Näin matkustusrajoitukset näkyvät Ruotsin ja Norjan rajoilla Torniossa ja Nuorgamissa

Rajaliikennettä rajoitetaan ja testaamista lisätään Ruotsin ja Norjan maarajojen lisäksi lentoasemilla ja satamissa. Hallituksen tavoitteena on pysäyttää koronavirusmuunnokset rajoille.

Hallitus ottaa tänään käyttöön uusia maahantulorajoituksia, joilla yritetään estää ärhäkästi leviävien koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen.

Rajanylitysten määrät on tarkoitus painaa 30 päivän ajaksi mahdollisimman alas.

Keskiviikosta lähtien rajojen yli sallitaan vain välttämätön, esimerkiksi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työmatkaliikenne.

Järjestelyt vaativat oman aikansa, ja muutokset otetaan käyttöön eri puolilla maata hieman eri aikaan.

Kokosimme tiedot eri puolille maata tulevista toimista.

Näin matkustaminen muuttuu pääkaupunkiseudulla

Keskiviikosta lähtien kaikissa kolmessa Helsingin satamassa, Vuosaaressa, Katajanokalla ja Länsisatamassa on laivojen liikennöintiaikoina toiminnassa koronatestauspiste. Kaikki laivalla satamaan saapuvat matkustajat ohjataan testausjonoon ennen rajatarkastuksia.

– Varustamoilta on saatu ennakkotietoja, joiden mukaan matkustajia olisi selvästi vähemmän kuin aiemmin. Olemme arvioineet HUSLABin kanssa, että meillä riittää yksi testauspiste satamaa kohti. Tarpeen mukaan tätä resurssia lisätään, sanoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Helsinki-Vantaan lentokentällä uudet maahantulorajoitukset eivät näy suurina muutoksina.

– Lentokentällä me testaamme, aivan kuten ennenkin, kaikki matkustajat, joilla ei ole negatiivista testitulosta, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Aronkydön mukaan Britanniasta ja Irlannista tulevat matkustajat ovat tarkemman seurannan kohteena, koska lentokentältä heidän yhteystietonsa lähetetään koti- tai oleskelukuntaan, jossa heidät testataan kolmen päivän päästä uudelleen.

Positiivisen testituloksen saaneille soitetaan tartuntatautiyksiköstä, ja heidän kontaktinsa pyritään jäljittämään. Näin pyritään selvittämään, mistä hän on voinut tartunnan saada.

Sekä satamassa että lentokentällä käytetään maahansaapuville matkustajille PCR-testiä, jonka tulos valmistuu noin vuorokaudessa.

Turku pyrkii aloittamaan iltalaivojen testauksen tänään

Turun satamassa on tarkoitus aloittaa iltalaivojen koronatestaus keskiviikosta eteenpäin.

Aamulaivojen ulkomailta tulevat matkustajat on testattu Turussa viime viikon lauantaista lähtien joka aamu.

Koronatestien tekeminen satamassa on työläämpää ja vaatii enemmän henkilöstöä kuin esimerkiksi testaus lentoasemalla. Lentoasemalle tulee tällä hetkellä yksi ulkomaan lento viikossa. Satamassa Ruotsista tulevat matkustajat täytyy erotella risteilymatkustajien joukosta.

Maahantulon tiukennukset säilyttävät Vaasan sataman ja lentoaseman toiminnat pääosin entisellään. Esimerkiksi kaikki ulkomailta tulleet lentomatkustajat tarkastetaan ja ohjataan koronatestiin jo Helsinki-Vantaalla.

Vaasan satamassa koronatestaus ei pääse alkamaan vielä tällä viikolla. Sairaanhoitopiiri on kilpailuttanut testauksen järjestämisen ja hakuaika päättyy torstaina.

Sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo, että yksityisen käyttö on ykkösvaihtoehto, mutta mahdollista on edelleen hoitaa testaus myös oman väen voimin. Käytännössä päätös testauksen tekijästä ja aloittamisesta koitetaan saada aikaan tämän viikon perjantaina.

Koronatestaukset lisääntyvät kaakkoisrajalla loppuviikosta

Nuijamaan raja-asemalla Venäjältä Suomeen tulevien matkustajien koronatestaukset alkavat torstaina tammikuun 28. päivänä.

