Kauan odotettua maahantulomallia muokataan yhä, työmatkaliikenteeseen odotetaan kevennyksiä ensi viikolla

Suomeen tulevaa työmatkaliikennettä avataan vaiheittain, ensin EU-maista. Huomenna haetaan vastausta siihen, milloin koronan kakkostestiä ja karanteenia koskevasta vaatimuksesta olisi turvallista luopua.

 
Työmatkaliikenteen matkustusrajoituksia ollaan Ylen tietojen mukaan purkamassa.

Ensimmäisenä hallitus on sopinut avaavansa työmatkaliikennettä Schengen-alueella EU:n sisärajoilla eli Suomen ja muiden EU-maiden välillä. Ratkaisu on tulossa näillä näkymin ensi viikolla.

Tällä hetkellä Suomi sallii maahantulon vain kahdesta Schengen-maasta: Maltasta ja Islannista. Schengen-alueella on sallittu vain välttämätön liikenne, ja työmatkaliikenne ainoastaan lentoliikenteessä.

Nykyiset maahantulon rajoitukset ovat voimassa kesäkuun 27. päivään saakka

Valtioneuvoston huhtikuisen tavoiteaikataulun(siirryt toiseen palveluun) mukaan työmatkaliikenne EU-maiden sisällä olisi pitänyt avautua jo toukokuussa. Rajoituksia kuitenkin puretaan linjauksen mukaan ensisijaisesti epidemian ehdoilla.

Työmatkaliikenteen jälkeen seuraavina vuorossa on Suomen rajojen avautuminen sukulaisvierailuille. Muista kuin EU-maista työmatkailun avaamista kaavaillaan alkusyksyksi.

Maahantulomallin yksityiskohdat yhä auki

Vapaa-ajan matkailun salliminen riippuu muun muassa maahantulomallin valmistumisesta.

Hallitus ei ole vielä päässyt sopuun uuden maahantulomallin yksityiskohdista.

Huomenna luonnosta käsitellään vielä sote-ministeriryhmässä, ja sitä muokattaneen lausuntopalautteen perusteella. Näkemyserot maahantulomallista eivät kuitenkaan ole suuria, STT:lle kerrotaan.

Tavoitteena oli, että esitys olisi saatu lähetettyä huomenna torstaina valtioneuvoston istunnossa eduskuntaan, jotta sen käsittelylle olisi jäänyt riittävästi aikaa ennen kesätaukoa.

Luovutaanko kakkostestistä tai karanteenista?

Maahantulomalliin liittyen ministerit ovat kiistelleet pitkin matkaa siitä, miten paljon esityksessä painotetaan terveysturvallisuutta ja miten paljon matkailun avaamista taloudellisesta näkökulmasta.

Kesäkuun alussa lausuntokierrokselta palanneen luonnoksen mukaan maahantulo sallittaisiin ilman lisätestauksia kaikille, joilla on osoittaa ennakkoon hankittu luotettava todistus täydestä rokotesarjasta tai sairastetusta koronasta kuuden viime kuukauden ajalta.

Jos matkustaja on liikkeellä pelkällä negatiivisella ennakkotestituloksella tai hän on saanut vain yhden rokotteen, hän joutuisi käymään uudessa testissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluttua ja hänen tulisi olla tällä välin omaehtoisessa karanteenissa.

Tämä vaatimus on saanut erityisesti matkailualalta voimakasta arvostelua. Nyt käydään STT:n tietojen mukaan läpi sitä, milloin kakkostestistä ja karanteenia koskevasta vaatimuksesta olisi turvallista luopua.

THL: Yksi rokoteannos voisi riittää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli palautteessaan sitä mieltä, että maahan voisi päästää ilman testausta myös matkustajat, joilla on vasta yksi rokoteannos saatuna, vaikka rokotetta tarvittaisiin kaksi.

Tämä keventäisi testauksista kunnille aiheutuvaa kuormaa ja helpottaisi matkustamista.

THL:n lausunnon on allekirjoittanut johtaja Mika Salminen. Salmisen mukaan ehdotus ei huomioi riittävästi sitä, että Suomessa rokotekattavuus on kasvanut.

Tämä mahdollistaisi Salmisen mukaan etenkin iäkkäiden ja riskiryhmiin kuuluvien rajoitusten lieventämisen. Esimerkiksi myös osittaisen rokotussarjan saaneiden matkustajien kohdalla testauksista voitaisiin luopua, ilman, että terveysturvallisuus oleellisesti heikkenisi, Salminen arvioi lausunnossa.

THL ei ota lausunnossaan kantaa, milloin rokotuskattavuus olisi tällä tasolla. Ajoitukseen nyt haetaan esityksessä vastausta, sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kerrotaan.

 

Lähde: Yle