Komissio aikoo ehdottaa rokotuspassia, onko se hyvä idea? ”On pelkoa, että se luo kahden kerroksen väkeä”

Europarlamentaarikko Silvia Modig pitää vapaata liikkuvuutta tärkeänä, mutta ei lähtisi turismi edellä suunnittelemaan rokotustodistusta EU:iin.

Euroopan komissio ehdottaa tällä viikolla rokotuspassia tai rokotustodistusta, jonka tarkoitus on helpottaa matkustamista Euroopassa. Onko se hyvä idea, europarlamentaarikko Silvia Modig (vas)?

”Ei pidä puhua rokotuspassista. Se ei voi olla matkustusasiakirja. Jos siitä tulee matkustusasiakirja, muodostuu pakko ottaa rokote. Vaikka toivon, että kaikki sen ottavat, en kannata pakkoa. Aina kun kootaan henkilötietorekisteriä, siinä on isot riskit ja EU:n pitää olla tarkkana. On pelkoa, että se luo kahden kerroksen väkeä Euroopan sisällä ja globaalisti.”

 

Kuinka tärkeää on päästä matkustamaan kesällä?

”Ihmisten vapaa liikkuvuus Euroopassa on tosi tärkeätä. Se on perusarvoja, mutta ei tässä pysty ennustamaan edes puolta vuotta eteenpäin. Ymmärrän hyvin tuskan maissa, jotka elää turismista. Mutta ei voi edetä pelkkä turismi edellä, vaan kuten kaikissa koronapäätöksissä terveys- ja turvallisuus edellä edetä.”

”Komission tavoite on, että kesän loppuun mennessä meillä olisi 70 prosenttia aikuisväestöstä rokotettu. Komission oman arvion mukaan se on vielä saavutettavissa, mutta kaiken pitäisi mennä nappiin.”

 

Miten voidaan ylipäätään puhua matkustamisesta ensi kesänä?

”Siinäpä se. Itse suunnittelen kesälomaani mökkeilyn ja kotimaisten ruokaelämysten varaan. Mutta miten vietämme lomamme ja mikä arvo vapaa liikkuvuus on, ovat kaksi eri asiaa.”

Ennakkotietojen mukaan rokotuspassiin tulisi tieto siitä, onko henkilö rokotettu, onko sairastanut koronan tai onko saanut negatiivisen testituloksen. Ei vaadita, että olisi rokotus otettu. Olisiko parempi, että otetaan käyttöön EU-järjestelmä kuin että meillä on kirjava joukko kansallisia järjestelmiä?

”On hyvä, että tullaan ajoissa tämän asian kanssa. En halua lannistaa ihmisiä, mutta rokotteet eivät ole hetkessä autuaaksi tekevä asia, rokotteen saanut voi edelleen saada koronan ja tartuttaa eli tarvitaan päällekkäisiä turvallisuuskeinoja. Ei ole poistumassa yhdellä tai kahdella piikillä.”

”Tästä sopiminen ei ole helppoa, mutta sitä pitää yrittää. Mutta EU-maiden kesken sopiminen yhtä vaikeaa joka ikisessä kysymyksessä.”

Mitkä rokotukset pitäisi hyväksyä passiin?

”On hyvä, että komissio antaa esityksen nyt. Oma kysymyksensä on, mitkä rokotukset hyväksytään. Mielestäni ainoa tapa rajata on, mitkä Euroopan lääkevirasto EMA on hyväksynyt. Kaikki muutkin voivat hakea myyntilupaa ja saavat saman reilun kohtelun.”