Turun koronatilanne yhä tukalampi: Opiskelijoiden tartuntaketjussa kymmeniä tartuntoja, useita satoja altistuneita, osa rikkoo karanteeneja!

Iltalehti uutisoi aiemmin keskiviikkona Turun vaikeasta koronatilanteesta. Viime viikolla kaupungissa todettiin 381 uutta koronavirustartuntaa.

Iso osa tilanteen pahenemisesta johtuu kansainvälisten opiskelijoiden tartuntaketjusta, jossa on useita kymmeniä koronatartuntoja ja useita satoja altistumisia.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi uskoo, että opiskelijoiden tartunnat ovat samaa tartuntaketjua.

– Siellä on voinut tapahtua jatkotartuntoja, mutta samaan kokonaisuuteen tartunnat liittyvät, Peltoniemi sanoo Iltalehdelle.

Turun Sanomat uutisoi keskiviikkona iltapäivällä, että tartuntaketjun tartunnat johtuisivat Turussa järjestetyistä opiskelijabileistä.

– Tartuntapaikkoja nyt selvitetään, mutta olemme saaneet tietoon, että tällaisia illanviettojakin on ollut.

Turun kaupunki järjestää torstaina myös Turun yliopiston kanssa etäinfotilaisuuden kansainvälisille opiskelijoille korona-ajan pelisäännöistä.

Brittivariantti valtavirus

Turussa on tällä hetkellä suurista kaupungeista kolmanneksi pahin ilmaantuvuus. Turussa ilmaantuvuus on yli 350. Vain Helsingissä ja Vantaalla on sitä pahempi ilmaantuvuus eli yli 450.

Turun kaupunki järjesti aiemmin keskiviikkona tiedotustilaisuuden koronatartunnoista. Kaupunki kertoi tiedotustilaisuudessa, että brittivariantti on tällä hetkellä Turussa valtavirus.

Virusvariantti leviää jopa 70 prosenttia helpommin kuin alkuperäinen koronavirus.

– Tämä korostaa, että kontaktien vähentämistä aikuisilla tarvitaan. Turkulaisella aikuisväestöllä on edelleen liikaa kontakteja. Kaikki kontaktit vapaa-ajalla on tarpeen laittaa minimiin. Meillä on myös etätyösuositus voimassa, Peltoniemi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Karanteenin rikkojia

MTV uutisoi maanantaina, kuinka muun muassa Espoossa oli karanteenin rikkojia tammi–helmikuussa 19, kun koko viime vuonna sellaisia oli 21.

Myös Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ilmestyvä Ilkka-Pohjalainen kertoi viime viikolla, kuinka tämän vuoden puolella Pohjanmaan poliisilaitos on kirjannut neljä koronaan liittyvää terveydensuojeluilmoitusta. Viime vuodelta vastaavia tapauksia oli kaksi.

Kyse oli lehden mukaan tapauksista, joissa henkilö on rikkonut hänelle määrättyä eristys- tai karanteenipäätöstä.

Ilmiö on tuttu myös Turussa.

– Koko epidemian aikana yhteydenottoja on tullut jonkin verran (karanteenien rikkomisesta). Nämä asiat aina selvitetään. Useimmiten tilanteet ratkeavat soittamalla tälle henkilölle, jolloin käydään läpi ohjeistus uudelleen, ja varmistetaan, että hän on ymmärtänyt ohjeistuksen oikein.

Tarkkaa määrää karanteenin rikkojista ei kuitenkaan ole.

– Yksittäisiä tapauksia on tullut ilmi joka kuukausi, joten olisikohan niitä ollut jokunen kymmen koko epidemian aikana, Peltoniemi arvioi.

Lähde:IL