Rovaniemeläisen insinöörin innovaatio hälyttää revontulista – auttaa myös kohdentamaan markkinointia potentiaalisille revontulituristeille!

Rovaniemeläinen tietoliikenneinsinööri Reijo Kortesalmi on kehittänyt kännykkään tai tietokoneelle ladattavan sovelluksen, joka ilmoittaa tekstiviestillä tai sovelluksen kautta äänimerkillä, milloin taivaalla näkyy revontulia. Palvelu on tarjolla matkailijoille ilmaiseksi Rovaniemellä, Ranualla, Pyhätunturilla ja Luostolla.

Alueen matkailuyrittäjät maksavat Kortesalmelle revontulipalvelun ylläpidon. Viime talvena Aurora Alert Realtime -nimistä palvelua käytti noin 88 000 matkailijaa. Lisäksi matkanjärjestäjät, kuten espanjalainen Catai on ostanut sen osaksi Rovaniemelle saapuvien matkapakettia.

”Tyypillisesti asiakas on ladannut sovelluksen appstoresta tai playkaupasta noin viikon ajaksi. Lisäksi tarjolla on myös Googlen kehittämä alusta PWA (Progressive Web App) tai Aplen Appsit, jotka pyörittävät revontulien hälytyssovellusta verkkoselaimen avulla. Näin se ei rasita turistin kännykän muistia, joka on jo valmiiksi täynnä kuvia ja videoita”, Kortesalmi sanoo.

 

Nyt Kortesalmi on kehittänyt sovellukseen uuden ominaisuuden.

”Kun turisti katsoo sovelluksesta revontuliennusteita, hän näkee samalla esimerkiksi paikallisen kelkkasafariyrityksen viime hetken tarjouksen: tänään kello 16 vuokrataan kymmenen vapaana olevaa kelkkaa 20 prosentin alennuksella. Näin päästään somen avulla asiakkaan taskuun”, Kortesalmi kertoo.

Samoin palvelun avulla yrittäjät voivat suunnata koronan aikaan markkinointiviestin mahdollisille revontulipositiivisille kansainvälisille asiakkaille, jotka harkitsevat matkustamista Lappiin.

 

”Viesti voisi olla, että näin: Lapissa huolehditaan koronaturvallisuudesta ja tässä ovat vapaat majoitusvaihtoehdot”, Kortesalmi kertoo.

Yli puolet revontulisovelluksen käyttäjistä katsoi Kortesalmen mukaan sitä vuosi sitten jo kotimaassa.

”Moni testasi kotonaan, antaako sovellus todella revontulihälytyksiä”, Kortesalmi lisää. Hän näki kuka oli sovellusta käyttänyt ja missä. Kaukaisimmat katsoivat sitä USA:ssa.

Netissä on tarjolla useita hälytyssovelluksia, jotka perustuvat Nasalta tai Ilmatieteen laitokselta saataviin yleisiin revontuliennusteisiin. Sen sijaan Aurora Alert Realtime toimii kullekin paikkakunnalle talon katolle asennetulla sensorilla, joka ilmoittaa joka hetki näkyykö revontulivaloa. Sitä pidetään Lapin luotettavimpana.