Villi Pohjola uskoo luontomatkailun kasvuun Lieksan Ruunaalla – “Kysyntä tuntuu kasvavan koko ajan

Villi Pohjola tarjoaa jo tekemistä, majoitusta ja ohjelmapalveluja Nurmeksessa. Yhtiön toimitusjohtaja suunnittelee kolmen kohteen yhdistämistä Pielisen alueella.

Elämysmatkailuun keskittyvä Villi Pohjola -yhtiö uskoo luontomatkailun kasvuun Ruunaan alueella tulevaisuudessa.

Lieksan kaupunki on käynnistänyt rantakaavoituksen Ruunaan retkeilyalueella, koska metsähallitus haluaa lisätä yksityisiä matkailupalveluja(siirryt toiseen palveluun) Neitikosken, Kattilakosken ja Siikajärven itäosan ympäristössä.

Villi Pohjola on jo mukana Bomban kehittämisessä Nurmeksessa. Yhtiö järjestää kansainvälisiä matkailijaryhmiä myös Ruunaalle.

– Ruunaa on aina ollut hyvämaineinen toiminta-alue erityisesti kesämatkailukohteena ja ryhmien vesille suuntautuvissa ohjelmissa, Villin Pohjolan toimitusjohtaja Sami Päivike kertoo.

Ruunaan valttina Päivike pitää turvallisia liikuntamahdollisuuksia luonnon rauhassa. Hänen mielestään luonto voisi vetää merkittävästi lisää kansainvälisiä turisteja Ruunaalle.

– Kysyntä tuntuu kasvavan koko ajan. Varsinkin, jos saadaan maan rajat auki ja kansainväliset asiakkaat mukaan, silloin ryhmämatkailun osuus kasvaa merkittävästi, Päivike otaksuu.

Matkailuasiantuntija uskoo, että jos alueelle rakennetaan lisää majoitus- ja muita palveluja, turistit viipyvät siellä pitempään. Tämä parantaisi paikallisten matkailuyritysten kannattavuutta.

Tähtäimessä kolmio Koli-Bomba-Ruunaa

Villin Pohjolan toimitusjohtaja liittäisi ohjelmapakettiin useampia kohteita Pielisen kolmiossa.

– Suomalainen kansallismaisema Koli on yksi osa pakettia. Mielellään yhtenä osana olisi myös karjalaiskulttuuri ja muu, mikä tulee Bomban kautta. Ja sitten Ruunaalla aktiivinen tekeminen: maastossa liikkuminen, haikkaus, pyöräily, koskenlasku, melonta, Sami Päivike maalailee.

Valmiin paketin hyöty olisi pitemmän viipymän lisäksi parempi saavutettavuus.

– Matkailijan ei tarvitse ratkaista logistiikkaongelmaa, miten päästään paikasta toiseen ja millä aikataululla, koska heidän on vaikea hahmottaa etäisyyksiä ja suunnitella matkaansa sujuvaksi, Päivike tietää.

Alueelle ulkomailta houkuteltavasta kohderyhmästäkin matkailuasiantuntijalla on käsitys.

– Meille lähin varma asiakaskunta ovat keskieurooppalaiset. Se on korona-aikanakin ollut suomalaisten lisäksi takuuvarma, mistä pääsee asiakkaita tänne. Sitten kun korona väistyy, lähimarkkinasta Venäjän markkina on voimakas, Sami Päivike arvioi.

Hänen mielestään Ruunaan uusien palveluiden markkinointi kannattaa aloittaa ajoissa – heti, kun rakennushankkeet varmistuvat.

– Meillä myynti aloitetaan yleensä kahta vuotta ennen kuin kohteet ovat täydessä valmiudessa, Villin Pohjolan vetäjä toteaa.

Lähde:yle