos ei tykkää tortuista, ei niitä tarvitse syödä.

Näin vältyt liialta ähkyltä

Jouluun kuuluu tietty määrä ähkyä, mutta ähkyltä voi välttyä, kun pyrkii noudattamaan lautasmallia, eli täyttämään osan lautasesta kasviksilla, juureksilla ja vihersalaateilla. Ateriarytmiäkään ei pidä unohtaa.

– Joulunpyhinä ja yleensäkin loma-aikana ateriavälit helposti venyvät, jolloin ehtii tulla kova nälkä ennen seuraavaa ateriaa. Paastoamisen jälkeen sitten syödään hirveästi ja sen jälkeen taas paastotaan, ja kierre jatkuu.

Vaikka oltaisiin vain oman perheen kesken, kattaukseen, ruokien esillepanoon ja pukeutumiseen kannattaa panostaa juhla-aterialla. Kemppainen neuvoo nauttimaan ateriasta pitkällä kaavalla hitaasti ja keskittyen.

Alkoholijuomien kanssa on hyvä muistaa kohtuus sekä varoa, ettei juominen riistäydy käsistä.

– Ruokajuomista kertyy helposti enemmän energiaa kuin itse ruuasta. Alkoholi myös nostaa ja kiihdyttää ruokahalua, mutta ei pidä nälkää.

Keskity herkkuihin kaikilla aisteilla

  1. Nautinto on huipussaan ensimmäisten suupalojen aikaan. Jos keskittyy konvehtiin tai muuhun herkkuun kaikilla aisteilla, nautinto maksimoituu, eikä sitä tee sen jälkeen enää niin paljon mieli.
  2. Kaikkia ruokia ei välttämättä kannata laittaa tarjolle samanaikaisesti. Mitä jos jouluaattona syötäisiin lounaaksi joulupuuroa, illalla keskityttäisiin laatikkoruokiin ja tapanina kaloihin?
  3. Kun juhlapöydässä on vihersalaatteja, juureksia, hedelmiä ja siemeniä, lautaset eivät täyty pelkästään tuhdeista ja rasvaisista ruoista. Ateria kevenee ja saadaan kuitua, mikä edistää ruuansulatusta ja helpottaa ähkyn tuntua.

Kysy itseltäsi

  1. Onko muutama, jouluherkkujen aiheuttama, hetkellisesti tuleva lisäkilo todella pahin mahdollinen seuraus nautiskelusta?
  2. Miksi sallin itselleni herkuttelun jouluna, mutten enää joulun jälkeen?
  3. Mitä tapahtuu, jos sallisin itselleni herkuttelun vuoden jokaisena päivänä?
  4. Kuka hyötyy ja kuka käärii voitot laihdutuskuurista, johon aion ryhtyä joulun jälkeen?
  5. Miten suhtaudun kehooni? Miksi suhtautuminen muuttuu joulun jälkeen ja miksi pitäisi aloittaa dieetti?
  6. Laihdutanko siksi, että rakastan kehoani ja haluan pitää siitä huolta? Vai suhtaudunko kehooni kohteena, jota on jatkuvasti tuunattava, muokattava, kevennettävä ja pienennettävä?

Lähde: Katarina Meskanen

Lähde: Ilta-sanomat