Koronan kolhimilla toimialoilla kaivataan pikaista päätöstä hallituksen exit-strategiasta: ”Tieto tunnelin päästä on uupunut kokonaan” – ”On häpeällistä, että tällaiseen pisteeseen on päädytty”

Hallituksen koronarajoitukset ovat pistäneet monet toimialat ahtaalle ja nyt odotetaan toivonpilkahdusta.

Hallitus neuvotteli keskiviikkoiltana koronarajoitusten tulevaisuudesta. Neuvotteluissa käsiteltiin sitä, mitä rajoituksia lähdetään purkamaan, missä järjestyksessä ja milloin.

Torstaina hallitus aikoo jatkaa niin sanotun exit-suunnitelmansa luonnoksen käsittelyä oppositiopuolueiden kanssa. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan myös työmarkkinajärjestöjä ja kuntatoimijoita kuullaan asiassa erillisessä keskustelussa.

Se, millaisilla rajoituksilla elinkeinoja harjoitetaan ensi kesänä, vaikuttaa merkittävästi muun muassa kulttuuri-, ravintola -ja hotellialojen toimintaan.

Toimialoilla koetaan, ettei hallitus ole viestinyt riittävästi siitä, milloin tilanne voisi helpottaa.

Pori Jazzin toimitusjohtaja Miika Ranteen haluaisi huhtikuun aikana tiedon voidaanko tulevan kesän festivaaleja järjestää.

”Päätökset tarvitaan kolme kuukautta ennen festareiden järjestämistä, jotta muutoksia voi tehdä ilman asioiden käymistä hankaliksi ja kalliiksi”, Ranne kertoo.

Ranne kertoo odotuksien hallituksen exit-strategiaa kohtaan olevan kovat. Hänen mukaansa hallituksen rajoitustoimet sujuivat viime vuonna hyvin, mutta nyt tilanne on muuttunut.

”Tänä keväänä on seisottu paikallaan ja tieto tunnelin päästä on uupunut kokonaan”, Ranne toteaa.

Tapahtuma-alan ahdinkoa on tuonut julkisuudessa esiin myös muusikko Mikko Kosonen. Kososen mukaan tapahtuma- ja kulttuuriala on esittänyt konkreettisia esimerkkejä hallitukselle jo huhtikuusta 2020 asti, mutta ehdotukset eivät ole johtaneet toimiin.

Hänen mukaan hallituksen tulisi tehdä Tanskan mallin mukainen päätös muusikoiden suorasta kompensoinnista, koska kyseisen elinkeinon harjoittaminen on käytännössä kielletty.

”Ei voi olla niin, että kokonainen toimiala näivettyy. Meidän alan ihmiset voi tällä hetkellä todella huonosti ja se on häpeällistä, että tällaiseen pisteeseen on päädytty” Kosonen toteaa.

Hotelli- ja ravintola-alalla ollaan varovaisen toiveikkaita

Ravintola-alalla tiedetään lähitulevaisuudesta sen verran, että ravintolat ovat kiinni ainakin 18.4 asti. Esimerkiksi Ravintolayhtiö NoHo Partners on ilmoittanut omasta exit-suunnitelmastaan, johon sisältyy ravintoloiden avaaminen vapun jälkeen.

HOK-Elannon ravintola -toimialajohtaja Henriikka Puolanne kertoo, että muutamia skenaarioita tulevaisuudesta on tehty, mutta nekin ovat riippuvaisia rajoituksista. Tarkoitus on panostaa terassikauteen. Puolanteen mukaan osa ravintoloista pysyy varmasti kiinni vielä syksyyn saakka.

”Odotamme, että hallitus tekee mahdollisimman pian päätöksen ravintoloiden avaamisesta, jotta meillä on aikaa valmistautua”, Puolanne kertoo.

Puolanne toteaa, että hallituksen tähän mennessä tekemät toimet ovat tulleet kohtuuttoman myöhään ja viestintä on ollut osittain epäselvää ja puutteellista.

”Tämä on ollut erityisen raskasta henkilökunnallemme”, Puolanne kertoo.

Hotellialalla suhtaudutaan tuleviin päätöksiin varovaisen toiveikkaasti, kertoo Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö. Hän kuitenkin toteaa kuluneen kevään kuluneen surkeasti, eikä tietoa tulevasta ole juurikaan.

Käyhkön mukaan olisi todella tärkeää, että hallitus pystyisi esittämään selkeitä polkuja siitä, milloin ja miten toimintaa voisi elvyttää.

”Tietysti tunnistetaan se, että tässä vaiheessa voidaan tehdä vain ennusteita ja tilanteet voi muuttua. Nyt vaan ei ole mitään näkymään. Minulla on tällä hetkellä aito huoli monien jaksamista”, Käyhkö kertoo.

Lähde: Kauppalehti