Ethän sorru eväsansaan? Näitä ruokia ei saa tuoda Suomeen

Viattoman tuntuiset elintarvikkeet voivatkin olla kiellettyjen listalla.

Herkulliset juustot ja makkarat ovat niitä ruokia, joita mielellään ostaa tuliaiseksi matkalta. Tai valikoi eväsleipien täytteeksi.

Tulli kuitenkin muistuttaa, että elintarvikkeisiin liittyy säädöksiä, jotka tulevat monelle yllätyksenä. EU:n ulkopuolelta tuleva ei nimittäin saa tuoda EU-alueelle eläinperäisiä tuotteita. Eli siis lihaa, lihavalmisteita, maitoa ja maitotuotteita.

Muutamia poikkeuksia kuitenkin on. Ruokavirasto kertoo, että lihan ja maidon suhteen Norjaan, Islantiin ja Sveitsiin sovelletaan samoja vaatimuksia kuin EU-jäsenmaihin.

Eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista valvotaan rajoilla. Löydetyt kielletyt elintarvikkeet otetaan haltuun ja hävitetään vaarallisten eläintautien ehkäisemiseksi.

Liha- ja maitotuotteet voivat levittää esimerkiksi afrikkalaista sikaruttoa.

Ruokaviraston mukaan kyseinen verenvuotosairaus ei tartu ihmiseen. Sioille, minipossuille ja villisioille se on vaarallinen. Tautia ei ole vielä tavattu Suomessa.

Tulli valvoo kiellettyjen elintarvikkeiden tuontia.Tulli valvoo kiellettyjen elintarvikkeiden tuontia.
Tulli valvoo kiellettyjen elintarvikkeiden tuontia. PASI LIESIMAA

Ruokakoirat valvovat

Tulli on kouluttanut kaksi ruokakoiraa valvomaan eläinperäisten elintarvikkeiden tuontia. Ruokakoirat Aino ja Rico tunnistavat liha- ja maitotuotteet, oli ne pakattu miten tahansa.

– Löydökset ovat olleet viime aikoina lähinnä matkaeväitä, joita ei mielletä kielletyksi tuonniksi, sekä pieniä määriä elintarvikkeita, joista on suunniteltu valmistettavan ruokaa karanteeniaikana, toteaa tullitarkastaja ja koiranohjaaja Seija Kontunen tullin tiedotteessa.

Ruokakoira Aino tutkii ohjaajansa Kontusen kanssa tavaroita itärajan rajanylityspaikoilla. Koko uransa aikana Aino on ilmaissut 2 300 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita.

Tullin toinen ruokakoira Rico valmistui vuonna 2020. Rico työskentelee ohjaajansa Kimmo Lindenin kanssa pääasiassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja pääkaupunkiseudun satamissa. Toistaiseksi Ricon löytöjen määrä on noin 1 800 kiloa.

Vuoden 2021 aikana tehtyjä löytöjä oli elokuun loppuun mennessä kertynyt yhteensä 390 löytöä. Yhteensä tämä oli lähes 1 300 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita.

Ruokakoira Aino partioi itärajalla.Ruokakoira Aino partioi itärajalla.
Ruokakoira Aino partioi itärajalla. TULLI

Tarkkana myös kasvisten kanssa

EU:n ulkopuolelta tullessa saa olla tarkkana myös silloin, kun mukaan pakkaa tuoreita vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Niitä saa tuoda vain, jos hankkii kasvinterveystodistuksen.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoi tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen Iltalehden haastattelussa.

EU:n ulkopuolisten maiden lisäksi kielto koskee joitain EU-maille kuuluvia alueita, kuten suomalaisten lomakohteenaan suosimia Kanariansaaria. Toisaalta taas Sveitsistä ja Lichtensteinista saa tuoda kasviksia ilman kasvinterveystodistusta, sillä niissä noudatetaan samanlaista lainsäädäntöä kuin EU:ssa.

Maahantuontirajoituksilla halutaan estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle. Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin. Lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Tulli muistuttaa, että toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

lähde. IL