Pohjoisen vuokramökien varaukset eivät ole toistaiseksi tyhjentyneet – Visit Levin toimitusjohtaja: ”Tilanne voi olla aamulla erilainen kuin illalla, ja seuraavalla viikolla se muuttuu taas”

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan mukaan hallituksen esitysluonnos liikkumisrajoituksista on alalle vakava isku.

Majoitusta ja palveluja Levillä välittävän Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo, etteivät liikkumisrajoitussuunnitelmat ole vielä johtaneet varsinaisiin varausten perumisiin, mutta kyselyjä ja tiedusteluja on tullut niiden vuoksi paljon.

”Suoraa määräystä tai säädöstä ei vielä ole, vaan lähinnä spekulointia. Toimimme normaalien peruutusehtojemme ja viranomaismääräysten mukaisesti”, hän sanoo.

Hallituksen eilen julkaiseman esitysluonnoksen mukaan liikkumisrajoituksen piiriin kuuluvilta alueilta ei saisi siirtyä hotellimajoitukseen ja lyhytaikaiseen mökkimajoitukseen. Matkustaminen olisi sallittua vain omalle mökille ja mökille, josta henkilö on tehnyt pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Luonnoksessa ei ole määritelty, mitä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella tarkoitetaan.

Niin kauan kuin virallisia ohjeita vielä odotetaan, ei Visit Levi ole tehnyt niiden varalle suunnitelmaa.

”Tässä tilanteessa varsinaista varautumista ei voi enää oikein tehdä, kun on vuosi eletty näitä jatkuvasti muuttuneita tilanteita. Tilanne voi olla aamulla erilainen kuin illalla, ja seuraavalla viikolla se muuttuu taas.”

Kivisaaren mukaan matkailualalla joudutaan varautumisen sijaan toimimaan reaktiivisesti, sillä jokin uutinenkin voi jo saman päivän aikana osoittautua vääräksi, kuten elokuussa kävi, kun 500 henkilön kokoontumisrajoituksista oli vahingossa viestitty 50 henkilön kokoontumisrajoituksina.

“Jos joka kerta lähtisimme tekemään erilaisia varautumisia, työaikamme menisi siihen. Odotamme selkeitä ohjeita ja toimimme sitten, kun ohjeet on saatu ja analysoitu. Senkin jälkeen, kun ohjeita ja määräyksiä on saatu, on ilmennyt, että niissä on ollut erilaisia tulkinnan mahdollisuuksia, joten jos lähtee suoraan niiden mukaan toimimaan, voivat toimenpiteet olla vääriä.”

Moni on jättänyt varaamisen viime tippaan

Saariselällä mökkivarauksia välittävän Saariselän Keskusvaraamon toimitusjohtaja Antti Kanerva kertoo, että varausten perumisia on tullut jonkin verran tasaiseen tahtiin, mutta piikkiä ei ole ollut. Hänen mukaansa varausta voi siirtää, jos matkaan ei pääsekään lähtemään.

Peruutusten tilalle on Kanervan mukaan yhä tullut uusiakin varauksia. Ylipäätään ihmiset ovat hänen mukaansa tällä kaudella jättäneet varausten tekemisen viime tippaan.

Myös Kivisaari sanoo, että matkailijat ovat tänä vuonna tehneet varauksia tavallista lyhyemmällä aikajänteellä. Lisäksi nyt osa mökkien omistajista on tullut itse omalle mökilleen etätöihin sen sijaan, että mökit olisivat vuokrattavissa matkailijoille.

”Kuljetus- ja ohjelmapalveluyritykset, ravintolat ja hotellit ovat kärsineet erittäin paljon. Voittajia ovat olleet rinnepalvelut ja lomahuoneistoja vuokraavat yritykset, joissa vilkas kotimaan matkailu on näkynyt”, Kivisaari sanoo.

Matkailijamäärien pudotus on merkittävä. Helmikuussa rekisteröityjen yöpymisten määrä Kittilän alueella on vähentynyt 59 prosenttia.

Vaikka mökkejä vuokrataan paljon kotimaisille matkailijoille, Visit Levin myyntiin tulee tavalliseen verrattuna 25 prosentin pudotus pelkästään siitä, että ulkomaiset matkailijat ja suomalaisten yritysten ryhmät puuttuvat käytännössä kokonaan.

”Erityisen raskas isku, jos liikkumisrajoitukset voimaan ennen pääsiäistä”

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan mukaan hallituksen esitys on vakava isku muutenkin erittäin heikossa taloudellisessa tilassa oleville hotelleille. Jos kaavaillut liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan ennen pääsiäistä, ne vähentäisivät merkittävästi matkustamista hiihto- ja matkailukeskuksiin.

”Näin rajut liikkumisrajoitukset ovat toimialan yrittäjille valtava pettymys. Hotelleissa on ollut koko koronapandemian ajan erittäin vähän asiakkaita. Suurimmat kärsijät ovat ulkomaalaisista asiakkaista eniten riippuvaiset pääkaupunkiseudun, Pohjois-Suomen ja itärajamme hotellit. Tiedossamme ei ole, että hotellien majoitustoiminnan yhteydessä olisi ollut yhtään tartuntaa”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

MaRan mukaan pääsiäisen varaustilanne näyttää varsin hyviltä.

”Erityisen raskas isku olisi, jos liikkumisrajoitukset tulisivat voimaan ennen pääsiäistä”, Lappi sanoo.

MaRan mielestä on ylimitoitettua, ettei liikkumisrajoitusten piiriin kuuluvilta alueilta olisi mahdollista käydä esimerkiksi hiihtämässä ja laskettelemassa alueilla, jotka eivät ole liikkumisrajoitusten piirissä.

“Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että helsinkiläinen ei voisi käydä hiihtämässä ja laskettelemassa Vihdissä, Talmassa, Messilässä, Himoksella tai Vierumäellä, jos hänellä ei olisi siellä mökkiä. Päivämatkatkin sinne olisivat kiellettyjä. Rajoitustoimi ei ole välttämätön eikä oikeasuhtainen, koska viruksen ei ole todettu tarttuneen hiihtäessä eikä lasketeltaessa”, Lappi sanoo.

Ennalta tilattujen annosten noutaminen ravintoloista olisi luonnoksen mukaan rajoitustenkin aikana sallittua. Myös lähettiyritykset voisivat toimittaa annoksia asiakkaille.

MaRan mukaan noutoruoan salliminen on hyvä, mutta ennakkotilaamisen vaatimus ei ole kilpailuneutraalia.

”Ihmiset voisivat hakea vähittäiskauppojen buffeteista ruoka-annoksia ilman ennakkovarausta. Myös Alkossa voisi käydä vapaasti. On välttämätöntä, että ihmiset voivat hakea ravintoloista ruoka-annoksia samoilla ehdoilla kuin vähittäiskaupoista.”

MaRa vaatii valtiota korvaamaan yrityksille kaikki liikkumisrajoituksista aiheutuvat joustamattomat kiinteät kustannukset.

”Kielteisiä vaikutuksia aiheutuu laajasti myös muiden kuin liikkumisrajoitusten piirissä olevien alueiden yrityksille”, Lappi sanoo.

Lähde: Kauppalahti