Alkukesä toi ruuhkan Karhunkierrokselle – ”Todellinen tulos tehdään ulkomaalaisilla matkailijaryhmillä”

Suomalaisiin iski retkeilyinto. ”Kaikki retkeilyyn liittyvät tarvikkeet lenkkareita myöten on myyty lähes loppuun. Joitakin hajakokoja löytyy”, kertoo Kuusamossa retkeillyt Intersport-kauppias.

 

KUUSAMO

Suomen kuuluisin vaellusreitti, Kuusamon Karhunkierros, täyttyi jo tällä viikolla ruuhkaksi asti retkeilijöistä. Väkeä lisäsi aurinkoinen sää sekä koulujen kesälomien alkaminen. Retkeilijöitä tulee vastaan solkenaan, vaikka on arkipäivä.

Matkailijat vaeltavat peräkanaa reitin lähtöpisteestä Juumasta kohti ensimmäistä taukopaikkaa Myllykoskea.

”Viime kesänä Karhunkierros oli ennätyssuosittu, mutta näyttää siltä, että tästä kesästä on tulossa vieläkin vilkkaampi”, ennustaa Myllykosken nuotiopaikalla halkoja kirveellä pienivä Kari Järvinen Kuusamosta.

Eläkkeelle jäänyt liikunnanopettaja on ahkera retkeilijä. Järvisen retkiseurana ovat lapsenlapset Elsi Millar ja Vincent Moore. Heidän suunnitelmissaan on kävellä 12 kilometrin pituinen Pieni Karhunkierros, joka on myös suosituin.

”Moni tapaamani suomalainen retkeilijä on ensi kertaa Karhunkierroksella ja ylipäätään Kuusamossa”, Järvinen kertoo.

Ensikertalaisia ovat myös turkulaiset Sanna ja Jussi Pajuniemi, jotka kävelevät 8-vuotiaan Topi-pojan kanssa Kitkajoen ylittävää riippusiltaa.

Pajuniemet ovat Intersport-kauppiaina Turun kauppakeskus Skansissa.

”Kaikki retkeilyyn liittyvät tarvikkeet lenkkareita myöten on myyty lähes loppuun. Joitakin hajakokoja löytyy. Myös polkupyörät ovat loppuneet kesken”, Jussi Pajuniemi sanoo.

”Korona on pannut suomalaiset liikkumaan luonnossa”, Sanna Pajuniemi lisää.

Luonnossa. Jussi Pajuniemi 8-vuotiaan poikansa Topin kanssa Myllykoskella pikku karhunkierroksella. ”Korona on pannut suomalaiset liikkumaan luonnossa”, sanoo Sanna Pajuniemi.KUVA: KAI TIRKKONEN

”En olisi uskonut, että Kuusamossa on näin upeaa”, sanoo porvoolainen Nina Sjöström, joka retkeilee Mats Havian kanssa alueella ensi kertaa.

Pariskunta on käynyt lomalla ennen koronaa muun muassa Japanissa.

”Nyt tuli tilaisuus tutustua kunnolla Suomeen”, Havia sanoo.

Hän kuvasi vesilintuja reitin varrella olevassa kirkasvetisessä lammessa, jonka pinnan läpi saattoi katsella pohjaan kaatuneita puita.

Tulos tehdään ulkomaisilla matkailijaryhmillä

”Toivottavasti suomalaiset löytävät Kuusamoon vastakin. Kotimaan matkailun vilkastuminen on äärimmäisen tärkeä asia. Niillä tuloilla Kuusamon matkailuyrittäjät pystyvät pitämään ’apparaatin’ toiminnassa ja ammattitaitoiset työntekijät palkkalistoilla. Todellinen tulos tehdään ulkomaalaisilla matkailijaryhmillä”, sanoo Rukapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kämäräinen.

Yritys on erikoistunut opastettuihin retkiin täysihoitoineen.

Itävallan Tirolista lomalla Suomeen saapunut Jenni Pusila on lähdössä lahtelaisten sisarusten Satumaari ja Uula Vainion kanssa Karhunkierrokselle. Rukan hotellialueen luoteispuoleinen parkkipaikka on tupaten täynnä autoja, joista käytännössä kaikki ovat suomalaisilla rekisterikilvillä.

”Pitäisikö ottaa kimppataksi ja ajaa sillä Karhunkierroksen lähtöpisteeseen Juumaan”, Pusila kyselee.

Osa kävelee Rukalta parikymmentä kilometriä Juumaan Karhunkierroksen aloituspisteeseen.

Kämäräinen ennustaa, että kesämatkailusta voi Kuusamossa tulevaisuudessa tulla jopa suositumpi sesonki kuin talvesta. Näin ei vielä ole missään päin Pohjois-Suomessa.

”Kaikki merkit viittaavat siihen, että alkaneesta kesästä tulee Rukalla viime kesää vilkkaampi”, sanoo rinnekeskus Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho.

 

Lähde: Kauppalehti