Lämpö Venäjän yllä uhkaa helmikuun hiihtokelejä: ”Tulevat viikot ovat arvaamattomia”

Helmikuulle lupaillaan pelkkiä pakkaskelejä koko maahan, mutta ennusteissa on myös epävarmuutta Venäjällä liikkuvan normaalia lämpimämmän ilman takia.

Tämän viikon lopulle ja helmikuun alkuun on ennustettu tähän mennessä talvisen sään paluuta, tilapäisen lämpöjakson jälkeen. Tähän ei ole tullut muutosta, mutta mitä lähemmäs hiihtolomaviikkoja mennään sitä suurempi on mahdollisuus myös plussakelien ja jopa vesisateiden paluuseen, ainakin Etelä-Suomeen.

Sääyhtiö Forecan tuoreessa kuukausiennusteessa helmikuun kolmeksi ensimmäiseksi viikoksi luvataan Suomeen pelkkiä sinisen sävyjä, eli merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä.

 

Meteorologi Jenna Salminen toteaa kuitenkin, että ennuste voi vielä elää. Syy tähän on Venäjän yllä oleva lauhemman ilman alue, jonka vaikutukset ulottuvat myös Suomeen asti.

– Nuo tulevat viikot ovat arvaamattomia. Lauhan ilman alue ei ole kaukana, joten matalapaineiden voimakkuuksissa ja reiteissä ei tarvitse tapahtua isojakaan muutoksia, että jokin niistä pääsee kiskomaan taas lauhempaa ilmaa pohjoiseen, Salminen toteaa Forecan sivuilla.

Salmisen mukaan sään vaihtelut viikkojen sisällä voivat jatkossakin olla suuria.

– Tämän hetken ennusteen mukaan pakkaslukemat ovat kuitenkin todennäköisimpiä tammikuun lopun ja helmikuun alun mittaan, samoin kuin luminen olomuoto sateissa. Helmikuun puolella on kuitenkin kuluneen tammikuun tapaan mahdollisuus plusasteiden paluuseen etelässä ja maan keskivaiheillakin. Plusasteiden mahdollisuuden myötä vesisateidenkin mahdollisuus on olemassa.

”Aika talvista”

Jenna Salmisen mukaan kuukausiennusteen epävarmuus alkaa kasvaa helmikuun toisella viikolla. Suomeen ennuste näyttää vielä tuolloinkin edelleen hieman keskimääräistä kylmempää viikkoa.

Seuraavalla viikolla kuukausiennuste on edelleen jonkin verran tavanomaista kylmemmän viikon kannalla Suomen osalta. Etelä-Suomen hiihtolomaviikolle tultaessa Venäjällä oleva normaalia lämpimämmän sään alue on kuitenkin sitten jo lähempänä Suomea.

– Ennen talvilomia on mahdollisesti ihan talvisia viikkoja, ellei lämmön syöttö pääse käynnistymään. Ensimmäisen talvilomaviikon ennusteessa lauhemman sään todennäköisyys vaikuttaisi kuitenkin jonkin verran kasvavan, Salminen toteaa.

Salminen kuitenkin korostaa, että näin pitkälle asti ulottuva ennuste on jo varsin epävarma. Samaa painottaa myös Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine, joka toteaa, että kuukausiennuste yltää juuri ja juuri hiihtolomaviikkojen alkuun, mutta sen luotettavuus alkaa olemaan hyvin heikko näin pitkälle mentäessä.

– Meidän tavanomainen sääennuste lupaa nyt aika talvista. Ei ole siis näköpiirissä, että talvi tästä katkeaisi. Tuonne hiihtolomaviikon alkuun on vielä pitkä aika, Roine sanoo helmikuusta.

Hän kertoo, että kaikista lämpimin Venäjällä liikkuva ilmamassa on tällä hetkellä vielä kaukana Mustalla merellä asti.

– Se tuo kyllä epänormaalin lämmintä ilmaa Venäjälle.

Roine toteaa, että kuukausiennuste meni tammikuun lopun osalta pieleen, sillä se piti pitkään tilannetta liian kylmänä. Lopputulos olikin, että kovat pakkaset vaihtuivat nopeasti plussakeleihin.

Tällä viikolla talvi kuitenkin tekee paluun ja viimeistään perjantaina koko maassa ollaan pakkasen puolella.

– Aika talvinen ilma on tässä tulossa. Jo keskiviikkona ollaan pakkasella muualla paitsi ihan rannikolla, Roine sanoo.

 

Lähde: Iltasanomat