Mikäli tartuntaluvut putoavat, matkustajalautoille pääsee jo kesäkuussa – Negatiivinen testitulos pitäisi kuitenkin näyttää

Sanna Marinin hallituksen exit-strategia avaa lauttaliikennettä vähitellen Ruotsiin ja Viroon.

Työmatkaliikenne sekä perheiden ja sukulaisten luo matkustaminen avataan hallituksen exit-strategian mukaan jo touko-kesäkuussa EU:n sisärajaliikenteen osalta.

Tämä koskee myös Viking Linen ja Tallink-Siljan matkustaja-aluksia.

Sisärajavalvonnan päättäminen kokonaan olisi hallituksen mukaan mahdollista silloin, kun aikuisväestön rokottaminen olisi saavuttanut riittävän kattavuuden ja epidemiatilanne on vakaa.

Tämän hetken arvion mukaan näin hyvä tilanne voisi olla jo kesäkuussa. Tämä tarkoittanee käytännössä sitä, että tuolloin tartuntoja olisi alle 50 hengellä 100 000 henkeä kohden.

Noissa lukemissa Suomessa oltiin edellisen kerran viime lokakuussa. Nyt tuo luku on pääkaupunkiseudulla yli 200.

Hallituksen exit-strategiassa painotetaan kuitenkin myös sitä, että terveysturvallisuutta on ylläpidettävä rajoilla terveysviranomaisten voimin.

Matkustaja-alusvarustamot ovat kuitenkin jo aiemmin sitoutuneet THL:n suositukseen, jonka mukaan lauttaan saapuvan matkustajan on näytettävä negatiivinen testitulos. Niiden vaatiminen ilmeisesti jatkuisi siis kesällä.

Testitulosten tarkistamiseen tarvitaan lisää väkeä

Testitulosten tarkistaminen on varustamoiden mukaan sujunut hyvin, koska lautoilla on nykyisin matkustajia vain kymmeniä – ei edes satoja.

Jos matkustus kuitenkin avautuu, varustamoiden on kyettävä tarkastamaan paljon nykyistä suurempia määriä matkustajien testituloksia turvallisesti.

Lauttayhtiöille exit-strategian toteutumisessa on paljon jossittelua: Jos tartuntaluku putoaa alle 20 hengen 100 000 henkeä kohden, se avaisi todennäköisesti rajat sekä mahdollisuudet risteilyyn ja tarjoiluun lautoilla aivan toisella tavalla.

Nytkin risteilyt ovat tosin sallittuja, jos alukselta ei nouse maihin ulkomailla. Lautoissa myydään ravintoloissa merellä noutoruokaa, joka on nautittava yleisissä tiloissa tai hytissä.

Jonkin verran yksittäiset asiakkaat ovat käyttäneet näitä risteilyjä etätöiden tekoon, koska lautoilla on nyt niin rauhallista. Etätyöläiset ovat hakeneet näin matkustajalautoilta perinteisen hulabaloon sijaan retriitin kaltaisia olosuhteita.

Lähde: Kauppalehti