Asuminen kallistuu jo nyt – Asuntovelallinen, toimi näin

Asumiseen suoraan liittyvät kustannukset ovat jo nyt selkeässä kasvussa, sanoo kiinteistönvälitysketjun toimitusjohtaja.

Asuminen kallistuu Suomessa, arvioi kiinteistönvälitysketju Sp Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

”Asumiseen suoraan liittyvät kustannukset ovat jo nyt selkeässä kasvussa. On myös varmaa, että korjausrakentamisen, energian ja polttoaineiden hinnat tulevat jatkamaan nousuaan myös tulevaisuudessa”, Rantanen sanoo tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa esimerkiksi sähkön hinta on Suomessa ollut vielä kohtuullisen edullista verrattuna moniin Euroopan maihin. Rantanen kertoo, että Saksassa ja Englannissa sähkö maksaa selvästi enemmän kuin Suomessa.

”Uskon, että erot tulevat kaventumaan ja sähkön hinta nousemaan Suomessa. Asumiskustannukset eivät tule meillä laskemaan, vaan päinvastoin.”

Tänä syksynä kallis sähkö on yllättänyt asukkaat. Energian hinnannousu on ollut selvästi nopeampaa kuin ennusteissa aiemmin oletettiin.

Korkojen nousemiseen kannattaa varautua

Asumisen kustannuksia voi nostaa myös korkojen nousu. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti uskoo Euroopan keskuspankin aloittavan ohjauskorkonsa nostamisen ennakoitua aikaisemmin.

”Koronnostot voivat alkaa jo lähikuukausien aikana”, Jäntti sanoo.

Jäntin mukaan monella pääkaupunkiseudun asuntovelallisella talous on vedetty niin tiukille, että jo prosentin nousu lainan viitekorossa tuntuu kuukausierässä. 250 000 euron lainassa se tarkoittaisi yli 100 euron lisäerää kuukausittain 15 vuoden maksuajalla laskettuna.

”Jokaisen asuntovelallisen kannattaisikin nyt laskea ihan konkreettisesti, miten koronnousut vaikuttavat omiin asumiskuluihin ja muista päivittäisistä menoista selviytymiseen”, Jäntti sanoo.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi tällä viikolla Talouselämässä, että korot nousevat keskipitkällä aikavälillä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa, että asuntovelallinen tuntisi korkojen nousun lompakossaan kolmen vuoden sisällä.

Lähde Te