Maahantulijoille suunnattu koronaviruspalvelu otetaan tänään käyttöön Kymenlaaksossa – tarkoituksena nopeuttaa rajanylitystä ja tarjota tietoa

Kymenlaaksossa otetaan tänään maanantaina käyttöön maahantulijoille tarkoitettu koronaviruspalvelu.

Finentry-palvelun (siirryt toiseen palveluun)tarkoituksena on nopeuttaa maahantulijoiden rajanylitystä ja sujuvoittaa ajantasaisten ohjeiden saamista.

Vapaaehtoista palvelua suositellaan kaikille, jotka liikkuvat välttämättömistä syistä rajan yli. Sen kautta Suomeen tuleva matkustaja voi esimerkiksi tallentaa lähtömaassa tehdyn tuoreen koronavirustestin tuloksen ja näyttää sen rajanylityspaikalla. Jos testiä ei ole tehty, palvelu ohjaa rajalla tehtävään testiin.

Mikäli matkustaja oleskelee Suomessa yli kolme vuorokautta, palvelun kautta voi varata ajan myös toiseen koronavirustestiin. Palvelu on tarjolla rajanylittäjille Vaalimaalla sekä satamien tai Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta maahan saapuville.

Palvelun kautta matkustaja saa tietoa myös siitä, mitä koronaan liittyviä ohjeita hänen tulee Suomeen saapuessaan noudattaa. Palvelu ohjeistaa matkustajia esimerkiksi omaehtoisen karanteenin käytännöistä.

– Tarkoituksena on, että kaikki terveysturvallisuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa, kun maahan tullaan. Lisäksi palvelu helpottaa testaukseen pääsemistä, Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä sanoo.

Maksuton palvelu toimii matkapuhelimella ja selaimella. Palvelu huomioi erilaiset matkustajaryhmät, kuten työn, opiskelun tai muun syyn vuoksi Suomeen saapuvat matkustajat.

Finentry-palvelu otettiin käyttöön Uudellamaalla HUS:n alueella tammikuussa.

Suomen viranomaisten ohjeiden mukaan päivittyvä palvelu on saatavilla muun muassa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Palvelu on tarkoitus ottaa käyttöön myös Etelä-Karjalassa. Käyttöönoton valmistelut kestävät Jarno Rämän mukaan siellä kuitenkin hieman Kymenlaaksoa kauemmin.

Lähde: Yle