Koronanäytteitä otetaan henkilöliikenteen matkustajilta joka päivä kello 10–18. Näytteenottoaikaa tullaan Eksoten mukaan pidentämään vähitellen.

Näytteenotosta huolehtii nelihenkinen työryhmä, johon kuuluu kaksi Huslabin näytteenottajaa, Eksoten terveysneuvoja sekä Eksoten toimistotyöntekijä.

Koronatesti on matkustajille vapaaehtoinen eikä se koske tavaraliikenteen autonkuljettajia.

Imatran rajanylityspaikka sen sijaan suljetaan henkilöliikenteeltä loppuviikosta. Henkilöliikenne Venäjältä Suomeen ohjataan Nuijamaan ja Vaalimaan kautta. Tavaraliikenne kulkee jatkossakin normaalisti Imatran raja-aseman kautta.

Suomen ja Venäjän rajalla Vaalimaalla laajamittainen koronatestaaminen ei myöskään vielä onnistu.

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä kertoo, että aikataulu on aivan liian tiukka, jotta toimintaa olisi pystytty laajentamaan keskiviikkoon mennessä.

Vaalimaan rajalle tarvittaisiin lisää henkilökuntaa terveysneuvontaan ja näytteenottoon, jotta testejä voitaisiin laajentaa. Rämän mukaan henkilökunnan saaminen on ollut haasteellista.

Kymsoten vastuulla on järjestää terveysneuvontaa, ja Huslab järjestää testauksen. Kymsote suunnittelee Vaalimaan rajapisteen viereen erillisiä konteista tehtyjä lisätiloja terveysneuvontaa ja testauksia varten.

Länsirajan rajanylityspaikkojen aukioloa aiotaan rajoittaa

Länsirajan pienten rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan todennäköisesti ensi viikolla, arvelee Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Aukioloja aiotaan rajoittaa, jotta kaikki Suomeen tulijat voidaan ohjata koronatestiin.

– Rajoitus tehdään terveysviranomaisen toiminnan tukemiseksi. Keskustelemme asiasta Lapin sairaanhoitopiirin ja kuntien terveysviranomaisten kanssa. Rajavalvonnan näkökulmasta aukioloja ei tarvitsisi rajoittaa, Kurvinen sanoo.

Kurvinen toteaa myös, että Suomen ulkoministeriön on tiedotettava muutoksista Ruotsin ja Norjan ulkoministeriölle.

Torniossa massatestaukset aloitettiin jo maanantaina. Kävijöitä on ollut parina ensimmäisenä testipäivänä alle sata, vaikka kapasiteettia olisi jopa tuhanteen testiin päivässä.

Matkustusrajoitusten kiristymisen ja rajayhteisön vapaan liikkumisen päättymisen odotetaan lisäävän myös testihalukkuutta. Testi on vapaaehtoinen pikatesti, jonka tuloksen saa noin tunnin kuluttua sen ottamisesta.

Keskiviikosta lähtien omaehtoista karanteenia suositellaan myös rajakuntien asukkaille, kun rajayheisöön kuuluvien ei ole aiemmin tarvinnut mennä karanteeniin.

Rajayhteisömääritelmään sisältynyt vapaa liikkuminen ilman karanteenisuositusta loppuu paikallisilta myös Norjan rajalla.

Sen sijaan saamelaisten oikeus ylittää raja moottoriajoneuvolla muualtakin kuin rajanylityspaikoilta pysyy voimassa, jos ylitys liittyy saamelaiselinkeinon tai -kulttuurin harjoittamiseen.

Viime viikolla Lapin rajavartioston valvomilla Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla oli molempiin suuntiin yhteensä 12 882 rajanylitystä, mikä tarkoittaa noin tuhatta testiä päivässä, jos kaikki testataan.

Torniossa valtatien kohdalla oleva ylityspaikka toimii jatkossakin ympäri vuorokauden. Tornion kaksi muuta pienempää rajanylityspaikkaa menevät kiinni. Näränperä suljetaan kokonaan, Krannikadulta koululaiset saavat edelleen kulkea Haaparantaan.

 

Lähde: Yle