Hiilidioksidin talteenottobisnes kasvaa vauhdilla: Miljoonia tonneja päästöjä sidotaan ilmasta imureilla

Kaikkein eniten talteenottolaitoksia on syntymässä Pohjois-Amerikkaan, missä yritykset saavat siihen verohelpotuksia. Euroopassa hankkeita on muun muassa Belgiassa, Britanniassa ja Hollannissa.

Uusien hiilidioksidin talteenotto- ja varastointilaitosten (CCS) käyttöönotto on kiihtynyt nopeasti tämän vuoden aikana. Asiasta kertoo asiaa seuraava australialainen Global CCS -instituutti(siirryt toiseen palveluun).

Viime vuoden lopussa toiminnassa olleiden CCS-laitosten vuosittainen kapasiteetti oli 40 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Suunnitteluvaiheessa olleiden laitosten kapasiteetti oli 73 miljoonaa tonnia.

Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana alkaneiden projektien kapasiteetti on jo 111 miljoonaa tonnia. Jos suunnitellut laitokset otetaan käyttöön, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi siis lähes kolminkertaistuisi viime vuodesta.

CCS-toiminnan suuret kustannukset ovat tosin kaataneet monia hankkeita. Esimerkiksi Yhdysvaltain Mississippin osavaltiossa hylättiin viime viikonloppuna usean miljardin dollarin arvoinen hanke kustannusten karattua kädestä.

Tästä huolimatta yleisellä tasolla hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin kustannukset ovat laskussa, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema instutuutin johtaja Alex Zapantis.

– Tämä johtuu siitä, että suunnilleen kaikki odottavat, että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet kasvavat. Tästä syystä näemme näitä hankkeita yhä enemmän.

CCS-laitosten suunniteltu kasvaa nopeimmin Pohjois-Amerikassa, missä yritykset saavat tähän verohelpotuksia. Tämän vuoden aikana on käynnistetty yli 40 hanketta.

Euroopassa CCS-toimintaa kannustavat korkeat hiilidioksidipäästöjen hinnat ja tiukat päästöleikkaustavoitteet. Euroopassa on tänä vuonna käynnistetty 35 hanketta, joista 17 Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa.

Lähde:yle