MaRa: Pikkujoulukaudesta voi tulla erittäin hyvä – Rajoitukset vaimentavat alan näkymiä

”Olen keskustellut lukuisten jäsenyritystemme kanssa, ja ne kaikki odottavat erinomaista pikkujoulukautta”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

 

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset uskovat vahvaan pikkujoulukauteen, kertoo alan etujärjestö MaRa yrityskyselynsä pohjalta.

Jäsenkyselyssä, johon vastasi 411 yritystä, hieman alle 40 prosenttia yrityksistä odottaa vähintään yhtä hyvää pikkujoulukautta kuin 2019. Hieman yli 60 prosenttia sitä huonompaa. Pikkujoulukausi vuonna 2019 oli erinomainen.

”Pikkujoulukaudesta on mahdollisuus tulla erittäin hyvä. Olen keskustellut lukuisten jäsenyritystemme kanssa, ja ne kaikki odottavat erinomaista pikkujoulukautta”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

MaRa jatkaa vaatimuksiaan ravintolarajoitusten purkamisesta ja uskoo rajoitustilanteen vaikuttavan merkittävästi alan tärkeän pikkujoulukauden onnistumiseen. Koronapassin tai -todistuksen käyttöön etujärjestö uskoo vain väliaikaisratkaisuna.

”Koronatodistusta ei voida käyttää perusteena jatkaa ankaria ravintolarajoituksia. Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat kärsineet niin pitkään heikosta toimeentulosta, että he eivät enää pysty kantamaan rajoituksista aiheutuvaa toimeentulon menetystä.

Ulkomaalaisista matkailijoista ja liikematkailijoista riippuvaisten hotellien, ohjelmapalveluyritysten, kongressien ja messujen näkymät loppuvuoteen ovat synkät. Sama koskee henkilöstöravintoloita, joita etätyö painaa raskaasti, MaRa toteaa.

MaRan yrityskyselyssä puolella yrityksistä liikevaihto aleni heinä-syyskuussa vähintään 30 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan 2019. Vähän yli 20 prosentilla liikevaihto kasvoi ainakin vähän.

Myös loppuvuoden näkymät ovat vaimeat. Puolet alan yrityksistä uskoo liikevaihdon laskevan loppuvuonna vähintään 20 prosentilla. Alle 20 prosenttia odottaa ainakin vähäistä kasvua. MaRan mukaan alan yritysten tilanne onkin muuttunut kesän aikana siten, että osa yrityksistä on nyt kasvun tiellä, mutta enemmistön liiketoiminta on kaukana normaalista.

Kyselyn mukaan konkurssiuhan todennäköisyys on vähentynyt, sillä sen uhan alla on ensi vuoden huhtikuuhun mennessä yhdeksän prosenttia yrityksistä ja kaksi prosenttia on lopettanut toimintansa.

Lähde KL