Venäläinen Sputnik-rokote vetää suomalaisia liikematkustajia: ”Rokotuksen saa esimerkiksi Moskovassa henkilöpapereita näyttämällä”

Venäläisten koronarokote on myös kansainvälisissä arvioissa todettu tehokkaaksi ehkäisemään tartuntoja. Suomalaiset liikematkustajat ovat käyneet hakemassa rokotteen, kertoo East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen.

 

Euroopan johtajat ovat vaatineet venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin vapauttamista. Häntä puolustavat mielenosoitukset ovat johtaneet tuhansien ihmisten pidätyksiin.

Miten Venäjän-tilanne vaikuttaa siellä toimivien suomalaisyritysten toimintaan, East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen?

”Se ei ole vielä vaikuttanut, mutta Navalnyin tilanne on vakava. Venäjän hallinto ei voi olla ohittamatta tätä, jokin on nyt liikahtanut. Nyt on tärkeää seurata tilannetta ja raportoida siitä yrityksille. Seuraava merkittävä päivämäärä on kuuden kuukauden kuluttua, silloin on duuman vaalit ja nähdään, mikä strategia oppositiolla on.”

Mitkä ovat suomalaisyrityksille suurimmat riskit?

”Tilanteen vaikutus ruplan kurssiin ja mahdolliset uudet sanktiot. Henkilösanktiot ovat olleet esillä. On mielenkiintoista nähdä, mikä Yhdysvaltain kanta tulee olemaan. Presidentti Joe Biden piti viime torstaina ensimmäisen ulkopoliittisen puheensa, jossa hän korosti, että kanta tällaisiin asioihin tulee muuttumaan.”

East Office on saanut paljon uusia jäseniä viime vuonna, teillä on nyt 28 asiakasta. Mitä yritykset teiltä toivovat?

”Korona-aikana tilanne alkoi eskaloitua myös Venäjällä, joten informaation merkitys nousi äärettömän tärkeäksi. Me pystymme tarjoamaan itänaapurissa uniikkeja verkostoja ja ovia, jotka muuten eivät olisi auki. Kriisiaikoina myös vertaistuki, kokemusten vaihtaminen ja yhteisöllisyys korostuvat.”

Venäläisten kehittämä Sputnik V-koronarokote on todettu kansainvälisissä arvioissa hyvin tehokkaaksi. Kannattaisiko Venäjällä toimivien suomalaisten ottaa rokote siellä?

”Osa suomalaisista liikemiehistä on sen jo ottanut. Venäjällä alkoivat massarokotukset pari viikkoa siten. Käytännössä rokotuksen saa esimeriksi Moskovassa kauppakeskuksessa henkilöpapereita näyttämällä. Itse en ole vielä päättänyt mitä teen, enköhän odota ihan normaalisti Kelan jonossa omaa vuoroani.”

Miten yhteydet Suomesta Venäjälle ovat toimineet korona-aikana?

”Venäjä avasi yllättäen rajat myös suomalaisille yhtenä muutamista maista. Venäjän viranomaiset ovat olleet varsin hyvin tavoitettavissa digiyhteyksillä. Nyt kun rajat on taas avattu, suurlähetystöstä on alettu taas myöntää viisumeja, eli tilanne on stabilisoitumassa. Toki Venäjän koronatilanne on edelleen vaikea.”

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka Venäjälle laajentumista harkitsevan yrityksen pitäisi nyt ottaa huomioon?

”Käy paikalla, ota selvää markkinasta, ala rakentaa verkostoja heti alkuun ja tunne asiakkaasi.”

 

 

Lähde: Kauppalehti