Matkalle lähtijä voi saada karun yllätyksen: ambulanssilento kotiin saattaa maksaa jopa 100 000–150 000 euroa eikä valtio korvaa

Matkailun piristyminen näkyy myös matkavakuutusten myynnissä. Matkalle lähtiessä on kuitenkin vaarana, että maailman taas avautuessa matkavakuutus unohtuu ottaa.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan matkavakuutusten myynti putosi korona-aikana jopa noin 75 prosenttia, mutta tämän vuoden keväästä lähtien kysyntä on kasvanut.

Matkailun piristymisen myötä elokuussa matkavakuutuksia myytiin jo noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Matkaa suunnitellessa nyt on kuitenkin monesti vaarana, että maailman taas avautuessa matkavakuutus unohtuu ottaa.

”Matkustajavakuutus kannattaa ottaa viimeistään silloin, kun varaa matkan. Vakuutus tuo turvaa esimerkiksi silloin, kun matkan joutuu perumaan tapaturman tai sairauden takia”, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo.

Vakuutus ei korvaa koronaviruspandemian rajoitusten myötä peruuntuneita matkoja.

Kustannukset voivat yllättää

Ulkomailla sattuneiden vahinkojen kustannukset voivat yllättää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa matkustajavahinko on ollut viime vuosina keskimäärin noin 2 100 euroa, kun taas suomalaisten suosimassa Espanjassa se on noin 800 euroa. Länsimaista tasoa vastaavan hoidon kulut voivat yllättää monissa muutoin edullisiksi mielletyissä matkakohteissa, esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa.

Finanssiala ry:n teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista uskoi virheellisesti Suomen valtion järjestävän tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman sattuessa.

”Ambulanssilennon kulut voivat matkakohteesta ja potilaan tilanteesta riippuen nousta huomattaviksi. Kotiutus ambulanssilennolla Euroopasta maksaa jo kymmeniä tuhansia euroja. Pidemmältä ja huonossa kunnossa kotiutettaessa ambulanssilennon kustannukset voivat helposti olla 100 000 – 150 000 euron luokkaa. Suomen valtiolla ei ole velvollisuutta maksaa kotiinkuljetusta”, Erkamo sanoo.

Jos matkalla sairastuu tai tapahtuu vahinko, kannattaa ottaa heti yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön tai oman vakuutusyhtiön tarjoamaan ulkomailla toimivaan palveluverkostoon. EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa matkustettaessa kannattaa mukana olla myös Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvienkin.

Myös matkatavarat on syytä vakuuttaa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan matkoilla tapahtuvista korvattavista matkatavaravahingoista suurin osa on kännyköiden katoamisia tai silmälasien hajoamisia.

”Tavallisesti matkavakuutuksesta korvatuissa vahingoissa ei ole lainkaan omavastuuta. Halutessaan sen voi valita vakuutukseen, mutta vain harva tekee niin”, Erkamo kertoo.

Lähde : TT