EU: Matkustamista helpottava koronapassi voitaisiin ehkä ottaa käyttöön jo kesäkuussa!

EU:n komissio esittää, että EU-alueella otettaisiin käyttöön digitaalinen koronatodistus, kansankielellä koronapassi helpottamaan matkustamista. Asiasta kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

EU kutsuu järjestelmää nimellä “digitaalinen vihreä todistus” (digital green certificate).

Koronapassia ovat erityisesti toivoneet pandemiasta pahimmin kärsineet alat, kuten matkailuteollisuus ja tapahtumajärjestäjät.

Käyttöön jo kesällä?

Ursula von der Leyenin mukaan digitaalinen vihreä todistus voitaisiin ehkä ottaa käyttöön jo kesäkuussa.

Se mahdollistaisi vapaan, mutta samalla vastuullisen liikkuvuuden EU-maiden välillä. Olennaista on, että kansalaisten terveystiedot saadaan liikkumaan maiden välillä, totesi von der Leyen.

Asiasta on määrä keskustella ensi viikolla EU:n valtiojohtajien tapaamisessa.

Passin voisi saada, jos viranomaisilla olisi tieto siitä, ettei henkilö todennäköisesti levitä koronavirusta. Henkilö olisi siinä tapauksessa joko saanut koronarokotteen, toipunut taudista tai hän olisi hiljattain saanut negatiivisen koronatestituloksen.

Euronews(siirryt toiseen palveluun) kertoi helmikuun alussa, että EU valmistelee koronapassin käyttöönottoa.

Neuvotteluista kantautuneiden tietojen mukaan passin yksityiskohdista on käyty poliittista vääntöä. Pohdintaa on herättänyt esimerkiksi se, mitkä rokotteet hyväksytään rokotustodistukseen kelpuuttaviksi.

Lähtökohta on se, että todistukseen hyväksytään Euroopan lääkeviraston nyt hyväksymät neljä rokotetta, eli Pfizer/BioNtechin, AstraZenecan, Modernan sekä Johnson&Johnsonin rokotteet.

Eräät EU-maat ovat kuitenkin ottaneet käyttöön venäläisen Sputnik-rokotteen ja kiinalaisia rokotteita. On toistaiseksi epäselvää, miten niihin suhtauduttaisiin.

Todistus olisi käytössä vain koronapandemian ajan. Se on määrä poistaa käytöstä, kun tauti toivottavasti aikanaan saadaan kuriin ja Maailman terveysjärjestö WHO toteaa asian.

Suomessa käyttöön toukokuussa

EU-komissio arvioi helmikuussa, että koronapassin valmistelu voisi viedä noin kolme kuukautta.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti myös helmikuun alussa valmistautuvansa koronapassin käyttönottoon.

Suomikin ottaa käyttöön koronarokotepassin – tieto koronarokotteesta tallennettaisiin Omakantaan

STM:n Digitalisaation ja tiedonhallinnan yksikön johtaja Minna Saario kertoo Ylelle, että aikataulutavoite on saada järjestelmä käyttöön Suomessa toukokuun aikana. Kansainvälinen järjestelmä vienee enemmän aikaa, sillä terveystietojen siirtäminen maasta toiseen edellyttää tarkkaa lainsäädäntöä.

Saario huomauttaa, että nimitys “koronapassi” on ongelmallinen, koska kyseessä ei ole mikään matkustusasiakirja. Koronarokotustodistus on parempi, joskin todistuksen voisi saada muutenkin kuin rokotuksen avulla.

Todistus on määrä liittää kansalaisten terveystiedot kokoavaan Omakanta-palveluun. Ministeriö harmitteli aiemmin että Suomessa rokotetiedot ovat hyvin hajanaisia, koska kunnissa, kuntayhtymissä ja sairaanhoitopiireissä on ollut erilaisia tietojärjestelmiä. Sekavien järjestelmien pelättiin haittaavan koronarokotustodistuksen käyttönottoa.

Nyt Saario totesi Ylelle, että tekniset ongelmat on pitkälti voitettu, eivätkä ne näytä aiheuttavan viivästystä.

Rokotetodistus valmistunee huhtikuun loppuun mennessä – hallitus neuvotteli tänään. 

Lähde: YLE

 

koronatilanteesta