Talvilomat lähestyvät – Näin matkavakuutus korvaa, jos sairastuu koronaan: ”Useimmiten karanteeni ei ole syy”

Koulujen talvilomaviikkojen lähestyessä monilla on suunnitelmissa loma kotimaan kohteessa. Mitä matkavakuutuksesta korvataan, jos joudut karanteeniin tai sairastut koronaan ennen talvilomalle suunniteltua matkaa?

 

Matkailun suunnittelu vaatii tänä vuonna erityistä ennakointia turvallisuuden osalta. Myös vakuutukset on hyvä tarkistaa, mitä niistä korvataan ja mitä ei.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa vastataan asiakkaiden kysymyksiin vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioissa. Asiakkaat pohtivat nyt muun muassa matkan peruuntumista koronan takia seuraavanlaisissa kysymyksissä: Varasin mökin pohjoisesta, maksoin matkat ja ostin etukäteen laskettelukeskuksen hissilipun. Mitä matkavakuutuksesta korvataan, jos joku perheestämme joutuu karanteeniin tai sairastuu koronaan?

”Jokainen perheenjäsen tulee olla vakuutettuna matkavakuutuksella. Vakuutukset ovat erilaisia sen suhteen, kuuluvatko lapset vanhempien vakuutuksiin, onko koko perhe vakuutettuna kokonaisuutena vai pitääkö jokaiselle ottaa matkavakuutus erikseen”, sanoo FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi.

Jos matka peruuntuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan. Samoin etukäteen maksetut hissiliput ovat tyypillisesti korvattavia kuluja. Muiden perheenjäsenten osalta matkan peruuntumisen korvattavuus vaihtelee tilanteesta ja vakuutusehdoista riippuen.

”Useimmissa vakuutuksissa karanteeniin joutuminen terveenä ei ole korvattava matkan peruuntumisen syy. Poikkeuksena tästä saatetaan osassa vakuutuksia korvata matkan peruuntuminen, jos karanteeniin joutuu samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen sairastumisen vuoksi”, Lappi sanoo.

Katja Lappi muistuttaa, että vakuutusten laajuus, korvausehdot ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri matkavakuutuksissa, joten asia tulee aina selvittää omasta vakuutuksesta. Kotimaan matkojen osalta korvattavuus voi olla myös erilainen kuin ulkomaan matkojen osalta.

Jos koronaan sairastuu matkalla, korvataan sairastuminen matkavakuutuksesta normaalien sairastumisehtojen mukaisesti.

”Matkalla koronaan sairastuneen henkilön hoitokulut korvataan tavallisten sairastumisehtojen mukaisesti. Käytännöt vaihtelevat vakuutuksittain. Korvausta voi saada lisäksi esimerkiksi sairastumisesta aiheutuneista ylimääräisistä matka- ja majoituskuluista, etukäteen maksetuista palveluista kuten hissilipuista, sekä sairaalassaolon ajalta menetettyjen matkapäivien korvausta. Pääsääntöisesti korvattavuus koskee sairastunutta. Sairastuneen perheen osalta korvauskäytännöt ja vakuutusehdot vaihtelevat”, Lappi toteaa.

Mikäli matkalla oleva perhe joutuu terveenä karanteeniin, ei matkavakuutuksesta yleensä saa korvauksia.

”Kannattaa ottaa huomioon, että epidemiatilanteen tai viranomaismääräysten johdosta peruuntuneet tai keskeytyneet matkat eivät kuulu useimpien matkavakuutuksien korvauspiiriin. Mikäli matkavakuutukseen kuuluu erillinen vakuutusturva epidemian varalle, liittyy vakuutuksiin tuolloinkin monia rajoituksia korvattavuuden suhteen. Matkan peruuntuminen tai keskeytyminen yleisestä tilanteesta johtuen ei siten välttämättä tule korvattavaksi.”

FINEn toiminta perustuu Finanssivalvonnan, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Finanssiala ry:n väliseen sopimukseen.

 

 

Lähde: Kauppalehti