“Hyvin kiinnostavia bisnesnäkymiä!” – Pekka Viljakaisen kirjolohiyritys Finnforel investoi 45 miljoonalla eurolla Varkauteen ja Hollolaan ja aikoo rakentaa kalatehtaita maailmalle

“Tulemme pian!” on yrittäjä Pekka Viljakaisen viesti maailmalle.

Hänen teknologinen kalanjalostusyhtiönsä Finnforel on katsellut tehtaiden paikkoja Venäjältä, Britanniasta, Qatarista ja Japanista.

“Saa nähdä, minne menemme ensin, mutta ne kaikki ovat mahdollisia”, Viljakainen sanoi keskiviikkona kansainvälisessä tiedotustilaisuudessa.

Parasta on tuottaa kala siellä, missä kuluttajatkin ovat. Mutta ennen kuin tehtaat ovat pystyssä, tuore kirjolohi lennätetään perille.

Viljakainen näkee valtavia mahdollisuuksia tuoreen kalan kulutuksessa kaikkialla. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa, Dubaissa ja Qatarissa kala syrjäyttää lihaa. “Siellä tarvitaan paljon kalaa, ja ruoan turvallisuus on tärkeää. Hyvin kiinnostavia bisnesnäkymiä.”

MT haastatteli kesällä Viljakaisen tämän Sipoon-kodissaan. “Haluan tehdä tästä suomalaisen elintarvikealan Stora Enson”, hän sanoi Finnforelista.

 

Haastattelun jälkeen yrittäjä kiirehti kotikonnuilleen Joroisiin ottamaan puhelua juuri Qatariin.

Ennen maailmanvalloitusta panostetaan Suomeen. Varkaudessa toiminut tehdas laajennetaan ensimmäiseksi ”Finnforel Gigafactor”-konseptiksi, jossa on saman katon alla kaikki munien hautomisesta kuluttajatuotteiden pakkaamiseen. Gigatehtaista tehdään vientituote.

 

Varkauden laajennus maksaa 25 miljoonaa euroa ja alkaa huomenna.

Lahden lähelle Hollolaan tulee puolestaan 12 miljoonaa euroa maksava laitos, jossa kirjolohen munia jalostetaan, jotta kalasta tulee entistäkin terveellisempi. Kumppanina on Luke.

Munia myös tuotetaan ja niistä tehdään merkittävä vientituote, sillä munien terveyden kanssa on Viljakaisen mukaan ongelmia maailman kalanviljelylaitoksissa.

“Alamme viedä suomalaista genetiikka- ja kalankasvatusosaamista maailmalle. Tuotamme maukasta ja terveellistä kalaa ympäri vuoden, eikä tuotannosta synny jätettä tai päästöjä vesistöön.”

Myös aurinko-, tuuli – ja bioenergiaa tuotetaan osaksi itse.

 

Finnforel aloitti start-upina vuonna 2007, ja teki ensimmäinen tehtaansa Varkauteen vuonna 2017. Prosessin saaminen toimivaksi oli haasteellista, mutta vuosi sitten onnistui.

“Saavutimme miljoonan kilon maksimitason, ja olemme numero ykkönen: tuotamme nopeaa, terveellistä ja ultratuoretta kalaa päästöttömästi”, Viljakainen iloitsee läpimurrosta. Laajennuksen jälkeen kapasiteetti on kolme miljoonaa kirjolohikiloa.

Suomessa tuotteita myydään Saimaan Tuore -tuotemerkillä yli tuhannessa ruokakaupassa.

Viljakainen vaurastui myytyään 14-vuotiaana perustamansa Visual Systems -yrityksen TietoEnatorille. Hän on edelleen Tiedon suurin henkilöomistaja.

“Vaikka minulle vähän naureskellaan ohjelmistotaustani vuoksi, tässä kalassakin data ja automaatio ovat ratkaisevia.”

Finnforel rahoittaa investoinnit Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuella, pankkilainalla ja 34 miljoonan euron osakeannilla, jossa omistajiksi tulevat muun muassa Ahlström Invest, Suomen Teollisuussijoitus, Euroopan Investointipankki, The GoodInvestors ja eurooppalaisia perheyhtiöitä.

Lähde : MT