Suomalaiset löysivät uuden suosikkikohteen: ”Myös koronaa ajatellen kyseessä on turvallinen kohde”

Koronapandemia tekee kaupunkilomaristeilyjen suunnittelemisen vaikeaksi. Varustamot ennakoivat silti vilkasta risteilykesää.

Moni suomalainen odottaa malttamattomana mahdollisuutta matkustaa lähellä sijaitseviin kaupunkikohteisiin, Tallinnaan, Tukholmaan ja Riikaan.

Tallink Siljan toteuttamassa kyselyssä nämä kolme nousivat suosituimmiksi ulkomaiden kaupunkilomakohteiksi suomalaisten keskuudessa.

Aivan heti helpotusta kaupunkilomakuumeeseen ei kuitenkaan ole tulossa. Karanteenivapaat risteilyt vaativat tartuntalukujen reipasta laskua etenkin Ruotsissa.

Tallink Siljan markkinointi- ja asiakasjohtaja Sari Sotkas kertoo, että erityisesti Tukholman kohdalla kaupunkiristeilyn tekeminen ei näytä tulevaa kesää silmällä pitäen erityisen todennäköiseltä.

Pikalaivat Megastar ja Star kuljettavat tälläkin hetkellä Helsingin ja Tallinnan välillä matkailijoita, jotka joutuvat matkustamaan toiseen kaupunkiin perustelluista syistä, kuten esimerkiksi työvelvoitteen takia.

Silja Serenade aloittaa liikennöinnin Helsinki-Tallinna-reitillä kesäkuun alussa, mutta se tekee vain Suomesta lähteville matkustajille tarkoitettuja yhden yön risteilyjä ilman käyntiä maissa.

 

”Karanteenivapaita risteilyjä Tallinnaan tai Tukholmaan ei voida avata ilman molempien maiden hallitusten uusia matkustusrajoituksiin liittyviä päätöksiä. Me seuraamme tilannetta jatkuvasti. Olemme valmiita reagoimaan heti, kun se on mahdollista”, Sotkas kertoo.

Viking Linen kesän suunniteltuihin kohteisiin lukeutuvat muun muassa päiväristeily Tallinnaan, Ahvenanmaan risteily Helsingistä, Helsinki-Visby-risteily, Helsinki-Riika-risteily sekä Helsinki-Tukholma-risteily.

Tilanne elää koronan vuoksi koko ajan, kertoo varustamon tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

”Seuraamme tilanteen kehittymistä viikoittain. Esimerkiksi mahdollisuus risteillä Visbyn kaupunkiin Gotlantiin on selvityksen alla. Yksi mahdollisuus voisi olla, että ihmiset liikkuisivat siellä vain bussilla eivätkä tapaisi maissa muita. Tällaisia vaihtoehtoja kartoitamme jatkuvasti”, Boijer-Svahnström kertoo.

Suomen koronatilanne on kehittynyt myönteisesti ja sama koskee myös Viroa, jossa tilanne oli vielä alkukeväästä hyvin hankala. Boijer-Svahnström ei halua arvioida tarkkaa ajankohtaa, milloin suomalaismatkailija voisi risteillä koronavapaasti Tallinnaan.

Toiveena on, että alaa helpottavia päätöksiä saadaan viimeistään juhannukseen mennessä.

”Tämä olisi kaikille varustamoille ja myös koko matkailualalle hyvin tärkeä asia. Ruotsi on tällä hetkellä se murheenkryyni. Tartuntamäärät ovat siellä ihan eri luokkaa kuin Suomessa.”

”Meille kuusi juhannuksen jälkeistä viikkoa ovat koko vuoden tärkeimmät”, Boijer-Svahnström toteaa.

Ahvenanmaa on tämän kesän Riika

Viime kesänä Tallink Silja osui kultasuoneen Silja Serenaden aloittaessa liikennöinnin Helsingistä Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Reitillä ehtii kesäkaudella matkustaa noin 60 000 asiakasta. Risteilymatka Riikaan tehtiin yhteensä 32 kertaa.

Syksyllä koronaepidemian uusi aalto pakotti yhtiötä sulkemaan reitin. Tällä hetkellä Tallink Siljalla on Riika-matkoja myynnissä, mutta Latviaa koskee pandemian vuoksi sama tilanne kuin Viroa.

Vakavan koronatilanteen vuoksi karanteenivapaata risteilyä ei kaupunkiin voi tehdä.

”Matkustusrajoitukset ja Latvian koronatilanteen kehittyminen määrittelevät, milloin Helsinki –Riika-risteily Romantikalla lopulta päästään aloittamaan”, Sotkas kertoo.

