Suomalaisfirma kehitti nopean menetelmän talonrakennukseen: Rakennusharkot ruiskuvalamalla biokomposiitista ja 54 neliön talon seinät pystyyn 8 tunnissa – tilausputkessa jo 20 tehdasta

Block solutions kehitti harkkotehtaan kriisialueille. Perustaja kertoo, mihin nopeus perustuu ja millaiset näkymät yrityksellä on. Tuotteelle odotellaan parhaillaan Eta-hyväksyntää.

Ylöjärveläinen Block solutions kehitti rakennusharkon biokomposiitista. Raaka-aineina ovat UPM:n ja Stora Enson granulaatit, joissa puukuitua ja muovia suhteessa 50/50. Raaka-aineet voivat olla kierrätettyjä.

”Osallistuin teollisuuden edustajana YK:n kriisipalaveriin, jossa mietittiin miten paikkoihin, joissa infrastruktuuri on kadonnut, saataisiin edullisia rakennuksia tuhoutuneiden tilalle”, yrityksen perustaja Markus Silfverberg kertoo.

Kohdemaissa on pulaa rakennusmateriaaleista, mutta kierrätysmuovia yllin kyllin. Pitkään muoviteollisuudessa toiminut Silfverberg ideoi ratkaisun harkkomaisista elementeistä.

Valmistusmenetelmäksi kokeiltiin 3d-tulostusta, mutta se todettiin liian hitaaksi. Riittävä nopeus saavutettiin ruiskuvalamalla.

”Kun muoto saatiin kohdalleen, haimme seinien valmistustavalle patentin.”

Syntyi pinottava elementti, jonka syvyys on 10 ja korkeus 20 senttimetriä. Elementtejä tullaan valmistamaan eri pituisina 10 senttimetristä 80 senttimetriin saakka. Pisimmän elementin massa on 4 kg.

Tämä artikkeli on lyhennelmä. Lue alla olevasta digitilaajajutusta, kuinka talo rakennetaan elementtien avulla. Silferberg kertoo, mitä etuja menetelmällä on ja miten valmistusmenetelmä aiotaan viedä muihin maihin.

Lähde: Tekniikka & Talous