Puukiukaille tulossa päästöistä kertova sertifikaatti – tutkijan mukaan saunojen sisäilma on “kuin ruuhkaliikenteessä”

Puulämmitteiset kiukaat ovat tällä hetkellä yksi tärkeimmistä – ja pahimmista – pienhiukkasten lähteistä Suomessa. Tätä mieltä on yliopistotutkija Jarkko Tissari, joka vetää parhaillaan käynnissä olevaa kiuastutkimushanketta.

– Puun pienpoltto ja siihen sisältyvät puukiukaat vastaavat liikenteen päästöjä, Tissari kiteyttää.

Puulämmitteisten kiukaitten päästöjä tutkitaan parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa. Neljä vuotta kestävässä hankkeessa ovat mukana Suomen suurimmat kiuasvalmistajat, seitsemän kaupunkia, kaksi ministeriötä ja Suomen omakotiliitto.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on luokitella puukiukaat niiden pienhiukkaspäästöjen perusteella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vähäpäästöisimmät kiukaat saavat sertifikaatin eli vapaaehtoisen päästömerkin.

Kyseessä on tähtiluokitus, jossa kiukaille annetaan esimerkiksi yhdestä neljään tähteä sen mukaan, miten vähän niistä tulee päästöjä. Tissarin mukaan osa kiukaista jää kuitenkin ilman sertifikaattia.

– Noin puolet tällä hetkellä myynnissä olevista kiukaista ei saisi tähtiluokitusta ollenkaan.

Sertifikaatilla voisi Tissarin mielestä olla merkitystä tilanteessa, jossa ympäristötietoinen kuluttaja on ostamassa kiuasta. Vanhoihin kiukaisiin päästömerkillä ei sen sijaan ole vaikutusta.

Kiuasvalmistajat ottavat haasteen vastaan

Monet kiuasvalmistajat mainostavat jo nyt omia tuotteitaan vähäpäästöisinä.

Yksi valmistajista on Iki-Kiuas, jonka kiuastuotanto on Pieksämäellä. Tehtaalla valmistuu päivässä keskimäärin kymmenen puulämmitteistä kiuasta, jotka kaikki tehdään käsityönä.

Yrityksen nettisivuilta löytyy taulukko, jossa on verrattu eri kiuasvalmistajien häkäpäästöjä toisiinsa. Tuotantopäällikkö Jarmo Mäensivu kuitenkin sanoo, ettei hän itse ole tutustunut kilpailevien kiukaiden päästöihin.

– Tiedän ainoastaan, mitä meidän kiukaassa on, ja että se täyttää kaikki standardit mitä on olemassa.

Ajatus puukiukaille tulevasta päästöluokituksesta kuulostaa hänestä hyvältä haasteelta.

– Pisaraakaan ei pelota.

Mäensivu uskoo, että Iki-Kiuas tulee pärjäämään markkinoilla myös sitten, kun kiuassertifikaatti on olemassa. Hänen mukaansa aina on kuitenkin myös parannettavaa.

– Teemme koko ajan tutkimustyötä, että saisimme arvot vielä paremmiksi.

Ongelmia sisäilmassa

Itä-Suomen yliopiston pienpolttosimulaattorissa Kuopiossa puolestaan lämpiää jälleen yksi tutkittava kiuas. Tutkimussauna on rakennettu konttiin, jossa tutkijat tarkkailevat muun muassa kiukaasta sisäilmaan tulevia pienhiukkasia.

– Tuossa kohtaa on lisätty puuta, sanoo Tissari ja osoittaa sormellaan mittaria, jonka käyrällä näkyy pieni piikki.

Tissarin mukaan pienhiukkasia tulee saunan sisäilmaan aina, kun luukkua avataan, eli kun puita sytytetään tai niitä lisätään.

Hiukkasia tulee sisäilmaan myös kiuasmateriaalista silloin, kun kiuas lämpenee. Se näkyy myös mittarissa, jossa lämpötilan lisäksi pienhiukkasten määrää kuvaava käyrä alkaa nousta.

– Saunailmaa voi verrata ruuhkaisessa liikenteessä olemiseen, Tissari toteaa.

Hän ei ole silti huolissaan saunojien terveydestä, sillä altistuminen pienhiukkasille on saunassa vain hetkellistä. Isommat vaikutukset pienhiukkasilla ovat hänen mukaansa ulkona.

– Siellä ovat mukana kaikista Suomen kiukaista tulevat hiukkaspäästöt.

Tissari suosittelee, että kun uutta tai pitkään käyttämättömänä ollutta kiuasta otetaan käyttöön, sitä lämmitettäisiin 5–6 kertaa kunnolla ennen saunomista.

”Tarkoitus ei ole kieltää puukiukaitten käyttöä”

Tissarin mukaan kiuastutkijoiden tarkoituksena ei ole missään vaiheessa ollut kieltää saunomista tai puukiukaitten käyttöä.

– Koetetaan kehittää asioita paremmiksi, päästöjä pienemmiksi ja kiukaita tehokkaammiksi, hän muotoilee.

Tutkijat toivovatkin, että tutkimuksesta voisi päinvastoin olla apua kuluttajille.

– Ihmisillä olisi mahdollisuus oikeasti valita puhdas tai puhtaampi kiuas kuin mitä kiukaat keskimäärin ovat.

Entä miten yliopistotutkija määrittelee sen, mikä on hyvä ja mikä huono kiuas?

– Hyvä kiuas lämmittää saunan hyvin, ja siinä päästötasot ovat matalat. Huono kiuas taas saattaa kyllä lämmittää saunan, mutta päästöt voivat olla korkeat. Kaikkein huonoin on kuitenkin sellainen, joka ei lämmitä saunaa, mutta jossa päästöt ovat korkeat.

Lähde: Yle