Jo muutama minuutti voi tartuttaa

Jos koronavilkku välähtää, mene testiin, vaikka oireita ei olisi, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

KORONAVIRUKSEN brittimuunnos leviää nyt erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

”Virusmuunnos on tartuttavampi ja näyttäisi jossain määrin vaativan enemmän sairaalahoidon tarvetta ja aiheuttavan vakavampaa tautiakin”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta.

 

Virusmunnoksen aiheuttamat tartuntaketjut etenevät entistä nopeammin. Tervahaudan mukaan voi myös olla, että jo muutaman minuutin lähikontakti riittää aiheuttamaan tartunnan.

 

”Kovaa tutkimusnäyttöä tästä ei vielä ole, mutta voi olla että pienempikin virusmäärä virusmuunnosta riittää tartuttamaan vähän etäämmältä”, hän sanoo.

”Jos koronavilkkuhälytyksen saa, tulisi pyrkiä testiin, olipa oireita tai ei.”

 

TERVAHAUDAN mukaan nyt on porukalla sitouduttava suositusten noudattamiseen ja pyrkiä välttämään fyysisiä kontakteja.

”Erityisen tärkeää se on sisätiloissa”, Tervahauta sanoo.

Nyt suurimmalla osalla käytössä olevaan koronavilkkuhälytykseen pitäisi Tervahaudan mukaan suhtautua entistäkin vakavammin.

 

”Jos koronavilkkuhälytyksen saa, tulisi pyrkiä testiin, olipa oireita tai ei”, Tervahauta sanoo.

 

VUOSI SITTEN ei ollut maskeja, rokotteita eikä testejä. Nyt on Tervahaudan mukaan kaikkia näitä ja esimerkiksi testauskynnys tulisi pitää mahdollisimman matalana.

”On tärkeää, että saadaan oireiset ja tartuttavat ihmiset eristyksiin ja altistuneet karanteeniin pois liikuskelemasta muiden joukosta”, hän sanoo.

 

”Viime kevääseen verrattuna meillä on myös tarkempi ja parempi käsitys siitä, että pienet pisarat eli aerosolihiukkaset voivat levitä huonetilassa huomattavasti laajemminkin kuin kahden metrin päähän tartuttajasta”, Tervahauta sanoo.

 

Siksi sekä työpaikoilla että kotona pitäisi muistaa tuulettaa tavallista tehokkaammin ja useammin.

EROISTA HUOLIMATTA virus tottelee Tervahaudan mukaan meille jo viime keväältä tuttuja rajoitustoimia, jotka viime kesään mennessä laskivat tartuntamääriä merkittävästi.

”Fyysisiä ihmisten välisiä kohtaamisia tulee töissä, työmatkalla, kaupassa, vapaa-ajalla ja tietenkin kotona. Nyt on jokaisen kysyttävä itseltään, mitkä näistä ovat ehdottoman välttämättömiä”, Tervahauta sanoo.

 

FYYSISTEN KONTAKTIEN ja kohtaamisten välttäminen on nyt tärkein toimi, jotta tartunnat saadaan vähenemään. Kun siihen vielä yhdistetään muita tartuntoja estäviä toimia, tautitapaukset toivottavasti alkavat pikku hiljaa tänäkin vuonna vähentyä.

TERVAHAUDAN mukaan nyt olisi keskityttävä kotoiluun niiden lähipiirin ihmisten kanssa, joiden kanssa muutenkin on tekemisissä.

”Kaikki muu yhteydenpito olisi tehtävä mieluummin sähköisillä välineillä. Yhteyttä kavereihin ja ystäviin kannattaa tottakai pitää ja työn puolesta sitä joudutaankin tekemään”, Tervahauta sanoo.

 

”Mitä enemmän fyysisiä kontakteja tulee, sitä enemmän annetaan virukselle mahdollisuuksia. ”

 

Tervahauta painottaa, että varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa tautitapauksia on nyt niin paljon, että ihan kaikkien kohdalla on entistä todennäköisempää, että ihmisjoukossa, pienessäkin sattuukin olemaan oireeton tartuttaja, joka ei osaa itsekään varoa lähikontakteja riittävästi.

 

”Tällä hetkellä meidän pitää ensisijaistaa fyysisten kohtaamisten välttämistä siksi että se on se reitti, jota kautta virus siirtyy henkilöstä toiseen.”

