Voiko nyt lähteä Lappiin tai kylpylään? Mitä erityistä pitää huomioida? THL:n Mika Salminen vastaa 7 kysymykseen hiihtoloman vietosta

 

Nyt ei ole Salmisen mukaan oikea aika lähteä ison ystäväporukan kanssa bilematkalle.

Hiihtolomat ovat jo aivan nurkan takana. Moni suomalainen miettiikin nyt, mitä lomaviikolla kannattaa tehdä ja miten lomaa voi viettää koronaturvallisesti. Onko nyt oikea hetki lähteä Lapin hiihtokeskuksiin?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen vastasi Ylen aamussa seitsemään kysymykseen hiihtoloman vietosta ja ulkoilusta.

Kannattaako nyt matkustaa?

– Jos voi viettää hiihtolomaa ja ulkoilla kotikontujen lähellä, niin se on ehkä parempi vaihtoehto, Salminen toteaa.

– Jos matkustaa, niin kannattaa muistaa se, että ei hakeudu sellaisiin paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä samaan aikaan. Ja pysyy sen oman pienen porukan kanssa. Sellaiselle ison kaveriporukan bilematkalle ei tässä vaiheessa kannattaisi missään nimessä lähteä, hän lisää.

Voiko nyt lähteä Lappiin tai vaikka kylpylään?

– Tämä on jokaisen itse päätettävä asia. Jos pysyy pienessä piirissä lähipiirin kanssa, niin eihän se silloin riskejä kovin paljon lisää. Jos hakeutuu isoihin ihmismassoihin sisätiloihin, niin silloin ilman muuta riskit lisääntyvät. Sitä pitäisi välttää.

Käytännön esimerkiksi Salminen nostaa aamiaispöydän. Jos hotellin tai muun majoituksen aamiaisella on ruuhkaista tiettyyn aikaan, kannattaa sinne ruuhkan välttämiseksi mennä joko aiemmin tai myöhemmin.

Mitä erityistä laskettelukeskuksissa on syytä ottaa huomioon eri palveluita käytettäessä? Kuinka suuri riski korona siellä on?

– Ei siinä laskettelusta varmaankaan ole kyse, vaan siitä, mitä vapaa-aikana tekee, Salminen toteaa.

Salminen kertoo, ettei hän itse ole nähnyt koronan tarttuvan esimerkiksi laskettelukeskusten hissijonoissa.

– Ikävä kyllä se after ski on isompi ongelma.

Yleisenä ohjeena hän kehottaa muistamaan viisi valttia koronan torjuntaan(siirryt toiseen palveluun).

– Sitten tietysti pohtii mielessään sen, että onko nyt aika lähteä muualle kuin missä oleskelee. Meillä on nyt aika hyvät talviolosuhteet ympäri Suomea. Ulkoilua ja hiihtämistä voi harrastaa oikeastaan koko Suomessa.

Pitäisikö matkustaessa ottaa huomioon, millaisten levinnäisyysalueiden välillä siirrytään?

– Tämä liittyy yleiseen ajatukseen siitä, että kannattaa kaksi kertaa miettiä, onko nyt aika lähteä. Tärkeää olisi se, että ainakaan sitten ei lähdetä, mikäli jotain oireita tulee tai altistuu. Jos joutuu karanteeniin, sitä pitää pyrkiä noudattamaan – vaikka olisi lomakohteessa tai vaikka loma olisi alkamassa huomenna. Jos saat karanteenipäätöksen, loma on jätettävä väliin, vaikka se tuntuisi ikävältä.

Sanot, että on otettava huomioon, että milloin vain voi tulla tiukempia rajoituksia, jotka voivat estää matkanteon. Mihin mahdollisiin rajoituksiin viittaat?

– Hallitushan muutti tätä suunnitelmaansa sillä tavalla, että tietyissä oloissa Suomessa siirryttäisiin laajempiin rajoituksiin.

Rajoitukset voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, että paikat eivät enää olisi auki. Mahdollista, joskin kaukaista, on myös se, että ihmisten liikkumista voitaisiin joutua rajoittamaan.

Salmisen mielestä kannattaa joka tapauksessa pitää mielessä, että nyt eletään epävarmaa aikaa, ja suhteuttaa omat suunnitelmat siihen.

Vaikka hiihtoloman viettäisi kotiseudulla, voi laduilla ja luistelukentillä silti olla ruuhkaa. Mitä tulee ottaa huomioon ulkona urheillessa?

– Jos ajattelee luistelua, niin mikä estää käyttämästä maskia sielläkään. Tietysti voi aina voi tehdä sen valinnan, että meneekö sinne, jos siellä ollaan aivan vieri vieressä ja kylki kyljessä. Se ei ehkä ole fiksua, Salminen sanoo.

– Yleisesti ottaen ulkona liikkuminen ei näytä olevan se suurin riski tartunnan kannalta.

Kuinka lapset ja nuoret viettävät hiihtolomaa turvallisesti?

– Jokaisen perheen on katsottava, mitä mahdollisuuksia on, ja tehtävä valintoja sen mukaan. Tietenkin pienten lasten kohdalla tämä voi olla isokin käytännön pulma, mutta pulkkamäessä voi käydä ja lumilinnoja voi varmasti rakentaa.

 

Lähde: Yle