Näin Suomi sulkeutuu – nämä korona­rajoitukset astuvat voimaan tällä viikolla!

Maanantaiaamuna tuli voimaan uusia koronarajoituksia. 8.3. alkaen Suomessa vallitsee niin sanottu sulkutila.

Maaliskuun alussa Suomessa astuivat voimaan poikkeusolot. Tällä viikolla voimaan tulee useita erilaisia rajoituksia, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään hillitsemään.

Rajoitukset koskevat lähtökohtaisesti leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevia alueita eli suurinta osaa Suomesta. Tällä hetkellä perustason alueita ovat vain Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Kainuu, Pohjois-Karjala (Joensuuta, Liperiä ja Kontiolahtea lukuun ottamatta) ja Keski-Suomi (Jyväskylää lukuun ottamatta).

Ravintolat ja baarit kiinni

Eduskunta käsittelee tänään lakia, jonka mukaan leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevien alueiden ravintolat, kahvilat, baarit, yökerhot ja terassit suljetaan kolmen viikon ajaksi eli 28.3.

saakka.Ruoan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin yhä sallittua. Sulku ei koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöstöravintolat.

Koulut laajemmin etäopetukseen

Leviämis- ja kiihtymisvaiheiden alueiden yläkouluja, ammattioppilaitoksia ja lukioita suositellaan siirtymään epäopetukseen maanantaista alkaen kolmen viikon ajaksi eli 28.3. saakka. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät yhä lähiopetuksessa.

Aluehallintovirastot (avi) tekevät kuitenkin lopulliset päätökset alueensa toimenpiteistä. Pohjois-Pohjanmaalla jatketaan näillä näkymin lähiopetuksessa, vaikka alue on kiihtymisvaiheessa.

Julkiset tilat ovat menossa kiinni ja kokoontumisrajoitukset muuttuvat tiukemmiksi.

Voimaan tulee kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva kokoontumisrajoitus.

Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Myös yksityisiä tiloja suljettu

Tartuntatautilain antamin uusin toimivaltuuksin leviämisvaiheen alueilla on suljettu jo maaliskuun alusta myös yksityisiä tiloja.

Aluehallintoviraston päätös on voimassa 14. maaliskuuta asti. Uudellamaalla rajoitukset koskevat Espoota, Helsinkiä, Kauniaista, Vantaata, Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Lähde:IS