Suomalaisen maaseudun arki kiinnostaa nyt miljoonia saksalaisia – nämä asiat vetävät turisteja puoleensa

Moni saksalainen suunnittelee nyt lomamatkaa Suomeen. Uutena ryhmänä mukaan ovat tulleet lentämistä ilmastosyistä vierastavat nuoret.

Reilu kymmenen prosenttia saksalaisista harkitsee matkaa Suomeen seuraavan kolmen vuoden aikana. Tämä käy ilmi Saksassa keväällä tehdystä matkailututkimuksesta.


“Se tarkoittaisi miljoonia matkailijoita, kun ennen korona-aikaa saksalaisia vieraili Suomessa vuosittain 300 000–330 000”, sanoo Visit Finlandin Keski-Euroopan johtaja Jyrki Oksanen.


Visit Finlandilla on käynnissä Saksassa kampanja, joka markkinoi Suomea neljällä teemalla: revontulet, mökkilomat, kiertomatkat sekä ulkoilma-aktiviteetit.

Markkinointi kattaa 12 maakuntaa. Nousussa on maaseutumatkailu, jossa lomailijat tekevät pesäeroa massaturismiin.

“Nuoremmat, niin sanotut milleniaalit, ovat matkailijoiden kasvava ryhmä Saksassa. Monet heistä eivät tahdo enää lentää lomalle ilmastonmuutoksen vuoksi, mutta Suomeen pääsee suoraan lautalla tai sitten junalla Ruotsiin ja sieltä lautalla loppumatka”, toteaa Oksanen.


Syyskuun lopussa järjestetyssä Kurikan maaseutuparlamentissa monet asiantuntijat pitivät todennäköisenä, että tulevaisuudessa monet maatilat muistuttavat sotien jälkeisiä pienviljelytiloja. Erona vain on, että tällä kertaa merkittävä osa palkasta tulee matkailusta.

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka allekirjoittaa ennusteen täysin.

“Yhä useammat irrottautuvat tehomaataloudesta. Tilalle jätetään muutama lehmä, omatoimipuutarha ja vaikkapa kanoja, ja lisäksi vastaan otetaan pieniä määriä matkailijoita.”

Omalla tilallaan Ilola-Ollikka oli aloittamassa maatilamatkailua jo vuonna 1983. Saksalaiset ovat olleet vakiovierailta ennen koronaa, ja heitä kiinnostavat usein hämmästyttävän arkipäiväiset asiat.

“Monet tahtovat tietää suomalaisesta perheestä, eläimistä ja kulttuurista sekä mitä maatilalla tehdään. Tänne valikoituu turisteja, jotka tahtovat lämmittää saunaa ja leipoa yhdessä. Heille pitää olla tässä kaikessa mukana ihmisenä.”

MT

Kirsi Ilola-Ollikka ryhtyi maatilamatkailuyrittäjäksi lähes 40 vuotta sitten. Hänestä on tärkeää, että yrittäjä on oikeasti läsnä matkailijoille.


Kirsi Ilola-Ollikka ryhtyi maatilamatkailuyrittäjäksi lähes 40 vuotta sitten. Hänestä on tärkeää, että yrittäjä on oikeasti läsnä matkailijoille.

Visit Finlandin tavoitteena on luoda saksalaismatkailijoille ympärivuotisia matkailutuotteita. Uusin teema on työn ja loman yhdistäminen.

“Tulevaisuudessa Suomen eduksi kääntyvät hyvät datayhteydet hotelleissa ja jopa syrjäisillä mökeillä”, Oksanen sanoo.

Hänen mukaansa selkeänä trendinä on, että matkoja tehdään vähemmän mutta kohteessa viivytään pidempään.

Sama ilmiö on näkynyt myös Ilolan tilalla.

“Hyvä esimerkki on tältä kesältä. Hollannista tullut perhekunta viipyi kolme viikkoa. Isä teki töitä, ja äiti sekä lapset menivät omia reittejään”, sanoo Kirsi Ilola-Ollikka.


Matkailun palautuminen koronasta vie Oksasen mukaan aikaa suunnilleen saman verran kuin notkahdus kesti.

“Pudotus oli pahimmillaan miinus 90 prosenttia. Kovaa kyytiä tullaan takaisin, ja ensi vuonna päästään lähelle pandemiaa edeltäviä lukuja”, hän uskoo.

Ensi talvi näyttää matkailussa hyvältä, ja silloin mennään vielä perinteisin konstein.

“Suorat lennot ovat vetäneet Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle hyvin: Syöte, Ruka, Saariselkä ja Ylläs kiinnostavat.”

Oksasen mukaan luonnonlumi on valttimme nyt ja tulevaisuudessa. Keski-Euroopassa sitä saa hakea alle 2 000 metrin korkeudesta, mutta meillä lunta riittää talvisin suuressa osassa maata.

“Luonnossa liikkuminen hiihtäen, lumikengillä tai vaikka koiravaljakossa kiinnostavat – ja tietenkin revontulet ja lasi-iglut.”

Osanen ei lupaa miljoonien saksalaisten lähtevän Suomeen kertarysäyksessä eikä sitä toivoisikaan. Matkailijamäärää on järkevä kasvattaa niin, että palvelujen ja majoituksen laatu säilyy.

Kirsi Ilola-Ollikka näkee matkailussa muitakin arvoja kuin ansiotoiminnan.

“Samalla säilytämme kulttuurihistoriaa ja tuomme elämäntapaamme muillekin tutuksi.”

Lähde MT