Hellekesä sai suomalaiset matkustamaan kotimaassa – Valtaosa yöpyi ilmaiseksi

Hotellilomailu kotimaassa kasvatti suosiotaan edelliskesästä runsaan kolmanneksen, kertoo Tilastokeskus.

Suomalaiset rohkenivat matkustaa kotimaassaan tänä kesänä selvästi enemmän kuin viime kesänä.

Yöpymisen sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määrä kotimaassa kasvoi touko–elokuussa 2021 miltei kolmanneksen edellisvuodesta, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Suomalaiset tekivät kesällä 13,2 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä kotimaan vapaa-ajanmatkaa. Näistä oli 9,9 miljoonaa oli ilmaisen majoituksen matkoja, joka oli noin 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden touko–elokuussa.

Maksullisessa majoituksen vapaa-ajan kotimaanmatkoja tehtiin 3,3 miljoonaa. Suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin runsas neljännes enemmän kuin edellisvuoden touko–elokuussa.

Tilastokeskus kertoo, että mökkilomailu oli hellekesän aikana suosiossa.

”Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät hieman edelliskesän huippulukemista.”

Hotellilomailu kotimaassa kasvatti suosiotaan edelliskesästä runsaan kolmanneksen. Tämän vuoden kesänä hotellit houkuttelivat tavan matkailijoiden lisäksi esimerkiksi hellepakolaisia ja etätyöläisiä.

Ulkomaille lentäminen yleistyi hiljalleen

Tilastoista paljastuu myös, että ulkomaanlentojen määrä alkoi hiljalleen kasvaa kesää kohden. Lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko–elokuussa kuitenkin 90 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Ulkomaille suomalaiset tekivät 600 000 vapaa-ajanmatkaa. Määrä on yhtä paljon kuin viime vuonna samaan aikaan ja yli 80 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten ennen koronakriisiä.

Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat.

”Päivämatkoja naapurimaihimme tehtiin edelliskesää huomattavasti vilkkaammin, sillä matkojen määrä lisääntyi lähes 90 prosenttia edelliskesästä”, Tilastokeskus kertoo.

Työ- ja kokousmatkat elpyivät hieman

Kotimaassa tehtiin touko–elokuussa 600 000 yöpymisen sisältänyttä työ- ja kokousmatkaa sekä yli miljoona päivän kestänyttä työmatkaa.

Tilastokeskuksen mukaan työmatkat kotimaassa lisääntyivät hieman viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

LÄHDE: KL