Tallink Siljan kyselyyn vastanneista 95 prosenttia ilmoitti aikovansa tehdä matkan kesällä. Vastaajista lähes puolet kertoi matkustavansa Tallinnaan, mikäli matkustusrajoitukset sen sallivat. Seuraavaksi suosituimpia kohteita olivat Tukholma, Riika ja Ahvenanmaa.

Kolme ensiksi mainittua ovat viime kesäsesongilta tuttuja suosikkeja, mutta Ahvenanmaa on nousemassa tämän kesän trendikohteeksi hieman vastaavaan tapaan kuin Riika viime vuonna.

Ahvenanmaalle risteilleitä matkustajia oli Tallink Siljalla viime kesänä 14 000. Yhtiön arvion mukaan matkustajien määrä on tänä vuonna 50 000.

”Kiinnostus Ahvenanmaata kohtaan on selvästi noussut. Viime vuonna kyselyyn vastanneista vain viisi prosenttia ilmoitti haluavansa matkustaa Ahvenanmaalle. Nyt luku on 20 prosenttia”, Sotkas toteaa.

Turku-Ahvenanmaa-Tukholma-reitin alukset Baltic Princess ja Galaxy liikennöivät normaalin aikataulunsa mukaisesti koko kesän.

Laivojen ravintolat ja palvelut avautuvat 4.6. Turusta on mahdollista tehdä yhden yön risteily, 11 tuntia kestävä saaristoristeily tai Ahvenanmaan hotelliloma. Myös reittimatkat Tukholmaan ovat matkustusrajoitusten puitteissa mahdollisia.

Johanna Boijer-Svahnström Viking Linelta vahvistaa kasvavan kiinnostuksen Ahvenanmaata kohtaan. Alueen vetonauloihin lukeutuvat merimaisemien ohella frisbeegolf sekä perinteinen golf.

”Ahvenanmaalle on tulossa tuhansia ihmisiä ihan vain pelaamaan frisbeegolfia. Kastelholman linnan lähellä Sundissa sijaitseva uusi golfkenttä on puolestaan arvioitu yhdeksi Euroopan kauneimmista.”

”Alueelle ei odoteta paljoa kävijöitä Suomen ulkopuolelta eli myös koronaa ajatellen kyseessä on turvallinen kohde”, Boijer-Svahnström kertoo.

Horisontissa siintää toivoa

Viime vuonna vastaavaan aikaan koronakriisi oli tuore asia. Tarkkoja näkymiä tilanteen kehittymisestä ei ollut, ei myöskään tietoa rokotuksista.

Sotkas ennakoikin, että epävarmoista tekijöistä huolimatta edessä voi olla viime vuotta parempi risteilykesä.

”Yli vuoden ajan olemme lisänneet matkustusturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä ja saaneet matkustajilta oikein hyvää palautetta. Itse asiassa asiakastyytyväisyys on ollut viime vuonna parempi kuin aiemmin”, Sotkas kertoo.

Ihmiset ovat alttiita kertomaan kokemuksistaan muille. Sotkas arvioi, että hyvät kokemukset saavat entistä useamman lomalaisen innostumaan risteilystä.

Tallinkin kyselyssä ihmiset ilmoittivat olevansa nyt erityisen kiinnostuneita yön yli kestävistä risteilyistä ja kaupunkilomista. Viimeksi mainitut eivät karanteenivapaan laivaliikenteen puitteissa näytä lähitulevaisuudessa todennäköisiltä, mutta se on vain osa kokonaistarjontaa.

”Ahvenanmaalle pääsee edelleen hyvin ja esimerkiksi Tallinnan kulkevilla risteilyillä on mahdollisuus nähdä kauniita maisemia, vaikka ei maihin pääsisikään.”

”Hyvin moni kertoo lisäksi nauttivansa risteilyn kokonaiskonseptista eli ruokailusta, shoppailusta ja viihteestä. Ruoka on suomalaisille erityisen tärkeä asia. Kyselyymme vastanneista 33 prosenttia kertoo aikovansa ensitöikseen suunnata johonkin laivan ravintoloista”, Sotkas sanoo.

Boijer-Svahnström uskoo myös, että rokotukset ja viime kesältä tuttu kausivaihtelu antavat varustamoille lähtökohdat positiiviseen kesäkauteen. Se onkin tärkeää, sillä merkittävä osa varustamon henkilöstöstä on edelleen lomautettuna.

”Huomasimme viime kesänä, että lämpenevät kesäilmat vaikuttavat koronatilanteeseen myönteisesti. Olisi todella mukavaa saada kutsua henkilökunta mahdollisimman pian takaisin töihin.”

Lähde: Uusisuomi