Lapissa valmistaudutaan jo kesän retkeilijäryntäykseen: “Viime kesä yllätti, hyysikkäaluslaatikot olivat loppua ja puita piti lainailla paikasta toiseen”

Turun läheltä Raisiosta saapuneet Ismo Matinlauri ja Veikko Karhulahti tapaavat käydä joka kevät Pohjois-Lapissa Saariselällä hiihtämässä. Hiihtokelit ja ladut ovat kohdillaan, ja voipa välillä pysähtyä paistamaan makkarat tulipaikalla.

Raisiolainen Ismo Matinlauri ei kaipaa mitään, mitä pohjoisessa ei olisi.

– Nämä ovat aivan loistavia paikkoja. Mitäs muuta suomalainen täällä kaipaa kuin mökin ja makkaranpaistopaikan ja vähän klapeja siihen. Se on siinä, Matinlauri kehuu.

Hiihtokaveri Veikko Karhulahti iloitsee erityisesti hyvästä hiihtokelistä ja kehuu latujen kuntoa. Joskus on ollut pakkasta, mutta nyt on ollut loistavat kelit ja sopivasti lunta.

– Toki näitä makkaranpaistopaikkoja kaipaa silloin tällöin. Kymppi tai vitonen on takana, aina voi levätä.

Kansallispuistoissa ennätysmäärät vierailijoita

Kansallispuistoissa on mukava samoilla, mutta jonkun täytyy huolehtia taukopaikkojen huollosta. Polttopuita kuluu kävijämäärien kasvaessa entistä enemmän ja myös jätteitä syntyy runsaammin.

Kävijämäärät Urho Kekkosen kansallispuistossa putosivat viime keväänä hetkellisesti koronarajoitusten tultua voimaan. Kesän ja syksyn aikana kävijöitä oli kuitenkin ennätysmäärä, ja koko viime vuoden kävijämäärä nousi 370 00 kävijään. Kasvua oli noin 17 prosenttia edelliseen vuoteen.

Kävijäryntäys tuli osaltaan yllätyksenä.

– Viime kesä vähän yllätti, hyysikkäaluslaatikot meinasivat loppua ja polttopuita piti lainailla paikasta toiseen, luontovalvoja Alpo Kyrö Metsähallitukselta kertoo.

Ympäri Suomen kansallispuistojen kävijämäärät nousivat noin 20 prosentilla. Luontovalvoja Kyrö kertoo, että matkustusrajoitusten myötä kansallispuistosta puuttuvat ulkomaalaiset retkeilijät, mutta tilalle tuli viime vuonna nuoria suomalaisia, jotka olivat lähteneet ensimmäistä kertaa vaeltamaan.

– Nuorta porukkaa kulki aika lailla, ihan ensikertalaisia nuoria ihmisiä kauempanakin puistossa, ja tykkäsivät olla, Kyrö kertoo.

Lumipeitteen aikana on hyvä vedättää raskaita huoltotavaroita metsään

Metsähallitus on jo nyt keväällä valmistautumassa ensi kesän vaeltajien tuloon. Urho Kekkosen kansallispuistossa on noin 40 autiotupaa ja 50 tulentekopaikkaa, joita täytyy huoltaa.

Viime kesän ennätyskävijämääristä on opittu, ja nyt taukopaikoille ja autiotuville huolehditaan suurempi määrä puita, kaasua ja muita tarpeita.

– Kyllä viime kesältä huomattiin kasvaneet kävijämäärät, ja nyt on siitä opittu, että pystytään vähän paremmin ennakoimaan tulevaa sulanmaan aikaa eli kesää näillä huoltotoimilla, suunnittelija Petri Kulha Metsähallitukselta kertoo.

Talvikelillä on hyvä vedättää moottorikelkalla raskaita tavaroita, jotta maata ei kuluteta turhaan. Kesällä varastoja täydennetään tarpeen mukaan.

– Maastoa rasittavat huollot pyritään tekemään talvisaikaan, lumipeitteisenä aikana. Kuten nämä raskaat puunajot ja vessanalusten ajot, Petri Kulha kertoo.

Huoltojoukkojen työtahti tulee kiihtymään entisestään kevään edetessä, jotta kaikki sujuisi hyvin kesällä, kun kävijöitä jälleen odotetaan tulevan runsaasti.

Lähde: Yle