Meira ja Sami myivät omaisuutensa ja muuttivat viime syksynä purjeveneeseen toiselle puolelle maailmaa – ”Parhaimmillaan kuin sadusta”!

Koti, yritys ja tavarat myyty!

Näin rohkeasti alkoi tamperelaisten Sami, 40, ja Meira Tabellin, 38, purjehdusreissu reilu vuosi sitten.

Unelma täydellisestä vapaudesta oli pariskunnan pitkäaikainen haave. Suomen pimeys tuntui musertavalta ja oravanpyörässä pyöriminen uuvutti. Viimeinen niitti oli onnettomuus, johon Sami joutui suojatiellä. Mies jäi auton alle ja sai lievän aivovamman.

Seikkailunhaluiset suomalaiset ymmärsivät, ettei aikaa ole hukattavana.

Tamperelaiset ovat purjehtineet maailmalla viime syksystä lähtien. Sitä ennen he muuttivat Ranskan Polynesiaan ja käyttivät monta kuukautta kulkupelin hankintaan.

Se oikea, Malaika Hunter 410, löytyi Raiatean saarelta.

Nyt se on Tabellien kulkuneuvo ja asuinpaikka.

– Näin tropiikista käsin purjevene on loistava koti. Veneessä on viileämpää kuin maissa, eivätkä tropiikin ötökät pääse valtaamaan sisätiloja niin helposti kuin maissa, Meira Tabell kuvailee.

Kun korona iski, purjehdus kiellettiin

Ötökät eivät ole Tabellin pariskuntaa vaivanneet, mutta muuta harmia matkan varrelle on sattunut.

Ensin Tabellit löysivät unelmiensa veneen, joka paljastui homeiseksi. Onneksi parempi koti löytyi tuota pikaa.

Sitten iski korona.

– Ensimmäisen aallon aikana ei saanut purjehtia ollenkaan, uida rannoilla tai vesiurheilla. Kaupassa sai käydä lupalapun kanssa vain yksi henkilö per perhe. Alkoholia ei myyty ollenkaan, Meira Tabell sanoo.

Jo tätä ennen purjehdustaidottomat tamperelaiset olivat opetelleet alusta lähtien purjehduksen salat, navigoinnin ja sen, mitä tehdä, kun saarille tulee tsunamivaroitus. Tositoimiin Tabellit joutuivat pari päivää sitten, kun Moorealle tuli tsunamivaroitus.

Tabellit olivat tuolloin autoretkellä vuokra-autolla.

– Poliisi ohjasi meidät vuorelle paikallisten kanssa odottelemaan. Saimme evakuointitiedon 30 minuuttia ennen tsunamia, joten meillä ei ollut mitään mahdollisuutta siirtää venettä.

– Ihmishenki on tärkeämpi kuin koti, joten jännäsimme vuorella, kuinka käy. Onneksi aalto ei tehnyt tuhojaan.

Totuttautumista on ollut myös purjeveneessä asumisessa. Sähköä ja vettä on rajattu määrä, kaupassa käynnit ja pyykinpesu on suunniteltava etukäteen ja sääolosuhteet vaikuttavat enemmän kuin maissa.

– Jos keli on huono, emme nuku kovin hyvin. Vene heiluu ja natisee tuulen ja aaltojen mukana. Joudumme myös vahtimaan, että ankkuri pitää. Tarvittaessa tulee olla valppaana vaihtamaan ankkuripaikkaa.

 

Toisinaan yhdessä paikassa joutuu olemaan huonon sään takia jumissa useampiakin päiviä. Sadekauden aikana ilmankosteus voi hipoa sataa prosenttia.

– Hetkittäin ainakin aluksi tuntui, että olisivatpa edes lakanat vähän kuivemmat. Mutta olemme oppineet vähän kärsivällisimmiksi täällä. Siedämme myös epätietoisuutta aiempaa paremmin.

Elämä kuin sadusta

Koronatilanne on Ranskan Polynesiassa Suomea parempi, mutta rajoitukset ovat vaikuttaneet myös Tabellien matkaan. Uusiin maihin ei ole menemistä, sillä monella maalla on rajat kiinni.

Tabellit eivät kuitenkaan valita.

Sille on useampikin syy: purjehtiessa saa olla kaukana maailman murheista, eikä heillä ole kiire minnekään. Sitä paitsi, purjehduslistalla on rajoituksista huolimatta jo useampi kohde:

– Olemme purjehtineet Raiatealla, Tahaalla, Huahinella, Bora-Boralla, Tikehaulla, Rangiroalla, Fakaravalla, Toaulla, Apatakilla sekä nyt viimeisimpänä Moorealla. Merimaileja on kertynyt yhteensä reilu 1 500 eli pyöreästi Suomesta Espanjaan.

Matka siis jatkuu, vaikka vielä ei ole selvää, miten kauan ja minne.

Tabellit jatkavat lillumista Ranskan Polynesiassa. Todennäköisesti seuraava kohde on saariryhmälle kuuluva Tahiti.

Irtiotto on ollut juuri sitä, mistä tamperelaiset haaveilivatkin.

– Purjehdus ja tämän tyyppinen elämä on parhaimmillaan kuin sadusta. Heräät satumaisen kauniisiin maisemiin ja nautit mahtavista purjehdusolosuhteista. Kun kaikki toimii, elämä on helppoa ja yksinkertaista. Olet vähän kuin kuplassa omassa pikku todellisuudessasi.

Meira ja Sami Tabellin elämästä voi lukea lisää blogista Saippuakuplaunelmia.

Purjehtiessa pärjää tonnilla kuussa

Oravanpyörästä irrottautuminen kiehtoo useampaakin, mutta miten se on käytännössä mahdollista?

Tabellien matkakassa koostuu omakotitalon ja irtaimiston myynnistä, Meiran parturikampaamon myynnistä ja säästöistä.

Purjehtiessa elämiseen menee rahaa noin tonni per henkilö kuukaudessa. Meira huomauttaa, että rahaa kuluu eri tavoilla sijainnista riippuen. Palveluiden äärellä pariskunta täyttää veneen varastot ja huoltaa venettä, jolloin rahaa kuluu enemmän.

– Mutta sitten olemmekin taas useamman kuukauden jossakin, missä emme tarvitse juurikaan rahaa. Meillä on tarkka Excell-lista kuluista, ja olemme pysyneet budjetissa.

Töitä purjehtiessa ei ole tarvinnut tehdä, mutta Sami Tabell jatkaa purjehtimisen lomassa töitään kirjailijana.

Jos rahapula tulevaisuudessa uhkaa, suunnitelmat ovat selvät. Lisätuloja voi hankkia vaikkapa vuokraamalla venettä lomailijoille. Tamperelaiskaksikko toimii miehistönä.

Lähde:IS