Korona vei punkaharjulaiselta matkailutila Rantakatilta venäläiset vieraat – “Loppiainen on myyty aina loppuun, mutta nyt koko tila on käytännössä tyhjillään”

Markkinointi on epävarmuudessa vaikeaa: pietarilaisten leirikouluvarausten aikaan ei voinut markkinoida suomalaisille. Nyt yrittäjä Jani Kero on kehittänyt ohjelmapalveluita suomalaisille ja tehnyt niistä mainosvideoita.

 Vuodenvaihde ja loppiainen ovat Suomessa yleensä venäläismatkailijoiden sesonkia sekä ostos- että majoituspuolella, mutta eivät tänä vuonna.

Korona näkyy mökkivarauksissa siten, että niiden lukumäärä on viime vuotta suurempi, mutta viipymiset lyhyempiä. Suomalainen pistäytyy muutamaksi yöksi, mutta venäläiset yleensä viikoksi tai pariksi, kertoo mökkivarauksia myyvän Lomarengas Oy:n liiketoimintajohtaja Juha Purhonen.

“Tilanne on sama koko Suomessa. Mielestäni venäläisten puuttumista on saatu paikattua olosuhteisiin nähden hyvin, ja talvivaraukset ovat hyvällä mallilla koko Suomessa.”

Rokotusten odottelu saattaa jarrutella suomalaistenkin varailuja, samoin koronarajoitusten tilanne. Sen sijaan etelään saatu lumi voi joko houkuttaa mökeille tai pitää ihmiset kotikonnuillaan, kun hiihtäminen onnistuu missä vain.

 

Maatilamatkailu Mannila Rantakatti sijaitsee Punkaharjulla Saimaan rannalla, ja on kokenut venäläisvirran tyrehtymisen raskaasti.

“Loppiainen on myyty aina loppuun, mutta nyt koko tila on käytännössä tyhjillään”, yrittäjä Jani Kero huokaa.

Venäläiset ovat olleet jo vuosia matkailutilan pääkohderyhmä talvikuukausina perheineen ja Pietarin alueen leirikouluineen, mutta nyt kaikki varaukset ovat peruuntuneet. Kehno kehitys alkoi keväällä.

“Pidin venäläisten leirikouluvaraukset voimassa ja myynnin suomalaisille kiinni, mutta venäläiset eivät tulleetkaan. Joulupaketti on ollut perinteisesti suomalaisten suosiossa, tänä vuonna olimme ehkä puolillaan.”

Tilan 60 petipaikasta 40 on hotellissa ja loput huviloissa. Hotellihuoneet olivat syyskauden tyhjillään, kun suomalaiset eivät ole nyt halunneet hotelliin, vaan olla omissa oloissaan.

Liikevaihto on pudonnut vuositasolla 30 prosenttia, ja avuksi on haettu ja saatukin valtion koronatukea.

 

Markkinointi on epävarmuudessa vaikeaa. Kero ei uskaltanut markkinoida suomalaisille ohjelmapalveluita, kun pietarilaiset koululaiset ovat tulleet yleensä pariksi viikoksi kerrallaan neljästi vuodessa.

“Kulut on karsittu minimiin, pankin kanssa sovittu lyhennysvapaista ja aloimme myös nopeasti suunnitella ohjelmapalveluita suomalaisille”, Kero kertoo.

Jäälle on tehty potkukelkka- ja retkiluistelurata ja siitä kuvattu mainosvideo dronella. Tarjolla on myös retkiä sähkömaastopyörillä. Ensi kesän ja syksyyn suunnitellaan uinti- ja norpparetkiä sekä muuta veneilyä.

Myös rippileirejä on tulossa. Tosin menneenäkin kesänä kävi niin, että niiden ajankohtia muutettiin ja majoitusta ja oleskelua väljennettiin.

Matkailutoimintaa vetää nyt toinen sukupolvi, sillä sen aloitti Keron isä 1990-luvun alussa lypsylehmätilan yhteydessä aittamajoituksena. Silloin hyvä kesä tarkoitti 50 majoitusvuorokautta, kun nykyisessä koossa ja majoituspaikoilla ennätys on 11 000 vuonna 2009.