Lapin markkinoinnissa eksotiikka vaihtui etätöihin ja terveysturvallisuuteen – ”Koronan jälkeen kilpailu tulee olemaan kovempaa kuin koskaan ennen”!

Lappi on menettänyt koronan vuoksi jopa satoja miljoonia euroja turistien tuomaa rahaa. Myös markkinointi on pitänyt laittaa uusiksi.

Terveysturvallisuus, tilan tunne, vastuullisuus ja kestävyys ovat teemoja, joilla Lappia ja Rovaniemeä markkinoidaan nyt kansainvälisille matkanjärjestäjille. Lisäksi monissa rinnekeskuksissa, kuten Levillä tarjotaan etätyötiloja ja nopeaa nettiyhteyttä.

Monissa Lapin hiihtokeskuksissa myydään hissilippuja ulkona tai netin kautta. Suurimmissa keskuksissa Levillä ja Rukalla jaetaan ilmaiseksi maskeja. Lisäksi kovaääniset muistuttavat turvaväleistä säännöllisin väliajoin.

 

”Lipunmyyntipisteeseen oli liikennevalot. Ne näyttivät punaista, jos sisälle pyrki liikaa ihmisiä. Muutenkin koronaturvasta on hyvin huolehdittu”, kertoo Rovaniemen Ounasvaaralla lasketellut Jukka Sadinmäki.

Diplomi-insinööriksi Helsingissä opiskeleva Sadinmäki oli matkustanut käymään isänsä luona Rovaniemellä. Myös isä oli laskettelemassa.

Eri puolille Lappia on hiihtolomaviikoilla matkustanut ja matkustamassa kymmeniä tuhansia suomalaisia. Esimerkiksi Levin alueella on tällä hetkellä noin 20 000 matkailijaa, joista huomattava osa on majoittunut mökkeihin.

 

Kotimaan matkailijat eivät pysty täyttämään ulkomaisten matkailijoiden vajetta, jonka korona aiheutti. Ennen koronaa talvikaudella 2019-2020 Lapissa kirjattiin 1,7 miljoonaa yöpymistä, josta ulkomaalaisten osuus oli 69 prosenttia.

”Perinteisten vahvojen Euroopan matkailumaiden (Britannia, Saksa ja Ranska) rinnalla markkinointia suunnitellaan nyt lähialueelle Norjaan ja Baltian maihin. Lisäksi Visit Finland on linjannut uudeksi markkinaksi myös Ruotsin, josta houkutellaan uusia matkailijoita”, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Sen sijaan markkinointiponnistusten suuntaamista Aasiaan vähennetään, koska kaukolentojen palaaminen ennalleen on vielä hämärän peitossa.

Luonto puhuttelee jatkossakin

Luonto ja luonnonilmiöt, kuten revontulet on edelleen tärkein syy matkustaa Lappiin. Se käy ilmi kuluttaja- ja markkinatutkimuksesta, jonka Lapin viestintä- ja markkinointitalo House of Lapland toteutti syksyn 2020 aikana yhteistyössä Kantar TNS Oy:n kanssa. Tutkimuksen verkkokysely tehtiin Britanniaan, Saksaan ja Ranskaan.

”Näissä maissa kussakin on arviolta 40 miljoonaa luontohenkistä matkailijaa, joita tavoitellaan Lapin kohteisiin ensi talvikaudeksi”, Kärkkäinen kertoo.

”Koronan jälkeiseen matkustamiseen kohdistuu valtava paine ja kilpailu tulee olemaan kovempaa kuin koskaan ennen”, Kärkkäinen lisää

Siitä huolimatta Rovaniemellä ennustetaan, että matkailu elpyy vuonna 2024 koronaa edeltävälle vuoden 2019 tasolle, jolloin matkailijat käyttivät vuodessa yhteensä noin 300 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi viime vuonna matkailijat käyttivät Rovaniemellä yhteensä noin 162 miljoonaa euroa.

”Saman suuntainen kehitys on ennustettavissa muuallakin Lapissa, kun koronarokotukset alkavat vaikuttaa. Suomea pidetään matkanjärjestäjien piirissä maana, joka ratkaisee ongelmat. Sen sijaan Suomen matkustusta koskevaa päätöksentekoa pidetään hitaana ja viestintää epäselvänä”, Kärkkäinen sanoo.

Toipuminen kestää

 

Sen sijaan Levillä uskotaan, että matkailun toipuminen voi viedä vielä pitempään.

”Ennätysvuonna 2019 Levillä yöpyi eri arvioiden perusteella noin 750 000 matkailijaa. Tavoitteena on ollut, että matkailijamäärä nousisi 1,2 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Nyt tätä tavoitetta joudutaan tarkastelemaan uudelleen. Etenkin insentiivi- ja kokousmatkailun toipuminen on alueen kannalta iso kysymys”, kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Levillä pyritään Kivisaaren mukaan tasaamaan sesonkien ruuhkahuippuja kehittämällä ympärivuotista matkailua.

Uutena piirteenä Levillä on koronan myötä yleistynyt etätyömatkailu. Monet työntekijät tulevat perheineen Leville ja lapset käyvät etäkoulua. Myös ulkomaalaiset ovat kiinnostuneet Levin etätyöskentelystä.

”Täällä on tälläkin hetkellä etätyöskentelijöitä”, Kivisaari sanoo.

Kaikki eivät halua tehdä etätöissä hälisevässä majoituspaikassa, jossa ei ole välttämättä kunnon työpöytää. Sitä varten Levillä avattiin tammikuussa vuokrattavat etätyötilat entisessä Visit Levin matkailuneuvonnan tiloissa. Matkailuneuvonnan palvelut haluttiin siirtää lähemmäs Sirkan matkailukylän keskustaa.

”Tarjolla on tarvittaessa jopa 14 työpistettä. Tiloja operoi Visit Levin kanssa espoolaisyritys Innovation Home. Etätyötilojen tarjoaminen matkailukeskuksissa yleistyy maailmalla kovaa tahtia. Siitä tulee varmasti uusi matkailun muoto”, Kivisaari ennustaa.

Lähde: KL