THL:N TILASTOJEN mukaan Suomessa raportoitiin tiistaina 517 uutta koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja tuli ilmi Helsingissä (171 uutta tartuntaa), Espoossa (53), Turussa (42) ja Vantaalla (34).

Vuodenvaihteessa THL antoi uusia suosituksia turvaväleistä ja maskin käytöstä. Sen mukaan turvavälin tulisi olla vähintään kaksi metriä ja maskisuositusta laajennettiin kaikkiin 12-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin.

 Ihmisjoukkoja kannattaa välttää ulkonakin.

KORONAVIRUKSEN on sanottu tarttuvan erityisesti sisätiloissa. Tämä pitää edelleen paikkansa. Valtioneuvosto on nyt väläytellyt jopa liikkumisrajoitusten käyttöönottoa, jos muut toimet eivät auta. Pitäisikö tiukemmat turvatoimet ottaa käyttöön myös ulkona liikkuessa?

”Tutkijat ja tutkimukset kertovat, että ulkona riskit ovat huomattavasti pienempiä kuin sisätiloissa”, Markku Tervahauta sanoo.

 

Tervahaudan mukaan myös ulkona pitäisi kuitenkin huolehtia parin metrin turvaväleistä eikä hakeutua ihmisjoukkoihin.

 

”Jos ulkona ruvetaan huutamaan ja harrastamaan jotain liikuntalajia, jossa hengästytään, riskit lisääntyvät, vaikka eivät ole samaa luokkaa kuin sisätiloissa”, hän sanoo.

 

”Ihmisjoukkoja tulee välttää ulkonakin”, sanoo myös tartuntatautien ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, joka kuuluu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin.

Kävelyllä tuttavan tai ystävän kanssa yhdessä maski voi kuitenkin olla nyt paikallaan.

Lenkkipolut ovat hänen mielestään turvallisia, eikä ulkona yksin juostessa tai hiihtäessä tarvitse käyttää maskia. Kadulla itsekseen kävellessä kaupungissa kannattaa maski pitää mukana, mutta jos muita ihmisiä ei ole ihan lähellä, sitä ei tarvitse käyttää.

Kävelyllä tuttavan tai ystävän kanssa yhdessä maski voi kuitenkin hänen mukaansa olla nyt paikallaan. Samaa sanoo Tervahauta ja kehottaa käyttämään maskeja, jotka istuvat kasvoille tiiviisti niin, ettei sivuvuotoja tulisi.

 

”Luonnossa liikkumista suositellaan, mutta vaikkapa hiihtolatujen varrella oleville laavuille ei kannata nyt mennä vieri viereen istumaan”, Tervahauta sanoo.

 

Koska julkisessa liikenteessä on joka tapauksessa käytettävä maskia, sen voi hyvin asettaa kasvoille jo esimerkiksi bussipysäkillä odotellessa varsinkin silloin, jos pysäkillä on muitakin ihmisiä.

Kävelyllä tuttavan tai ystävän kanssa yhdessä maski voi kuitenkin hänen mukaansa olla nyt paikallaan. Samaa sanoo Tervahauta ja kehottaa käyttämään maskeja, jotka istuvat kasvoille tiiviisti niin, ettei sivuvuotoja tulisi.

 

”Luonnossa liikkumista suositellaan, mutta vaikkapa hiihtolatujen varrella oleville laavuille ei kannata nyt mennä vieri viereen istumaan”, Tervahauta sanoo.

 

Koska julkisessa liikenteessä on joka tapauksessa käytettävä maskia, sen voi hyvin asettaa kasvoille jo esimerkiksi bussipysäkillä odotellessa varsinkin silloin, jos pysäkillä on muitakin ihmisiä.

 

”Lapset voivat leikkipuistoissa olla ilman maskia, sillä pieni lapsi ei osaa maskia käyttää. Siitä tulee huolehtia, ettei lapsia viedä puistoon sairaana”, Rintala sanoo.

”Ainakin maaliskuun ajan ehdottaisin, että nähdään tuttavia vain ulkona.”

MASKIN KÄYTÖSSÄ on Rintalan mukaan hyvä muistaa, ettei sitä pidä kosketella turhaan. Taskussa maski pidetään pussissa ja asetetaan kasvoille pitämällä nauhoista kiinni. Jos maskia joutuu kasvoilla korjailemaan, on syytä desinfioida kädet välillä.

