Etätöissä Utsjoella 3: Lapissa kaamoksen loppu on värien taikaa

Viikonloppuna aurinko palasi Utsjoenkin taivaalle.

Tikku rapsahtaa ja nuotio syttyy ensi yrityksellä. Tuli alkaa rätistä ja leiskuu lähes taivaanrannan sävyissä. Tässä on mainio katsomo näytelmälle, joka pian alkaa, kun aurinko palaa takaisin Utsjoen taivaalle yli 50 vuorokauden tauon jälkeen.

Vuokraemäntäni kertoi, että hänen nuoruudessaan koululaiset tapasivat kaamoksen päättyessä lähteä tervehtimään aurinkoa Ailigas-tunturin laelle. Silloin eväsretki oli yksi talven kohokohdista, mutta sittemmin perinne on jäänyt. Nyt tunturin tie oli kiinni ja halkojen ja kamerakaluston kanssa olin liian laiska tarpomaan sinne.

Utsjoen keskustassa kaamos päättyi jo lauantaina kello 11.56, mutta 40 kilometrin päässä samaan kuntaan kuuluvassa Nuorgamissa vasta päivää myöhemmin samaan aikaan. Näin pohjoisessa kisan ratkaisee se, että Nuorgam on aavistuksen pohjoisempana.

Tammikuussa kaamospäivät ovat olleet kuin yhdistelmiä porvarillisesta ja nauttisesta hämärästä, joihin valoisa aika joskus jaettiin. Silloin porvarit näkivät yhä tehdä töitä ja merenkulkijat päivittää sijaintinsa sekstantilla.

Silti Ylä-Lapissa pimeys ja hämäräkin tarkoittavat kaikkea muuta kuin ankeutta.

Tammikuun puoliväliin saakka aamun hämärä vaihtuu jo keskipäivän tienoilla suoraan iltahämäräksi, mutta silloinkin taivas kylpee uskomattoman upeissa lilan, vaaleanpunaisen, punaisen, vaaleansinisen, keltaisen ja oranssin sävyissä.

Samalla värit maalaavat pakkasen kuuraamat puut ja tunturien laet.

Pastellin sävyt aukeavat pohjoiseen Tenojoen laaksoon Norjaa kohti ja värikkäämpi taivas on etelässä, auringon suunnassa.

Ja jos yötaivas on kirkas ja korkeiden leveysasteiden K-arvot kohdillaan, revontulet leiskuvat koko taivaan leveydeltä.

Paikallisten mielestä pitkä hämärä kannattaa jakaa nautittaviin annospaloihin. Sopivasti ryhtiin ja laiskotteluun, pysähtymiseen ja loppuun tekemiseen. Silloin pitkä hämärä katkeaa sopivan kokoisiin ja helposti nautittaviin annospaloihin.

Kaamosmasennus saattaakin olla vain etelän vaiva. Täällä Lapissa ainakin valokuvauksesta, retkeilystä ja ulkoilusta kiinnostuneen etelän ihmisen on vaikea masentua.

Lähde: Kauppalehti