Nämä ovat suurien kaupunkien halutuimmat kaupunginosat – Kolmen alueen nousu yllätti

Korona-aikana yhdeksi asumisen ilmiöksi kasvanut muuttoliike keskustoista poispäin vaikuttaa hieman hiipuneen.

Suomen suurimmissa kaupungeissa ovat omistusasuntohaussa tämänhetkisenä trendinä keskusta-alueet. Asia käy ilmi Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu. Näistä Tampere ja Helsinki ovat ainoat, joissa kolmen edellisen kuukauden aikana omistusasuntohaussa ei korostunut keskusta.

Korona-aikana yhdeksi asumisen ilmiöksi kasvanut muuttoliike keskustoista poispäin näyttää siis hieman hiipuneen. Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen vahvistaa, että keskusta-alueet tuntuvat herättävän nyt kiinnostusta.

 

”Suuresta kuusikosta Tampere ja Helsinki ovat ainoat, joissa kolmen edellisen kuukauden aikana ihmisten omistusasuntohaussa ei korostunut keskusta.”

”Toki niissäkin keskusta on yksi suosituimmista alueista, mutta Helsingissä ja Tampereella se ei korostu. Espoolla ja Vantaalla ei ole tarkkaa keskustaa, mutta keskusta-alueet ovat niissäkin selkeät”, Leinonen kertoo tiedotteessa.

Tampereen vetovoima jatkuu

Tampere keräsi viime vuonna kaikista paikkakunnista selkeästi eniten muuttovoittoa, 2 094 uutta asukasta. Tänä vuonna ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana Oikotien käyttäjät etsivät Tampereelta asuntoa 20 prosenttia useammin kuin vuonna 2020 samalla aikavälillä.

 

Tampereelta etsittiin kolmen viime kuukauden aikana Oikotieltä omistusasuntoja useimmin Pyynikinrinteeltä, Järvensivulta ja Hervannasta. Niiden jälkeen tulevat keskustaan kuuluva Kyttälä, Villilä sekä Kaleva.

Ehkä yllättävin nousija on Järvensivun kaupunginosa, joka on koko kuluvan vuoden aikajänteellä viidenneksi halutuinta seutua ja edellisten kolmen kuukauden aikana oli toiseksi halutuinta seutua Tampereella.

”Tampereella erityisesti perheellisten kiinnostus korostuu. Neliöiden haut ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna 41,8 prosenttia ja kolmioidenkin 24,3 prosenttia. Kaksioita haettiin 19,2 prosenttia ja yksiöitä 21,8 prosenttia edellisvuotta enemmän”, Leinonen sanoo.

Kirjavuus ei ole aina rasite

Yksi suurimpien kaupunkien trendi on perinteisesti maineeltaan kirjaviksi miellettyjen kaupunginosien profiilinnousu. Tampereella sellainen on Hervanta, Turussa Varissuo sekä Runosmäki ja Oulussa Kaukovainio sekä Tuira.

”Kaupunkien sisällä tapahtuu alueellisia muutoksia. Jokainen kaupunginosa, joka nousee isoimmissa kaupungeissa omistusasuntohakujen lukumäärässä kärkikymmenikköön, saa ilman muuta osakseen laajasti kiinnostusta”, Leinonen kommentoi.