Moottorilla varustettu irtokeula pääsi tositoimiin, kun Saimaan kanava avautui kesäksi: “Saadaan aikaan täysleveää ränniä”

Jää rouskuu palasiksi, kun hinaaja Calypso ajaa eteenpäin Saimaan kanavalla Lappeenrannassa.

Calypson keulaan on kiinnitetty uudenlainen irtokeula Saimaa. Keulassa on omat moottorit ja potkurit, joiden ansiosta jää murtuu kanavassa ja Saimaan syväväylällä aiempaa tehokkaammin.

– Lyhykäisyydessään keula vetää itse, ja tällä puskijalla sitä työnnetään ja ohjaillaan, merenkulun asiantuntija Ilari Rainio Väylävirastosta kertoo.

Hänen mukaansa irtokeula Saimaa on maailmassa ensimmäinen laatuaan. Lisäksi se on askel kohti teollisuuden toivomaa, pidempää liikennöintikautta Saimaalla.

– Saadaan aikaan täysleveää ränniä ilman, että täytyy investoida isompaan jäänmurtajaan.

Irtokeula puree 70-senttiseen kiintojäähän

Irtokeula Saimaa on rakennettu Turun korjaustelakalla Naantalissa. Saimaan vesille keula tuotiin viime vuoden lopulla, jolloin sen toiminnasta saatiin myös ensimmäiset kokemukset. Nyt kevätjäitä murtaessaan irtokeula pääsee ensimmäistä kertaa tositoimiin.

– Nyt on tarkoitus vähän säätää ja suorittaa viralliset jääkokeet, joissa saadaan mitattua todellinen jäänmurtokyky, Rainio kertoo.

Väyläviraston arvion mukaan hinaajan ja irtokeulan yhdistelmän pitäisi kulkea sujuvasti 70 senttimetriä paksussa kiintojäässä.

Ainakin Saimaan kanavalla teho näyttää riittävän. Siellä jäätä on maanantaina noin 40 senttimetriä, Saimaalla taas keskimäärin puolisen metriä.

Huvivenekaudesta ei tietoa

Saimaan kanava avattiin rahtiliikenteelle maanantaina kolmen jäänmurtajan voimin. Ajankohta on oli suunnilleen sama kuin aiempinakin vuosina. Ensimmäinen rahtilaiva ajoi Saimaalle heti jäänmurtajien perässä.

Väyläviraston mukaan kanavalla nähtäneen kauden aikana noin 150 Siilinjärven suuntaan ajavaa rahtilaivaa ja suunnilleen yhtä paljon Joensuu-Puhos-akselille suuntautuvaa rahtiliikennettä.

Huvivenekauden alkamista Väylävirastossa ei sen sijaan pystytä vielä ennakoimaan, sillä matkustajaliikennettä on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi.

– Se on terveysviranomaisten ja rajan käsissä, merenkulun asiantuntija Ilari Rainio sanoo.

Lähde: Yle