”Kostea tai märkä maski tulee vaihtaa puhtaaseen ja kuivaan maskiin”, Rintala sanoo.

 

Hänen mielestään on nyt turha kinata siitä, voiko kokoontua kuuden tai kymmenen hengen ryhmässä. Nyt on parempi olla kokoontumatta, jos ei ole pakko.

 

”Ainakin maaliskuun ajan ehdottaisin, että nähdään tuttavia vain ulkona ja pidetään taukoa harrastuksista, joissa tavataan muita ihmisiä”, Rintala sanoo.

 

”Jos haluaa ravintolaruokaa, sen voi tilata kotiovelle”, hän ehdottaa.

Tervahauta kannustaa myös ruokakauppoja vetoamaan asiakkaisiin ja vaatimaan kasvomaskin käyttöä.

JOS TÖISSÄ ja ruokakaupassa pitää käydä, siellä noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvomaskia.

Rintala muistuttaa, että pandemiarajoitusten aikana influenssat ovat loppuneet ja muutkin räkätaudit vähentyneet. Se kertoo siitä, että toimet ovat tehokkaita torjumaan hengitystieinfektioita.

”Koronaviruskin tarttuu pisaroina ja aerosoleina, kun sairastunut pärskii, aivastaa ja puhuu kovalla äänellä ja viruspartikkelit lentävät toisen ihmisen naamalle”, Rintala sanoo.

 

Toinen tapa tartunnalle on saada virusta käteensä koskettamalla pintaa, johon on juuri joutunut sairastuneen viruseritettä. Jos sen jälkeen hieraisee kädellään nenänpieltä, silmää tai suutaan, virusta voi joutua elimistöön. Käden ihon läpi virus ei tartu, vaan tarvitaan aina limakalvokontakti.

 

Yhdistämällä kaikkia tartuntoja estäviä toimia, ehkäistään molempia tartuntareittejä ja paikataan sitä, että joidenkin on pakko mennä työpaikalle ja esimerkiksi ruokakauppoihin ja apteekkiin.

 

Tervahautaa ovat ilahduttaneet joukkoliikenteessä käyttöönotetut maskipakot, joista ainakin Helsingin seudun liikenne (HSL) ja Valtion rautatiet (VR) ilmoittavat viime viikon lopulla.

 

Hän kannustaa myös ruokakauppoja vetoamaan asiakkaisiin ja vaatimaan kasvomaskin käyttöä. Vaikka säännön rikkomista ei voi sanktioida, se asettaa kuluttajan asemaan, jossa hän voi valita kaupan, joka täyttää tietyt turvallisuusvaatimukset.

Tarvitaan käänne, Tervahauta sanoo.

TERVAHAUTA ON luottavainen, että kolmen viikon sulkutila jo auttaisi vähän ja tilanne alkaisi helpottaa.

Hän ottaa esimerkiksi rakennustyömaat, joista on julkisuudessa jo puhuttu. Jos sen kaltaisissa työyhteisöissä ei saada asioita kuntoon, virus lähtee niistä helposti taas leviämään, vaikka muuten ihmiset pysyisivät kodeissaan tietyn ajan.

 

”Sellaiset pesäkkeet pitäisi saada purettua tänä aikana”, Tervahauta sanoo.

 

Uhka virustartunnoille ei Tervahaudan mukaan varmasti kolmen viikon sulun aikana poistu, mutta hän toivoo, että tilanne on parantunut.

 

”Jos rokotukset etenevät, se tuo jonkin verran helpotusta.”

 

Hänen mukaansa tartuntalukujen laskun lisäksi tarvitaan sitä, että sairaala- ja tehohoitotarpeet alkavat laskea. Tarvitaan siis käänne.

 

”Uskoisin, että kaikilla on yhteinen halu siihen, että etenkin lapset ja nuoret pääsisivät pian paremmin kiinni omaan arkeensa, harrastuksiinsa ja tapaamaan kavereitaan”, Tervahauta sanoo.

 

”Virusmuunnoksen kohdalla tartuntamäärät myös lasten ja nuorten keskuudessa ovat lisääntyneet.”

VIIME KEVÄT näytti Tervahaudan mukaan myös sen, että tartuntamäärien lasku on hidasta ja rajoitusten purkaminen pitää tehdä varovasti, sitten kun on sen vaiheen aika.