Tekemistä syyslomalle: 5 helppoa retkikohdetta Etelä-Suomesta

Nämä kohteet sopivat mainiosti syksyisen päivän viettoon.  

Syyslomakausi on nyt käsillä. Olemme jo kertoneet, mitä Tallinnassa ja Tukholmassa on lomaviikkojen aikaan tarjolla.

Mutta entä jos aika kuluukin kotimaassa? Nyt jos koskaan on hyvä hetki lähteä yhdessä luontoretkelle. Listasimme kohdevaihtoehtoja eteläisestä Suomesta.

Vehoniemenharju

Vehoniemenharjun luontopolulla on suuria korkeuseroja, mutta portaiden ansiosta se sopii silti lapsillekin.Vehoniemenharjun luontopolulla on suuria korkeuseroja, mutta portaiden ansiosta se sopii silti lapsillekin.
Vehoniemenharjun luontopolulla on suuria korkeuseroja, mutta portaiden ansiosta se sopii silti lapsillekin. LASSI VÄLIMAA/VISIT KANGASALA

Kangasala tarjoaa monipuolisia retkeilymahdollisuuksia Pirkanmaalla, ja monet sen kohteista sopivat hyvin koko perheelle.

Esimerkiksi Santasaaren, Mustijärven ja Ranta-Koiviston laavut ovat sulan maan aikaan esteettömiä pyörätuolilla ja lastenvaunuilla liikkuville.

Helpot retkikohteet ovat hyvä vaihtoehto lasten kanssa.Helpot retkikohteet ovat hyvä vaihtoehto lasten kanssa.
Helpot retkikohteet ovat hyvä vaihtoehto lasten kanssa. AOP

Maisemiltaan upea Vehoniemenharju on mainio päiväretkikohde koko perheelle. Jopa 135 metriä vedenpinnan yläpuolelle kohoavalla kulkee kahden kilometrin mittainen luontopolku. Metsähallituksen ylläpitämä reitti on viitoitettu käpymerkein.

Retkipäivän aikana kannattaa myös kivuta Vehoniemen näkötorniin ihailemaan Roineen ja Längelmäveden maisemia sekä vierailla Vehoniemen automuseossa.

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuiston maasto on helppokulkuista.Valkmusan kansallispuiston maasto on helppokulkuista.
Valkmusan kansallispuiston maasto on helppokulkuista. MARIANNE ZITTING

Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakson Pyhtäällä on aloittelevillekin retkeilijöille sopiva luontokohde. Sen soista maastoa kun kierretään pääasiassa tasaisia pitkospuita pitkin.

Suoluonnon suojelemiseksi perustetussa kansallispuistossa kulkee kaksi merkittyä reittiä. Niistä toinen on pääosin pitkospuita pitkin kulkeva reilun kahden kilometrin mittainen rengastaival, toinen kahden kilometrin mittainen reitti Moronvuoren tuvalle.

Valkmusa löytyy vain noin tunnin matkan päästä pääkaupunkiseudulta.Valkmusa löytyy vain noin tunnin matkan päästä pääkaupunkiseudulta.
Valkmusa löytyy vain noin tunnin matkan päästä pääkaupunkiseudulta. MARIANNE ZITTING

Tuvalla sijaitsee kansallispuiston ainoa luvallinen tulentekopaikka. Rengasreitin varrelta löytyy lintutorni sekä muutamia pöytiä eväiden syömistä varten.

Mukaan kannattaa tosiaan varata omat eväät, sillä tästä pienestä kansallispuistosta ei löydy ravintola- tai kahvilapalveluja.

Hankoniemi

Hankoniemen merellisiä maisemia.Hankoniemen merellisiä maisemia.
Hankoniemen merellisiä maisemia. AOP

Linnuista kiinnostuneiden on hyvä suunnata eteläisimpään Suomeen eli Hankoon. Hankoniemi on nimittäin loistava lintukohde pitkälle syksyyn asti. Esimerkiksi vielä loka–marraskuussa siellä voi seurata joutsenten syysmuuttoa.

Hankoniemen alueella näkyy yhä merkkejä sotahistoriasta.Hankoniemen alueella näkyy yhä merkkejä sotahistoriasta.
Hankoniemen alueella näkyy yhä merkkejä sotahistoriasta. AOP

Hankoniemellä retkeillessä voi myös ihailla kallioisia merimaisemia ja etsiä muistoja sotahistoriasta.

Hangon Tulliniemi on Manner-Suomen eteläisin piste. Sen tuntumassa sijaitsee Uddskatanin luonnonsuojelualue, jolla saa liikkua vain merkityllä luontopolulla.

Katariinanlaakso

Katariinanlaakso on hyvä retkikohde Turussa.Katariinanlaakso on hyvä retkikohde Turussa.
Katariinanlaakso on hyvä retkikohde Turussa. LPFI, CC BY-SA 3.0/WIKIMEDIA COMMONS

Katariinanlaakson luontopolku mutkittelee Turun ja Kaarinan rajamailla sijaitsevan luonnonsuojelualueen rantakaislikkoa pitkin vanhojen jalopuiden, kuten tammien ja metsälehmusten, lomassa.

Tältä Katariinanlaaksossa näyttää keväällä.Tältä Katariinanlaaksossa näyttää keväällä.
Tältä Katariinanlaaksossa näyttää keväällä. LPFI, CC BY-SA 3.0/WIKIMEDIA COMMONS

Suorastaan maagisen kauniiden maisemien lisäksi Katariinanlaaksossa ihastuttavat sen kesyt oravat, joista osa uskaltautuu jopa syömään kädestä.

Katariinanlaaksosta retkeä voi jatkaa vielä Kaarinan puolelle Rauvolanlahdelle ja Vaarniemeen asti.

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto

Heinolan kansallisessa kaupunkipuistossa yhdistyvät luonto ja kulttuurimaisema.Heinolan kansallisessa kaupunkipuistossa yhdistyvät luonto ja kulttuurimaisema.
Heinolan kansallisessa kaupunkipuistossa yhdistyvät luonto ja kulttuurimaisema. AOP

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto on ulkoilukohde, jossa voi nauttia samaan aikaan luonnosta ja kaupunkimaisemasta.

Kaupunkipuistoon kuuluu niin rantoja ja saaria kuin Heinolan keskustan vanhat puutalokorttelitkin. Puiston alueelta löytyy myös harjuja ja soita.

Myös 1700-luvulta peräisin oleva Maaherranpuisto on osa Heinolan kansallista kaupunkipuistoa.

Kaupunkipuistoon kuuluu myös Rantapuisto, jossa voi ihmetellä massiivista Tsaarinpoppelia. Se on tilavuudeltaan Suomen suurin puu.

Puistomaisema Heinolasta.Puistomaisema Heinolasta.
Puistomaisema Heinolasta. AOP
Lähde:IL