Levillä koitetaan saada ennätysmäärä lunta talteen – Apuna fleece-huovat ja Finnfoam

Rinnekoneet ovat täydessä työn touhussa ja keräävät lunta talteen Levin Eturinteillä, Koillisrinteillä sekä Levi Black -rinteessä.

Levillä säilötään lunta sekä ensi talvikauden avausta varten, joka alkaa jo 8. lokakuuta 2021 että 19.-21.11.2021 kisattavaa Levin maailmancupia varten.

Keväinen lumen keräys ja lumen säilöntä huopien alle odottamaan talven alkua on jo muodostunut perinteeksi Levin hiihtokeskukselle. Ensimmäiset säilölumikasat Levi Black –rinteeseen tehtiin keväällä 2016, jolloin lunta säilöttiin 30 000 kuutiota alppihiihdon maailmancup -kisoja varten.

Tänä vuonna tavoitteena on säilöä lunta viime vuottakin enemmän, jolloin lunta säilöttiin yhteensä lähes 150 000 kuutiota.

”Viime vuonna säilöimme ennätysmäärän lunta, mutta tänä vuonna tavoitteenamme on säilöä sitä entistäkin enemmän. Lunta säilömme tällä hetkellä kolmeen eri paikkaan, Levi Black -rinteelle, Eturinteille sekä Koillisrinteille”, kertoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari tiedotteessa.

Levi Black -rinteeseen ja Eturinteille tulee molempiin kolme kasaa ja Koillisrinteille yksi säilölumikasa. Kaikkiaan tavoitteena on säilöä lunta noin 200 000 tuhatta kuutiota, mutta lopullinen lukema tarkentuu, kun lumet on saatu säilöön ja mitattua kasojen koko dronella.

Ennätysmäärä. Kaikkiaan tavoitteena on säilöä lunta noin 200 000 tuhatta kuutiota. Lumi kerätään talteen rinnekoneiden avulla isoiksi kasoiksi, jonka jälkeen niistä muotoillaan tiiviitä paketteja.

”Levi Black -rinteen säilölumikasat ovat varattu Levillä kisattavaa alppihiihdon maailmancupia varten, mutta Eturinteiden ja Koillisrinteiden säilölumet ovat talvikauden avausta varten. Lumien avulla voimme jälleen tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden lasku- ja hiihtokauden avaukseen jo lokakuun alussa. Eturinteelle säilölumista rakentuu kauden alkuun laskettelurinne sekä alkukauden parkki, kun taas Koillisrinteiden lumilla pääsemme puolestaan avaamaan säilölumiladun samaan aikaan laskettelukauden avauksen kanssa”, Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen sanoo.

Lumen säilöntä on tekniikkalaji

Lumen säilöntä on tullut tärkeäksi osaksi hiihtokeskusten lumi-infrastruktuuria. Lumen säilöntä on myös ympäristöystävällinen teko, sillä säilölumi vähentää lumetuksen tarvetta alkukauden lämpöisemmissä olosuhteissa.

Lumi kerätään talteen rinnekoneiden avulla isoiksi kasoiksi, jonka jälkeen niistä muotoillaan tiiviitä paketteja. Haastavin työvaihe on kuitenkin lumien peittäminen.

Lumikasat peitetään fleece-tyylisillä huovilla, ja huopien saumat teipataan tiiviisti yhteen. Levillä kokeillaan tänä vuonna toisen kerran myös Snow Securen kehittämää uutta säilöntätekniikkaa, joka hyödyntää talojen rakentamisestakin tuttua Finnfoamia.

Levin hiihtokeskuksen talvikausi avataan 8. lokakuuta 2021, jolloin Eturinteillä pääsee laskemaan ja säilölumiladulla hiihtämään.

Lähde: Kauppalehti