Näin teet lumityöt kuin ammattilainen – oikeat välineet eri paikkoihin sekä asennot, joista selkäsi kiittää!

Taivaalta leijaileva lumi on välitön luonnon kaunistaja. Mutta se mikä näyttää puissa kauniilta, merkitsee pihalla lumitöitä, joissa voi tunnetusti mennä ikä ja terveys.

Tuore väitöstutkimus esittää, että keski-ikäisen miehen lumityöt voivat olla vaarallisia. Rasitusperäisen äkkikuoleman taustalla on lähestulkoon aina sepelvaltimotauti, joka todetaan usein vasta ruumiinavauksessa.

Oikeat lumenluontitekniikat ovat tärkeitä myös terveille, sillä niillä säästää niin selkäänsä kuin kallista aikaansakin. Sitä paitsi, kyseessä on todellinen hyötyliikunta. 70 kiloa painava aikuinen kuluttaa lumitöissä noin 220 kaloria puolessa tunnissa.

Selkäliitto muistuttaa, että alaselässä tulisi säilyttää luonnollinen notko ja kallistaa ylävartaloa tarvittaessa lonkista eteenpäin. Ergonomian kannalta lumen työntäminen on lapioimista parempi vaihtoehto.

Työvälineitä valmistavan Motoseal Componentsin mukaan lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengänpohjilla ja oikeanlaisilla välineillä.

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Ei ole terveellistä rehkiä höyrypäänä heti heräämisen jälkeen. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, kertoo toimitusjohtaja Kari Sallinen Motoseal Componentsin tiedotteessa.

 

Lähde: IS